Кристиян Бойков ли извърши Хакерската Атака срещу НАП! Истината ще ви Изуми:

Днес МВР обяви, че за хакерската атака срещу НАП, при която бяха откраднали личните данни на 5 млн. граждани и фирми, е арестуван компютърния специалист Кристиян Бойков. Момчето е само на 20 години и е родом от Пловдив, но живее и работи в София.

Името на компютърния специалист нашумява още преди две години, когато в „Господари на ефира“ разкри, че сайтът на МОН може да бъде хакнат много лесно, без да се изискват кой знае какви умения. Телевизионното участие на Кристиян, който тогава все още е ученик, впечатлява шефовете на голямата столична фирма за киберсигурност – „Тад Груп“, които моментално го канят да започне работа при тях.

След вчерашният му арест по обвинение че именно той е извършил хакерската атака срещу НАП, шефовете на Кристиян Бойков застанаха твърдо зад него. Категорични са, че той е невинен и изобщо няма как да е допуснал елементарната грешка, която според службите, го уличава като извършител на атаката. „Кристиян е суперспециалист по киберсигурност и е популярен в средите, че никога не оставя следи. Работата му е той да намира и проследява тези следи“, споделят шефовете на фирмата. Пак според собствениците на „Тад Груп“, Кристиян е накиснат от конкурентна фирма, която иска да го отстрани от големи проекти. Нещо повече. Оказва се, че 20- годишният специалист е водил курсове, в които е обучавал компютърните специалисти на ГДБОП по киберсигурност.

На страницата си във фейсбук Бойков често е споделял новини, свързани с хакерски атаки. Което е нормално за специалист по киберсигурността. Споделил е вчера сутринта в профила си и статия за хакнатата система на НАП. Но според прокуратурата, този пост е съществена част от доказателствения материал срещу Кристиян. Ако бъде признат за виновен, Бойков може да получи до 8 години затвор.

Хакерската атака е започнала преди около месец, а службите научиха за нея от писмото на анонимния хакер, който се похвали сам пред медии за нея. В съобщението му се казва още, че такава атака е имало и през 2012 г., но тогава никой не научил за нея. Основен мотив на анонимния хакер е протест срещу корумпираното правителство на ГЕРБ и липсата на държавност.

Ако сам не се беше похвалил, службите даже нямаше и да разберат, че се е случил грандиозен теч, при който са източени личните данни на 80% от българските граждани.

Престъплението наистина е тежко, но дали е извършено от Кристиян Бойков или момчето е рутинната за МВР в такива напечени случаи „набелязана жертва“. И който и да е хакера, само той ли е виновен? Как службите, НАП и всички останали институции в България се грижат за нашата сигурност, щом дори не могат да опазят ЕГН- тата ни? И възможно ли е сега всички български граждани да осъдим НАП и държавата за това, че по Закона за защита на личните данни не са опазили личната ни информация, с което ни подлагат на риск. Още повече че за нарушения по същия закон държавата вече осъди хиляди фирми и граждани.

Но научихме, че сред управляващите виновни няма. Финансовият министър Владислав Горанов заяви категорично, че няма да подава оставка. Няма да иска и оставката на директора на НАП. Единствен виновен засега се очертава клетият 20- годишен компютърен талант Кристиян. За чиято вина обаче засега ГДБОП не са предоставили нито едно читаво доказателство. А за престъпните нехайство и некадърност на правителството и институциите – наказание не се предвижда. Поне докато не паднат от власт! Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ВРЕМЕ Е ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ МАФИЯ ГЕРБ ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА

  2. КРИСТИЯН Е НЕВИНЕН ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ЗАЩИТИМ ДЕТЕТО НА БЪЛГАРИЯБЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ ПРОКУЖДАТ И УБИВАТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ КРИСТИЯН Е ЖЕРТВА НА МАФИЯ ГЕРБ КАКТО НЕВИННАТА ИВАНЧЕВА

  3. КРИСТИЯН Е НЕВИНЕН СПРЕТЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ СЪС ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ИДИОТИ ОТ МАФИЯ ГЕРБ ПУСНЕТЕ КРИСТИЯН ВАШАТА МАМИЦА ПИСНА НИ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ИСКАТЕ ЛИ ДА ГРЪМНЕМ НЯКОЙ ОТ ВАШИТЕ КОПЕЛЕТА ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО БОЛИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.