Китай: Тенденцията на отказ от използването на долара в света се засилва

Китайският посланик в Турция Лю Шаобин заяви, че тенденцията за отказ от използването на щатския долар в света се засилва. Това съобщава списание Aydınlık.

Китайският посланик подчерта, че страните членки на БРИКС са се консолидирали около решението да осъществяват търговията помежду си в националните си валути. Според Лю Шаобин в отговор на това Съединените щати предприемат едностранни мерки, за да запазят лидерството си на световната арена.

Доларът е инструмент на глобалното господство на САЩ. Затова тенденцията на отказ от използването му се засилва„, подчертава той.

Дипломатът заяви, че Китайската народна република е на първо място в класацията на най-големите икономики в света по БВП. Той добави, че в момента в страната се извършва преход към разплащания в юани.

Припомняме, че преди дни американският икономист и професор от Колумбийския университет Джефри Сакс заяви, че страните от БРИКС са на път да създадат жизнеспособни алтернативи на долара. Това те ще направят на първо време чрез взаимна търговия в националните си валути, а на по-късен етап и чрез въвеждане на обща валута на БРИКС. Според Сакс това със сигурност ще доведе до срив на американската валута.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *