Китай обеща „ускорен колапс“ и „голяма катастрофа“ на тайванския режим

„Нито един човек, нито една политическа сила не трябва да подценяват решимостта, с която Китай ще защити суверенитета и териториалната си цялост“, заяви Ма Сяогуанг, говорител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република.

Ма Сяогуанг

Разрушителните действия на управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) и нейните опити да изолира острова от континентален Китай с подкрепата на западни държави ще ускорят краха на лидера на тайванската администрация Цай Ингвен и ще потопят региона в дълбока криза. Това заяви говорителят на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай Ма Сяогуанг, съобщава ТАСС.

„Ние предупреждаваме Цай Ингвен и ДПП, че техните провокации, целящи провъзгласяването на независим Тайван с подкрепата на западни сили в крайна сметка ще ускорят краха на сегашното ръководство на острова, както и ще потопят целия доминиран от САЩ съседен регион в голяма катастрофа“, се казва в разпространеното изявление.

„Нито един човек, нито една политическа сила не трябва да подценяват решимостта, с която Китай ще защити суверенитета и териториалната си цялост“, добави Ма Сяогуанг.

Във вторник вечерта, въпреки протестите на Пекин, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван. Това официално посещение на острова е първото за американски политик от такъв ранг за последните 25 години. Китай многократно предупреди американската страна, че ако пътуването се осъществи, то няма да остане без последствия и Пекин ще предприеме най- строги мерки.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от националиста Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от над 200 държави, включително Русия, остров Тайван е една от провинциите на КНР, припомня ТАСС.

Какви намерения стоят зад това официално изявление на Пекин:

Нека припомним как забогатя Хонг Конг през 80-те и 90-те години на миналия век: Като в качеството му на все още британски протекторат, препродаваше на западния свят стоки, произведени в Китай. Същото е положението и в момента с Тайван. Над 60 % от търговията на днешен Тайван е с Китай и Хонг Конг. Вероятно Китай ще блокира тази търговия. Направи ли го, Тайван ще фалира. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *