Киев в паника: Руснаците Организират Референдум за Независима Република Херсон! Ще се отцепи ли югоизточната половина на Украйна!?

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат от Херсонска област Независима република Херсон. Областта се намира над Кримския полуостров и попадна под руски контрол още в първите дни на инвазията. Това заявиха няколко украински представители, цитирани от Франс прес. Тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски призова южните и източните украински области, в това число и Херсон, да не повтарят опита за обявяване на независими държави на Донецк и Луганск, предаде Асошиейтед прес.

Припомняме, че според последното преброяване на населението на Украйна през далечната 2001 г. в югоизточната половина на страната живеят 8.3 млн. етнически руснаци, а общият брой на рускоезичните (разбирай- хора с руско самосъзнание) е 14 млн. души. И това са данни на украинската страна. От тогава, вече 21 години в Украйна не е провеждано национално преброяване на населението. Защо ли? Може би защото Киев се опитва да изгради национална държава с преобладаващ украински етнос, но преобладаващото население с руско самосъзнание в 8-те области от югоизточната половина на страната (Одеска, Николаевска, Херсонска, Запорожка, Днепропетровска, Харковска и двете донбаски републики Донецка и Луганска) пречат на този процес заради плътната си езикова, културна и етническа връзка с Русия. Тези 6 области + Донецката, Луганската и Крим (т. нар. Новорусия) са 45 % от територията на Украйна с население около 18 млн. души. И се предполага, че при една каскада от референдуми там, две трети от населението ще гласува за отделяне от Украйна и присъединяване към Руската федерация на по-късен етап.

Но да се върнем на днешните истерии на киувската хунта:

„След сценария от 2014 г. с провъзгласяването на двете донбаски републики в юго-източна Украйна ДНР и ЛНР, сега руснаците се опитват да организират също толкова фалшив референдум, за създаване на една фалшива народна република Херсон“, написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.
„Предвид факта, че в Херсон няма никаква народна подкрепа за подобно начинание, това ще бъде постановка“, прогнозира той и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи. „Херсон ще бъде винаги в Украйна“, допълни той.

„Понастоящем руските нашественици звънят на членовете на областния съвет в Херсон с предложение да им сътрудничат и да обявят независима република“, заяви в Телеграм украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова.

Херсон е първият областен град, който руските сили превзеха след началото на военната операция в Украйна, започнала на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Доецк и Луганск, предаде Асошиейтед прес.

„Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от създаването на псевдорепублики. Те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят сред тях хора, които са съгласни да им сътрудничат и които съответно да подкупят“, заяви Зеленски. Той съобщи, че по-голямата част от членовете на общинския съвет в Херсон са отхвърлили руското предложение да основат нова „псевдорепублика“.

„Украйна ще устои на този тест. Ние имаме нужда от време и сила, за да разбием военната машина, която навлезе в нашата земя“, заяви Зеленски. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. …а бе вие,дето пишете тия идиотщини,си вярвате, ама дали някой друг ви вярва, има двама малоумници Агов и Инджев и още един шизофреник нацист Ал.Йорданов, вие сте им последователи или техни ученици,…руснаците никога няма са станат украинци, все едно дали живеят в Украина или Америка,не е нужно да ги питате, те сами, в подходящият момент ще ся докажат,…шилъ в торца не стои…малоумници…

  2. Това е английската пиратска технология. Завладяха цели континенти, напълниха ги с разнородно население, задължиха ги да говорят само техния език и смятат, че това са нации-американската, австралийската, канадската и т.н. Агов, Инджев, Александърчо Иванов са все редки бисерни духовни боклуци, които само народ като нашия не само търпи, дундурика ги. И не са само те, израждането търае вече много дълго.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *