Как Русия да накаже убийците на Дария Дугина

Разкрит е извършителят на терористичния акт, който отне живота на журналистката Дария Дугина. Според ФСБ престъплението е извършено от украинската гражданка Наталия Вовк. Експерти смятат, че терористката е имала съучастници, а в интелектуалната подготовка на престъплението са замесени служби на страни от ЕС. Ще успее ли Москва да екстрадира Вовк от Естония (ЕС), където тя е успяла да избяга след убийството на Дугина?

В понеделник ФСБ обяви разкриването на убийството на журналистката и политически анализатор – 29-годишната дъщеря на Александър Дугин, Дария Дугина, която загина при експлозия на автомобил миналата събота. Разследването показа, че престъплението е подготвено и извършено от украинските спецслужби, а негов извършител е украинската гражданка и член на полка „Азов“ Наталия Вовк, родена през 1979 г. В понеделник ФСБ пусна видеозапис, който потвърждава, че Вовк е влязла в Русия, използвайки собственото си име, настанила се е в блока, в който живее Дария Дугина, проследила я е и след терористичната атака тя е е заминала през Псковска област за Естония.

Припомняме, че по-рано прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „Ако до тази сутрин „украинската следа“ беше само една от версиите по случая с убийството на Дугина, то сега след потвърждението от компетентните органи, вече спокойно можем да говорим, че Киев провежда политика на държавен тероризъм. Сега трябва да говорим за това без “ако”.

В понеделник интернет проекта “НемеЗида” който събира информация за украинските сили за сигурност, съобщи: Вовк е служила в полка “Азов”, който е признат за терористична организация в Русия. В мрежата беше публикувана снимка на личната карта на Вовк, където тя се появява с моминското си име Шабан. Вовк преди това е живяла в Мариупол. Нейни роднини казаха на кореспондента на агенцията, че жената уж е заминала за Европа преди месец и не се е появявала в апартамента си в Мариупол, а също така потвърдиха, че Вовк е служила в украинските войски. Източник потвърди: Вовк-Шабан е живяла в Мариупол и е служила в Националната гвардия на Украйна – тоест в „Азов“. „Установяването на имената бившите военнослужещи в Националистическата гвардия е затруднено от липсата на пълна база данни на специалните служби. Най-вероятно Шабан се е възползвала от това, когато си е извадила нови документи, с които впоследствие е успяла да влезе в Русия “, обясни събеседникът.

УБИЙЦАТА НАТАЛИЯ ВОВК

В националния батальон „Азов“ е служило и лицето Данил Шабан, очевидно роднина на Наталия Вовк-Шабан, който преди месец пуска обява за продажбата на автомобил “Мини Купър” – същият, с който се е придвижвала терористката из Русия – информация, която е потвърдена ФСБ. Съобщението беше открито от украинския политик и блогър Анатолий Шарий, а военният командир Евгений Поддубни съобщи за връзката на Данил Шабан с “Азов” в своя канал в “Телеграм”. Според ФСБ колата се е движила с регистрационни номера на ДНР (използвани при влизането й в Русия), Казахстан (използвани в Москва) и Украйна – тези номера са били на автомобила при преминаването на Наталия Вовк на руско-естонската граница.

В Русия Вовк е била с 12-годишната си дъщеря, казаха служители на реда. Както предположи Шарий, Вовк може да е замесила момичето в терористичната атака. Разработва се версия, според която детето е могло да постави взривното устройство под автомобила на Дугина, потвърдиха от руските правоохранителни органи.

Много е вероятно Вовк да е имала и други съучастници, коментира генерал-майор от полицията в оставка и член на Съвета по външна и отбранителна политика Владимир Ворожцов. Той обясни: „По време на такива терористични актове, на място освен прекия извършител, има и групи за прикритие и ескорт, които самият извършител по правило не ги познава.

ДОКУМЕНТ, УДОСТОВЕРЯВАЩ ПРИНАДЛЕЖНОСТТА НА УБИЙЦАТА НАТАЛИЯ ВОВК КЪМ НАЦИАНАЛНАТА ГВАРДИЯ НА УКРАЙНА

„Понякога общият брой на тези групи може да достигне до десет души“, каза източникът. В същото време Ворожцов смята, че изявлението на бившия руски политик Иля Пономарьов, който избяга в Киев през 2016 г., че някаква „Национална републиканска армия“ е замесена в убийството на Дугина, е пълна глупост. В същото време, повтори експертът, СБУ или Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна може да са въвлечени в групата.

Ворожцов смята, че изпълнителят е получил взривното устройство в Русия. „Първо, доста е трудно да се пренесе такава бомба през границата. Второ, не всеки може да монтира такова устройство и да го адаптира за надеждно поставяне под съответния автомобил. Със сигурност всичките й съучастници са заминали в чужбина в същия ден като нея, но в различни посоки“, обобщава събеседникът.

Сергей Гончаров, президент на Асоциацията на ветераните от антитерористичната група “Алфа”, също смята, че терористичният акт е организиран и осъществен от група. „За украинските специални служби не е трудно да намерят изпълнители сред украинците, живеещи в Русия. Не е много трудно за украинските сили за сигурност да вербуват агенти у нас, защото руските граждани, които се водят етнически украинци у нас в Русия са около 2 млн.“, изрази мнението си събеседникът.

В неделя, часове след трагедията, философът Александър Дугин каза на разследващите, че и той, и дъщеря му преди това са получавали заплахи от украински националисти. Добавяме, че основателят на руската геополитическа школа, лидерът на Международното евразийско движение Дугин беше възприеман на Запад като един от идеолозите на „руския свят“. Самият философ и дъщеря му многократно бяха включвани в списъците със санкции на САЩ и техните западни съюзници, по-специално лични санкции срещу дъщерята на Дугин бяха наложени от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Силите на реда обаче смятат, че именно Дария Дугина, а не баща й, е била целта на украинските спецслужби, подготвящи терористичния акт. Това съобщи източник от руските правоохранителни органи. Явно целта на поръчителите е била да причинят възможно най-тежка психологическа щета на интелектуалния си враг Александър Дугин.

Вечерта на 20 август Дугина се прибира към дома си от литературно-музикалния фестивал „Традиция“, който се проведе същия ден в имението „Захарово“ край Москва, където баща й изнесе лекция. Дугини е трябвало да се върнат от събитието заедно с колата на Дария. Но, според предварителната информация, Александър Дугин е решил да тръгне с колата на бизнесмена Константин Малофеев, който също участва във фестивала. Джипът “Ланд Крузър”, управляван от Дария, се взривява по пътя близо до село Болшие Вязми. Колата, в която е Александър Дугин, се движи почти зад дъщеря му. Експлозията на завоя от Звенигородската магистрала към Можайское е станала пред очите на Дугин, разказва източникът.

„На фестивала „Традиция“, според мен, е можело да има членове на украинските специални служби или просто симпатизанти на сегашния режим в Киев“, каза Ворожцов. „Например, навремето един украински журналист дойде на събитията на Съюза на доброволците от Донбас, придружен от човек, който много приличаше на служител на офиса на военния аташе на Украйна в Русия.“

Както и да е, идентифицираната извършителка на терористичния акт Вовк е извън Русия. Управлението на естонската полиция и гранична охрана отказа да коментира информацията на ФСБ за местонахождението на украинската гражданка. Но всъщност Талин не отрече, че предполагаемия терорист се намира на територията на балтийската държава. От тамошното МВР само заявиха: „Можем да даваме информация за хора, преминаващи границата, само в предвидените от закона случаи, а ситуация, при която руската специална служба обвинява някого в нещо чрез публикации в медиите, не спада към тях.“

„Ако Естония не екстрадира в Русия извършителя на убийството на Дугина, тогава има основания за строги действия срещу Талин като към страна, укриваща терорист“, написа в своя “Телеграм” сенатор Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Съвета на федерацията по международните въпроси.

„Мисля, че Русия трябва да премине през целия път, установен от международните стандарти за такива случаи: да бъде обявена Вовк за издирване, да се включи Интерпол“, казва депутатът от Държавната дума и бивш командир на специалните сили Андрей Колесник. “Ако Естония откаже, тогава трябва да покажем на Талин, че границите на Европейския съюз няма да спрат правораздаването. В Русия има много звена, които могат да намерят Вовк в страната, където е избягала и да я докарат на наша територия за съдебен процес и излежаване на присъдата. Като цяло отговорът на Москва трябва да бъде възможно най-твърд“, убеден е той.

Няма шанс Естония да екстрадира заподозрения терорист, посочи на свой ред Гончаров. „Те няма да екстрадират престъпник, независимо какво е направил той: ако ще и убийство на деца да е извършил или каквото и да е друго зверство“, каза ветеранът от Алфа.

„От естонска страна в украинската операция може да са участвали или Полицията за сигурност (начело с Арнолд Синисалу), или Службата за външно разузнаване (начело с Мик Маран)“, предполага военният експерт Игор Коротченко в своя канал в “Телеграм”. Според него участието на естонските специални служби се е състояло в осигуряването на безопасен коридор, по който Вовк да бъде евакуирана безпрепятствено от оперативна група, която я е посрещнала на естонско-руската граница.

В понеделник Александър Дугин директно обвини нацисткия украински режим за убийството на дъщеря му. „Тя беше прекрасно православно момиче, патриот, военен кореспондент, експерт по централните тв. канали и философ. Нейните изказвания и репортажи винаги са били задълбочени, обосновани и сдържани. Тя никога не е призовавала към насилие и война. Тя беше изгряваща звезда в началото на своя път. Враговете на Русия подло и тайно я убиха”, гласи писмото на Дугин.

„Сърцата ни копнеят за нещо повече от отмъщение или възмездие. Това ще е твърде малко, няма да е по руски. Трябва ни само нашата Победа. Дъщеря ми положи моминския си живот на нейния олтар. Така че спечелете, моля! Искахме да я възпитаме да бъде умна и герой. И нека сега тя да вдъхновява за подвиг синовете на нашата Родина”, добави общественикът.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на Дугин и съпругата му Наталия Мелентиева във връзка със смъртта на дъщеря им. Държавният глава нарече убийството на момичето подло и жестоко престъпление. В понеделник президентът награди Дария Дугина посмъртно с Орден за храброст. Сбогуването с Дугина ще се състои на 23 август в телевизионния център Останкино.

Рафаел Фахрутдинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *