ИТН: Христо Иванов и Мая Манолова връщат Борисов на власт! Пълен обзор на Скандала:

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов днес отправи остри реплики към преговорните си партньори  „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме! „Христо Иванов и Мая Манолова ни водят към следващите избори“, каза той. „Явно г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова не осъзнават, че с действията си карат Бойко Борисов да потрива доволно ръце. Те са на път да го върнат на власт“. Веднага след това депутати от ИТН дадоха блифинг в кулоарите на парламента.

„Има такъв народ“ (ИТН) постави ултиматум на „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) да не се намесват в състава им за кабинет. В противен случай не е изключено да вървим на трети избори.

От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ зависи дали ще има правителство, или ще отидем на нови избори. Тази дилема очерта пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Той настоя двете политически сили да спрат да кадруват в кабинета на ИТН, и да се върнат на първоначалната си позиция, че не желаят постове и че няма да предлагат министри, а само ще подкрупят кабинета на ИТН. От трибуната на парламента по-рано днес Йорданов отправи тежки обвинения срещу служебния министър на финансите Асен Василев, едно от споменатите имена от ДБ, като достоен да бъде част и от бъдещия кабинет на ИТН.

Според Тошко Йорданов обаче вратата за преговори с „Демократична България“ и  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ вече е полузатворена:

„Ние не сме казвали на „Демократична България“, че не желаем тяхната подкрепа за наш кабинет. Думите ми бяха приятелски знак към тях да се върнат на нормалните си позиции, които заявиха първоначално – че нямат желание за постове. А ако се надяват да кадруват в наше правителство- връщаме мандата и отиваме на нови избори“.

„Дилемата пред страната в момента е дали от „Демократична България“ ще спазят това, което заявиха преди има-няма пет дена и ще си удържат на думата, или ще пратят страната на нови избори. Този въпрос е към тях“.

Тошко Йорданов отново заяви, че не са търсили подкрепа от ДПС и няма да приемат тяхна намеса:

„Влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем и сме им го заявявали в очите, така че да завъртат отново Асен Василев и Христо Иванов тая мантра, че зад ИТН „прозирала дългата ръка на ДПС“ – това е любимият ми израз, е мазна лъжа, изречена от български политици“.

От „Има такъв народ“ обявиха отново, че са готови с кабинет и ще го представят при връчване на мандат от президента. Филип Станев посочи:

„Да изчакаме президента Радев да връчи мандат на премиера, който ще видите, който ще получи този мандат. И тогава съвсем логично в Народното събрание и пред вас медиите ще бъде оповестен конкретният състав и личностите на Министерски съвет. Сега предварително няма да ви кажем имена“.

 

Припомняме, че скандалът между ИТН и „Демократична България“ избухна след като вчера Христо Иванов предложи за министри в правителството на ИТН следните имена (и трите предложения са министри от действащия в момента служебен кабинет): Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, „заради тяхната експертиза и морална чистота“, както се изрази Иванов.

Дали обаче това е така?

Ето факти, които са публично известни. Само факти:

През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликти.

Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фимата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев.

След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата сиптатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона.

Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, заяви още Тошко Йорданов.

И попита: Какви игри се играят в 46-тото НС?

Игрите се играят от мръсни хора, констатира Йорданов и напомни, че моралът и честността са основни за ИТН.

Малко по-късно днес ИТН атакува и втория министър от сружебния кабинет, предложен от „Демократична България“ за титулюр и в бъдещия кабинет на хората на Слави – а именно министъра на икономиката Кирил Йорданов.

Депутатът от ИТН Любомир Каримански зададе въпрос по време на изслушването на Петков в парламента, което изслушване беше на тема ББР. Каримански обаче извън темата попита Петков дали Министерството на икономиката чрез програмата „Джереми“ и Фонда на фондовете, който е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. В момента тя е зам.-министър на финансите, а съпругът й Даниел Лорер бил партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Лорер ресорно наблюдава работата на Фонда на фондовете, което можело да се счита за конфликт на интереси. Преди време подобни данни изнесе и ГЕРБ.

Каримански е едно от имената, спрягани за премиер в правителство на ИТН. Той е водещ финансов експерт на партията на Трифонов.

Той попита служебния министър дали има бизнес връзка с Даниел Лорер и Евгени Ангелов, съветник на президента Росен Плевнелиев и председател на асоциацията за дялово и рисково финансиране и дали двамата са го консултирали с фишовете за финансови инструменти в плана за възстановяване.

Каримански попита още защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии за работата на Фонда на фондовете, които били определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов под контрола на Томислав Дончев. Поиска Петков да каже и дали има концентрация на партньори на Фонда на фондовете и конкретно на „Джереми“ и кои фирми са получили финансиране от тях.

Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава, е своята независимост, компанията му не е финансирана по никой от споменатите инструменти и никой не може да му се обади и да му нарежда какво да прави.

А зам.-министърката на финансите била един един от най-големите професионалисти, които познава. Същата била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България.

„Как беше решено, че 900 млн. ще дадем като грант и какъв ще е мултиплициращият ефект върху реалните инвестиции? Преформатирахме – 671 милиона останаха грантове, 268 са гаранционни инструменти, останалите са дялови. Лично аз бих се радвал да вдигнем дяловите повече. Направихме го след много обществени обсъждания. Включително член на вашата партия до късно снощи беше в министерството на икономиката, преминахме през голямо разискване и мисля, че им стана ясно и останаха доволни накрая.“

Така пък Кирил Петков отговори на друг въпрос от Каримански в рамките на изслушването, което още тече в парламента – направило ли е министерството изобщо анализ на икономическия ефект от прилагането на финансовите инструменти по плана и как е планирано управлението на риска за всеки един от проектите. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Уж бил сценаристът на скечтовете на Слави. Само от физиономията му лъха дълбок примитивизъм на учиндолски сленг.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *