Ирландска депутатка към еврокомисар Юрова: СПРЕТЕ ПАРИТЕ НА БАНДИТА БОРИСОВ! (С ВИДЕО)

Днес комисар Вера Юрова се засегна от репликата на ирландската евродепутатка Клейър Дейли  от Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица, която директно й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие на корумпираното правителство в България“. „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърна Юрова.

Ето и изказването на Клейър Дейли: „Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Юрова за ситуацията в България. Мисля, че тя представи картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е „голям“, то заключението ми е, че вие в ЕК сте или дълбоко некомпетентни, или че сте слуги на интересите на Бойко Борисов и по-точно на определени групи в този парламент, които му менторстват и покровителстват.

Клейър Дейли

Европейската комисия изпадна в неудобна ситуация днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред към Европарламента (ЛИБЕ) обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който правителството на Борисов в продължение на месец упорито твърдеше, че е прекратен. Оказа се че не е.

Заместник-председателката на ЕК Вера Юрова (Чехия), която отговаря за правосъдието днес се опита с общи думи да заобиколи острите проблеми на България, като акцентира на стари констатации по МСП за напредък на България в законодателните и структурни реформи. Юрова обаче пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност. Вместо това тя отклони вниманието на евродепутатите към подготвяния нов механизъм за върховенство на закона във всички държави в ЕС, за който на 23 септември ще бъде представен първи доклад.

След като изслуша двайсетина евродепутати, от които поне 80 % се изказаха критично за ЕК и необективното й отношение към България, Вера Юрова изплю камъчето: „ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека сме наясно – ЕК не може да играе ролята на прокурор.“

ВИЖ ВИДЕОТО:

Въпреки старанието си да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор Гешев, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите. Юрова се засегна от репликата на ирландката Клейър Дейли от Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица), която директно й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие на корумпираното правителство в България. „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърна Юрова.

„Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Юрова за ситуацията в България. Мисля, че тя представи картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е „голям“, то заключението ми е, че вие в ЕК сте или дълбоко некомпетентни, или че сте слуги на интересите на Бойко Борисов и по-точно на определени групи в този парламент и в ЕК, които му менторстват и покровителстват.

Българският премиер Борисов достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Борисов нарежда на главния прокурор кого да преследва, как да прикрива разследванията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората в България са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са арестувани, затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Сигурна съм, че тези български властници, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват в още по-голяма степен тези хора, защото им дават ресурс и им позволяват да се развихрят в още по-мащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае в оценката си за мафиотското правителство в България и така се явява и съучастник в корупционните му схеми.“

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август коментира положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: „Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови“.

От българските евродепутати най-остро изказване направи Елена Йончева, която призова: „ЕК трябва да избере кое й е по-скъпо – българската демокрация или Бойко Борисов“.

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепуати изтъкнаха, че София е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на „Репортери без граници“, докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-нагоре в тази класация. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медийните свободи, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. „Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то“, посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в България се отнася брутално към журналистите, които отразяват протестите. Вследствие на което Вера Юрова призова задочно главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Обаче чех юрова нищо нщма да направи. досега чехите само са ни мразили и са с вирнати носове нас българите ни имат за 2-ро качество въпреки че са измислена държава и са отскоро…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *