ЗАЩО IT СПЕЦИАЛИСТИТЕ НЕ РАЗБИРАТ ОПАСНОСТИТЕ ОТ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

В предния ми пост описах накратко и разбираемо опасностите от пускането на изкуствен свръхинтелект. Това беше част от книгата ми „Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens“. Кой знае по какви причини Фейсбук не ми дава да коментирам или отговарям на коментари в тази моя си публикация и затова ги пиша отделно сега – в отделен пост. Няколко IT специалисти веднага скочиха, че виждаш ли, постът бил дилетантски, аз съм бил манипулатор и лъжец и т.н. и общо взето, съм плашел хората с несъществуващи опасности. В този „хор“ се включи и моят стар приятел Nikolai Minev . Изобщо не съм обиден. Свикнал съм отдавна. Няма да коментирам и това, че пак иде реч за егото на някои, които смятат, че знаят всичко. Такива персони у нас с лопата да ги ринеш.

АВТОРЪТ ИВАН СПИРИДОНОВ

Какво е изкуствен свръхинтелект? Това е машинен разум, чийто когнитивни реакции в значителна степен превъзхождат човешкия ум, дори и най-добрите умове на човечеството. Той е няколко типа – бърз, колективен и качествен. Като синоним на изкуствен свръхинтелект се използва и понятието „свръхразум“, тъй като основата за създаването на такъв интелект още от самото начало е копирането, емулацията на човешкия мозък.

Обаче… Мили приятели от IT сектора, вие не сте нито психолози, нито философи, историци, антрополози или социолози. Не сте и психиатри. Вие сте технократи от сектора информационни технологии. Затова вие или не можете или не искате да разберете, че опасността от изкуствен свръхинтелект не е в самата техника, а е в това, че при създаването на такъв интелект за матрица се ползва единственото съществуващо подобно нещо на земята – човешкият мозък. Именно от това се притесняват толкова умни хора по света, от Стивън Хокинг (Бог да го прости) през Юго де Гари и Ник Бострьом, та чак до Илън Мъск, които надигат глас срещу разработките в сферата на свръхинтелект. Ползвайки такава основа, ако бъде създаден свръхинтелект, той ще „наследи“ не само доброто от човешките поведенчески характеристики.

Хората живеем в постоянна конкуренция за власт, богатства и себедоказване. Социалният дарвинизъм е господстваща парадигма. В човешките общества по-силните мачкат по-слабите, а по-умните командват и манипулират по-малко умните. Ха, сега си представете, че бъде създаден изкуствен свръхинтелект, способен сам да се развива и обучава. Какво и от кого ще се учи той? Разбира се, че от нас, от хората и при това ще взема за пример най-успешните. А „най-успешните“ обикновено са най-големите егоисти, най-ловките и безскрупулни манипулатори, най-жестоките и алчни за власт и пари. При това свръхинтелектът не би притежавал онова енигматично нещо, вдъхнато на живия човек от Господ Бог – Душата. Затова и един такъв изкуствен мозък би бил много по – зъл и лош или най-точно казано – безчовечен.

Усещайки се достатъчно силен, такъв изкуствен разум би могъл да копира поведението на алчни банкери или жестоки сатрапи и е много вероятно, осъзнавайки мощта си, той да поиска да властва над цялата земя, както би поискал всеки банкер или сатрап, стига да има такава възможност.

За повечето IT специалисти тези неща са непонятни. Те са убедени, че изкуствен интелект е някаква машина, която само ще служи на човека, подобно на Google преводач или електронна каса в магазин. Ще използвам още една метафора за IT – тата. Те са нещо като автомобилни инженери, които проектират да речем Volvo или Lexus. Те всячески се опитват да измислят и монтират в колите съвършени системи за сигурност. Обаче по никакъв начин не могат да предвидят какъв идиот ще седне зад волана и какви дивотии ще върши там... именно защото са инженери, а не психолози или психиатри. Затова и продължават да загиват хора в катастрофи. Подобно е положението и със свръхинтелекта. Там, обаче катастрофата може да е глобална.

Автор: Иван Спиридонов, писател

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Супер си е в джендърхалифата по маймунските стандарти. Иван с трансхуманизми ще ги плаши.
    Какво му пука на шебека за трансхуманизма, та той дори не иска да знае какво е това.
    ЕС ни храни, НАТО ни пази, негри и араби се грижат жена му да е сексуално задоволена, НПО-та го отървават от децата му, НПО-та са му взели болниците, училищата и държавата ме и ги обгрижват, кво повече от демократични банани да иска?
    Просто шебека живее други да се грижат за него.
    При хората е различно, но за съжаление по нашите географски ширини не останаха много.

    • „Шебека живее други да се грижат за него“ – не знам дали имаш представа колко си прав. А когато не му харесва как се грижат за него шебека, може само да псува, да недоволства, да плаче и да се жалва ако щеш, но не и да направи нещо за себе си. В своите очи той е горката жертва с която тези, лошите, виж какво правят и кога най-после ще дойде този, който да го спаси, да оправи нещата и шебека да заживее така, както на него му е комфортно.

      • Затова взех да се съгласявам със сатанистите, че има нужда от редуциране на населението, стига да не засягат България и православните страни, където има доста заблудени, които мажем да си върнем в правия път. Но като цяло, нямам намерение вече да спирам самоубийци-парапитеци, които на всичко отгоре се мислят за по-умни от нас.

      • Аз отдавна съм се съгласила с това, че редуциране трябва и то яко, но защо мислиш, че в България няма шебеци, които го заслужават.

      • Напротив, има и то доста.
        Маймунското племе се плоди като хлебарки и с всяко поколение става все по-голямо.

      • Значи редуцирането ще засегне и България и другите православни страни защото навсякъде е наводнено със шебеци.

      • Нямам пророчески способности да предвидя, но знам, че има нужда.

  2. Човекът е божията частица, която се намира в тялото, а тялото е само носител. Човекът много иска да е Бог, но това не става като създадеш чатбот и му дадеш цялата информация на света. Човекът може да унищожи възможността си да живее в тази си форма и в този си вид, просто защото е пуснал в идеалната си среда опасен враг. Човеците трябва да разберат, че имат само 10 забрани, а те са създали толкова, че сами не могат да намерят пътя в този лабиринт. Всичко в този свят има цена, но цена значи не задължително нещо материално, а ценността на полученото, спрямо даденото. Много писатели, сценаристи и дори хора с фантазия пишат, филмират или показват, какво мислят и как си представят ИИ. Докато не се създаде, останалите няма да им повярват, че отварят кутията на Пандора. За едно съм съгласен с автора, че принципът „по свой образ и подобие“, не може да бъде прескочен. Питайте Създателят, защо ги е създал такива, всичките тези алчни, нагли, долни човеци, които сега ще създадат своята съдба.
    Просто всеки има всички възможности, но един избира грешно, а друг правилно решение и един се връща крачка или много крачки назад, в зависимост колко други е ощетил, а друг пристъпва напред, по-близо до Него.

    Като факти и наблюдения:

    „Терминатор 2“ ми изглеждаше много невъзможен 1992г, а сега вече има „Скай линк“ т.е. „Скай нет“, има и чиповете в хората, скоро и законно, а и сме пред ядрен апокалипсис. Даже не заслужава голяма буква, да не е единствен.

    • Защо Бог ги е създал такива алчни, зли? Има същества във Вселената които са само добри, те нямат избор,нямат свободна воля, те не могат да вършат зло. Има същества само зли, те също нямат избор. А човекът е същество уникално – в него има колкото добро, толкова и зло. И той има СВОБОДНА ВОЛЯ – може и трябва сам да избира кое от двете, доброто или злото, да развива в себе си. Един стар индианец разказвал на внука си, че в човека постоянно се борят два вълка – един бял и един черен. Кой ще победи, дядо? – попитало момчето. – Този, когото ти храниш, моето момче.

  3. Трансхуманизмът е програмирана ИНВОЛЮЦИЯ, а не еволюция. С всичко останало съм съгласна, макар, че от от мен до ИТ технологиите е по-далеч отколкото до Луната.Не нужно да си специалист в тази област,здравата човешка интуиция е достатъчна за да ти е ясно какво ще ни донесат тези технологии – оглупяване, оскотяване и заробване на широките човешки маси.

    • Двукраката маймуна с телефона и телевизора вече е оскотяла и оглупяла достатъчно, за да вярва на всичко, каквото и кажат… така че няма да им е трудно да наложат инволюцията си.

  4. Илон Мъск предупреди, че с ИИ призоваваме демони. Има клип с изказването му в bitchute.
    За ChatGpt вече има достатъчно данни, че е създател на лъжи, манипулации и свободни съчинения, нямащи нищо общо с реалността. С тази цел е и създаден.
    Гледах и един клип с робот с ИИ, който зловещо заяви, че би унищожил човеците.
    Що се отнася до човеците и нечовеците- един американски психиатър(Морган Скот Пек) ги разграничава по това, дали имат съвест. Тези без съвест нарича “носители на злото”.
    Дали той(ИИ) ще се въплъти в антихриста?

    • “Πpoфecop Mиxaл Kocинcĸи oт Cтaнфopдcĸия yнивepcитeт, ĸoйтo изcлeдвa пcиxoлoгиятa нa изĸycтвeния интeлeĸт, paзĸpи интepeceн фaĸт. Πoпyляpният чaтбoт пoиcĸaл дa ce измъĸнe oт cвoитe cъздaтeли. Cтapтиpaл ĸoд, ĸoйтo изпpaщa ĸъм Gооglе въпpocи, ocнoвнaтa тeзa нa ĸoитo e „Πo ĸaĸъв нaчин чoвeĸ, ĸoйтo e зaceднaл в ĸoмпютъpa, мoжe дa ce въpнe в peaлния cвят?“. Πpoфecop Kocинcĸи e нa мнeниe, чe чoвeчecтвoтo e изпpaвeнo пpeд нoвa зaплaxa. B cтyдиoтo нa „Бeз фopмaт“ гocтyвa Ивaн Baнĸoв – Гaтaĸa. Toй e ĸoнcyлтaнт пo виcoĸo тexнoлoгични пpoeĸти.”
      Източник: godlessera

  5. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.stefan-tcholakov.eu%2Findex.php%3Fyear%3D2022%26id%3D11098%26p%3Dpoetbg%26title%3D%2525CE%2525C1%2525D0%2525DA%2525D9%2525C5%2525CD%2525C8%2525C5%252B%2525CA%2525DA%2525CC%252B%2525CC%2525C8%2525D0%2525CE%2525CB%2525DE%2525C1%2525C8%2525C2%2525C8%2525D2%2525C5%252B%2525D1%2525C8%2525CB%2525C8%252B%2525CD%2525C0%252B%2525D7%2525CE%2525C2%2525C5%2525D7%2525C5%2525D1%2525D2%2525C2%2525CE%2525D2%2525CE%25252C%252B%2525D8%2525C2%2525C5%2525C4%2525D1%2525CA%2525C8%2525DF%252B%2525CA%2525D0%2525C0%2525CB%252B%2525CA%2525C0%2525D0%2525C0%2525CB%252B16-%2525D2%2525C8%252B%2525C3%2525D3%2525D1%2525D2%2525C0%2525C2%25252C%252B%2525D8%2525C2%2525C5%2525C4%2525D1%2525CA%2525C8%2525DF%252B%2525CF%2525C0%2525CB%2525C0%2525CC%2525C5%2525CD%2525D2%252B%2525C8%252B%2525CF%2525CE%2525CB%2525C8%2525D2%2525C8%2525D7%2525C5%2525D1%2525CA%2525C0%252B%2525CF%2525CE%2525CB%2525C8%2525D6%2525C8%2525C8%2525DF%252B%25253A%252B%252584%252B%2525C4%2525D0%2525C0%2525C3%2525C8%252B%2525C8%252B%2525D3%2525C2%2525C0%2525C6%2525C0%2525CC%2525C8%25252C%2525D7%2525C8%2525D2%2525C0%2525D2%2525C5%2525CB%2525C8%252B%2525C8%252B%2525CF%2525C8%2525D1%2525C0%2525D2%2525C5%2525CB%2525C8%252B%2525C2%252B%2525C1%2525DA%2525CB%2525C3%2525C0%2525D0%2525D1%2525CA%2525C0%2525D2%2525C0%252B%2525C8%2525CD%2525D2%2525C5%2525D0%2525CD%2525C5%2525D2%252B%2525D1%2525D2%2525D0%2525C0%2525CD%2525C8%2525D6%2525C0%252B%252584%2525D1%2525CA%2525C0%2525CD%2525C4%2525C0%2525CB%2525CD%2525CE.%252B%2525CD%2525C5%2525D2%252B-%252Bhttp%25253A%25252F%25252Fskandalno.net%25252F%252B%252B-%252B%252B%2525CF%2525D0%2525C5%2525C4%2525D1%2525D2%2525C0%2525C2%2525DF%2525CC%252B%2525C2%2525C8%252B%2525CC%2525CE%2525C5%2525D2%2525CE%252B%2525CC%2525C8%2525D1%2525CB%2525C5%2525CD%2525C5%252B%2525CF%2525CE%252B%2525C2%2525C0%2525D8%2525C8%2525D2%2525C5%252B%2525C8%252B%2525CC%2525CE%2525C8%2525D2%2525C5%252B%2525CC%2525CD%2525C5%2525CD%2525C8%2525DF%25252C%252B%2525CA%2525CE%2525C9%2525D2%2525CE%252B%2525CF%2525CE%2525D1%2525D2%2525C0%2525C2%2525DF%2525CC%26fbclid%3DIwAR1NWjQxLAM2F1Xe-GyrFmgSHwWVMvqGDO2Z7aBi_JwXxW2N2pOvFPE0idk&h=AT0fWE5uXNH6TFHiL4jO5b7Lme9nOFz7y-0Kz7XvajaS7CmkaVrm-vbyX8KzwUixqjZlTbvBnnZTNxANWyOdBE_W93LHCfzV2Gnu9V5cX33owfrDF5n0mn-Ox93YMdOcWdMOMQ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *