ТОВА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ!

В тази статия гледаме фактите, а не пропагандата. Ако вярвате на написаното в днешните либерални медии, през социализма сме мрели от глад и ДС е разстрелвала хора по улиците. Това е чиста и нескопосана пропаганда, на която за съжаление много от по-младите българи вярват сляпо.

Никой строй не е съвършен. Ние сме хора, а не ангели. И „соц-ът“ не беше такъв, но се оказа, че в сравнение с днешната либерална западна демокрация, която управлява България като колония, съветския социализъм се оказва, че е бил много по-подходящ за нашето общество. Ето и фактите:

След Втората световна война България е „разпределена” в съветската сфера на влияние – всички знаят за прословутата „салфетка от Ялта“, а които не знаят – да четат. За десет години – от 1944 до 1954 капитализмът и частната собственост у нас са напълно унищожени и е наложен т.нар. съветски модел. Напълно грешно този период се отъждествява с ръководството на Тодор Живков, при все че той застава на кормилото на държавата чак през 1963 год. Мисля, че историята, когато рано или късно се отърси от днешните пропагандни внушения, ще постави този човек на пиедестал.

Живков може да е обвиняван днес в каквото и да било, но по негово време България беше втора по жизнен стандарт в източна Европа – държава със силна армия (156 000 души, 2300 танка, 700 бойни самолета, 5000 оръдия и минохвъргачки, 52 пускови ракетни установки), имаше едни от най-мощните разузнавателни служби в Европа, разполагаше с ядрена енергетика, с 530 научни института, беше държава, изнасяща електроника за Западна Германия и Нидерландия… Тогава бяхме и сред малкото държави в света, която вече беше изпратила свой космонавт в космоса- тъкмо двама. По време на това управление Българското население се увеличи от 7 на 9 000 000 души, а между 50-те и 70-те години на ХХ век България се откъсва напред в сравнение с редица държави. През 1987 г., когато за първи път ООН измерва т.нар. индекс на човешко развитие страната ни е поставена на 27-о място в света, като на първо място е била Япония, а на 19-о – САЩ.

АВТОРЪТ ИВАН СПИРИДОНОВ

Това означава, че социалистическото ни развитие е било във висока степен успешно. От бившите социалистически държави само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) са преди нас. Югославия, на 31-во място и Полша на 33-о са след нас. По брутен вътрешен продукт БВП на глава от населението през 1988 г. България се изкачва на 25-то място в светаЗа сравнение днес сме се сринали до 78-мо място. През периода 1954-1988 де факто беше построена почти цялата шосейна мрежа на страната, която използваме и в момента, държавата беше напълно електрифицирана и водоснабдена. Същото се отнася и за жилищното строителство- и днес 75 % от българите живеят в жилища, строени по онова време. Индустрията ни стана водеща. Развивахме такива иновативни за времето си отрасли като електроника, електротехника, производство на оборудване за ядрени електроцентрали, камиони, автобуси. България беше сред трите най-големи производители на електро и мотокари в света и сред първите в развитието на химическата индустрия. Бяха положени основите на силния ни туризъм, от който и днес се осигурява значителна част от нашето БВП. Енергетиката ни беше една от най-силните в Европа. Изнасяхме ток за целия Балкански полуостров, включително за Турция.

Напълно беше изкоренена неграмотността. Процентът на българите със средно и висше образование нарасна над 10 пъти. (Замислете се в какво състояние ни заварва 9-ти септември) Висшето ни образование беше на много високо ниво. Културата, изкуството и спорта също достигнаха непознати висини. Пример – през периода 1954 – 1988 са произведени около 700 игрални филма, немалка част от които са на световно ниво и със световни награди. Изобщо не можем да правим аналогии с нашето съвремие. В последните години се произвеждат по 10-ина филма годишно, като повечето са меко казано трудногледаеми. Същата разлика е в музиката – направо е тъжно да сравняваме времената на Емил Димитров, Лили Иванова, Диана Експрес и ФСБ, с днешните времена на Азис, Глория, Фики и Криско. В спорта разликите са още по-големи. Докато навремето нямаше олимпиада от която нашите отбори да се върнат без няколко златни медала, то днес се радваме на бронз и то в периферни спортове като женска борба или вдигане на тежести от жени. В националната ни литература блестяха имена като Емилиан Станев, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Дамян Дамянов…

Всичко това не може да се отрече. В същото време, колкото и пъти да се увеличаваше брутния ни продукт, той се разпределяше изцяло от държавата. Доходите на хората се поддържаха на сравнително невисоко ниво, което, от една страна не беше добре, но от друга създаваше едно усещане за равенство и огромно количество социални придобивки като безплатни здравеопазване, образование, профилакториуми и почивки. Самата същност на социалистическото управление беше насочена към силната държава и хомогенното общество, а не към личността и индивидуалния успех както днес ни е наложила глобалистката матрица. За 33 години след падането на комунизма и под западен икономически диктат, населението ни спадна от 9 000 000 на около 6 000 000 души. Според споменатия по-горе Индекс на човешкото развитие на ООН към 2021 год. страната ни вече е на 68 място. Ужасният срив е очевиден, като пред нас вече са такива държави като Турция, Сърбия, Румъния Грузия, Барбадос, Казахстан… В списъка пред нас са и няколко африкански държави.

Това са накратко фактите. А ето и изводите: Българската народопсихология е основана на представата за силния индивид. Той е формиран 25 поколения по време на турското робство, когато всеки е бил принуден да оцелява поединично. Затова ние и днес трудно създаваме колективи и затова трудно можем да постигнем колективен успех. Днес е видно, че поставени в неолибералната колониална схема на нашите западни господари, местните бг. псевдобизнесмени, хранещи се от евро-финансиране и грантополучателите от „гражданския“ сектор се забравят в алчността и егоизма си, корупцията и безнаказаността се ширят. Изпаднахме до невъобразими нива на социално неравенство, коефициентът на Джини, определящ този показател, у нас е най-лош в Европа и директно ни праща в Африка. Затова е и нужна силната държава и нова национална идеология. Не е задължително тя да е социализъм. Има и други подобни обществени устройства.

Автор: Иван Спиридонов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Забележително правдива статия. Тя няма да се хареса на нито един от групата на младите и красиви харвадци – те не обичат истината. Иском да добавя само следното. В статията не се подчиртава влиянието на останалите държави, упражнявано върху България. Ние живеехме зад международна бариера наричана “ оелязна завеса“. Непрекъснато бяхме атакувани като общество от пропагандата на всички европейски държави тръгнали по друг път на социално развитие. Нещо повече – България като държава бе принудена да изразходва колосални средства за да си осигури отбраната. Ако тези пари бяха вкарани в производство – тук щеше да бъде рай. България произвеждаше годишно по 11-12 големи морски кораби, които продаваше в цял свят. Беше построен един 100 000 танкер – „Хан Аспарух“ – постижение, което днес е невъзможно. Ние произвеждахме лицензни дизелови мотори – обявени от един глупак за остарели – същите стари мотори сега се произвеждат в Америка и се монтират на техни коли. Самият завод някой го открадна – целият,барабар с машините и сградити – никой не пита кой го открадна и къде е той сега. Завода за радионавигжационна апаратура работеше с американската фирма „Спери“ – руснаците не бяха виждали такива радари. За настъплението на компютърните технологии просто няма смисъл да говорим. Всичко това бе унищожено преднамерено от западните ни конкуренти подпомогнати в България от изродите изрекли – „Майната му на православието“ и други велики откровения. Режимът си имаше и недостатъци – чл.1 за тези които си го спомнят. Но никой никога не е оставал без работа – работа имаше за всеки. Истината е че в периода 60-65 година в ТКЗС се работеше за 15 стотинки на ден – цената на един хляб. Но се работеше! Може много да се напише но повечето съвременници се дразнят от такива напомняния и си мислят, че всичко започва от тях. Истината е полярна – вероятно всичко – съдбата на страната – ще завърши с тях.

  2. Статията е съвършено правдоподобна,изказалият се по-горе я допълва сполучливо. Сега сме съсипани не само материално, съсипани сме и духовно. Няма пари за 6 медицински хеликоптера за 128 милиона, а платихме изтребители АМЕРИКАНСКИ НА ЧЕРТЕЖ ОТ ПРОБНАТА СЕРИЯ ПО 200 МИЛИОНА за ВСЕКИ.За такъв народ и такова правителство има само едно определение.Срам ме е че съм българин.

  3. Написаното по горе е абсолютно вярно. Браво. Мога само да уточня ако може, че не ме е срам, че съм НЪЛГАРИН, а ме е срам, че има такива българи родоотстъпници и сребролюбци.

  4. ИСКАМ СИ ЖИВОТА ОТ ПРЕДИ 1989 СПОКОЕН ОСИГУРЕН ЗАЩИТЕН СЛАВА С С С Р БЛАГОДАРЯ ТИ Д _ Р ТОДОР ЖИВКОВ ЩЕ ТЕ НОСЯ ВИ НОСЯ В СЪРЦЕТО МИ ДО СЕТНИЯ МИ ДЪХ

  5. Фактите са си факти! Адмирации за автора на статията!

  6. Изключително вярно написано! Жалко, че тези факти ги знаем и помним средното и възрастното поколение. Не можем за нашето жалко съществуване да обвиняваме само външните фактори. И ние сме си виновни до голяма степен. В допълнение към статията по-горе ще добавя само едно нещо: нито през соца, нито сега през капитализма или либерализма, както и да се нарича, не са ни възпитавали в национализъм и силно родолюбие. По соца ни учеха за интернационализма, но не и за нашето национално самочувствие и достойнство. Сега е същото асмо, че името му е глобализъм и евроатлантически ценности. А всички наши съседи тще от ранна училищна възраст ги възпитават в национализъм и шовинизъм. За справка – Гърция, Румъния и Сърбия през 19-ти век- след 1878 и днес. А ние… Тъжно ми е и ми е болно, че народ с такава история, който 13 века има едно и също име на държавата си – България, да е превърнат в някакво нищожество и някаква разградена територия…

  7. Понеже всички се движим с автомобили ще добавя.
    По онова време с моята заплата която получавах можех да си закупя гориво около 1.5 тона.А сега с моята пенсия и заплата мога около 500 литра.Да върви на майната си тази фашистка демокрация.

  8. Помня една кутия цигари „Варна “ без филтър – 25 ст.,
    “ Арда “ с филтър- 0.40ст. “ БТ “ пакет -0.60ст., литър
    бензин А- 86 – 0.40ст., А-93 – 0.60ст., 1бутилка “ Кока Кола “ – 200гр. – 0.25.ст и много други стоки.

  9. Искам да споделя още нещо. Темата е скандална – съдебната ни система. Юридическите аналфабети започват с Вишински и как нашата правосъдна система след 1956 година била еднаква с тази на омразния им Съветски съюз. Но те превълчават едно нещо – преди 1980 г. в България няма нито един осъден за престъпление от съд, член на БКП. Нито един! Причината за това е проста – най-късно вечерта преди съдебното дело, партийната организация изключваше от партията провинилият се – още преди да е съден.Градския комитет питаше прокуратурата има ли доказателства и след това решаваше въпроса. Нямаше по-голям обществен срам от този да те изключат от БКП. В продължение на 20 години от градски или окръжен комитет, никой не е искал от мен някой закъсал да бъде „оправен“. Днес просто нещата са извън нормалната логика – тридесет години всички и навсякъде повтарят, че правосъдната ни система не е наред и тя с всеки изминал ден става все по-лоша. Ние надминахме и Италия с нейната мафия и при нас операция като италианската – „Чисти ръце“ няма да доведе до нищо положително.Примери – безброй. Становището на прокуратурата в Испания за една къщичка, разследванията за влоговете от 4,5 милиарда в островни офшорни компании на собственика на тази същата къща, темата за шкафчето му се забрави изцяло. За сметка на това „каскета“ си го намества и ни вика – „Аз пък няма да се махна“ а интелектуалки като неговото Сийче ни обясняват, как прокуратурата е взела мерки! Срещу кого – всички ние знаем. Така не може – този абсурд трябва да се прекрати. Ако продължава така – да се въведе втората поправка от конституцията на САЩ – само че без нашенски доработки и всеки да се оправя сам.

  10. Много прехвалена статия, но истината е, че държавата беше богата, а народът – беден и имаше неравенство. Аз завърших медицина 1987г и заплатата ми беше чисто – 153 лв, а по заводите завършилите 8-ми клас – по 350-450 лв и крадяха до разпукване. Едни пациенти ми донесоха винкели за остъкляване на терасата, други ми носеха месо от месокомбината, трети цигари от цигарената фабрика. Само българомохамеданите при изписването даваха пари, защото тютюна им заплащаше тройно и всички техни фамилии имаха по 100 000 – 200 000 на ония пари, когато апартамент в панелка – 10 000 лв. Баща ми директор на училище цял живот събира за кола – москвич, но не можа да си купи, защото не се чакаше – 10-15г, а на старо – цените по 3. Айде да се разкара и тоя като Пасков, дето говорят глупости. РАБОТИЛ СЪМ ДЪЛГО И В ДВАТА СТРОЯ И ЗНАМ КАК БЕШЕ.

    • Не сме били бедни, по-точно не бяхме презадоволени, което е идеалът на сегашните забогатели от власт, финансови машинации, реституция, измами и пр.
      Нямаше клошари, никой не ровеше в казаните за храна, нямаше убийства по улиците.
      Само фактът, че бяхме 9 милиона, а сега сме наполовина, говори предостатъчно.

      • Браво! Не само, че е неук, а е и лъжец.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *