Защо Украйна е по-важна за САЩ от Китай?

Битката в Украйна има екзистенциално значение за САЩ. Както казваше другарят Сааков от „Кавказка пленница“: „След това или аз я заведа да се женим, или тя ще ме води при прокурора“.

Общоприето е мнението, че Китай е враг номер 1 за САЩ, а войната с Русия в Украйна е само прелюдия към войната на Вашингтон със същинската заплаха, с икономическия му съперник Пекин. А войната на САЩ в Украйна е просто защото преди същинският сблъсък с Китай, американците първо трябва да разбият стратегическият тил на КНР – Руската федерация.

В тази парадигма Руската федерация е ключът към Китай, а ключът към Руската федерация и Украйна. Затова САЩ започнаха да решават проблема с краха на еднополюсния  си модел и сриването на хегемонната им роля в света- чрез война. Идеалното място за поражението на Русия беше Украйна.

Анализаторите от RAND Corporation (аналитичен център на ЦРУ) Рафаел Коен и Джан Джентиле в скорошен доклад със заглавие „Подкрепата за Украйна остава на първо място за Америка“ обаче разясняват защо не Китай, а елиминирането на Русия е първата и последна цел на Запада, затова е и тази силна фиксация на САЩ и Европа към войната в Украйна.

Администрацията на Байдън и демократите са подложени на натиск от републиканците, защото похарчиха вече над сто милиарда за „война на половината свят“, докато тези пари биха помогнали за решаването на много от тежките социално-икономически проблеми в самите Съединени щати.

По тази причина демократите са под натиск да прекратят войната в Украйна чрез подписване на мирен договор. Демократите спешно трябва да измислят основателни причини за продължаването на тази война и трябва тези причини да се убедителни за американците.

И експертите на RAND дават помагат с интересни аргументи срещу сключването на мирен договор в Украйна. След дежурното въведение за демократичния дълг и ценности на евро-атлантизма, авторите се захващат за работата:

1. Войната в Украйна е в икономически и стратегически интерес на САЩ, защото обвързва още по-силно Европа с Америка. Сега търговският оборот между тях е 1 трилион долара годишно. В резултат на войната в Украйна Европа значително ще увеличи зависимостта си от САЩ.

2. Москва се опита да повлияе на изборите в САЩ чрез кибертехнологии, които американците трудно можеха да блокират, без да навредят на репутацията си. Войната в Украйна ще даде сила на демократите в САЩ на предстоящите нови избори, тя ще попречи на руснаците отново да повлияят на техния резултат в полза на Тръмп.

3. Русия подкопава позицията на САЩ в Сирия. Войната в Украйна ще стесни възможностите на Руската федерация да оказва натиск върху Щатите в сирийското направление.

4. Поражението на Русия в Украйна ще попречи на Китай да завземе Тайван. Това ще запази контрола на САЩ върху пролива, през който преминават стоки от Югоизточна Азия към целия останал свят. Който контролира Тайванския пролив, той е господарят на света. А ако това са САЩ – това ще значи, че са защитили еднополюсния си модел за управление на света.

5. Поражението на Руската федерация в Украйна ще попречи на Иран да завземе лидерството в Близкия изток. САЩ поддържат влияние върху Израел, и доскоро върху арабския свят, осигурявайки им военна сигурност в замяна на достъп до петрол и газ, както и до маршрутите им за доставки, което се отразява на статута на долара.

6. Войната в Украйна носи поток от десетки милиарди на военно-промишления комплекс на САЩ. Затова колкото по-дълга и по-мащабна е тя, толкова по-пълноводен ще е този поток.

7. Освен пари, тази война е и изпитателен полигон, предоставящ ценна информация за възможностите на американските оръжия и начините за тяхното подобряване. Авторите от RAND пишат следното: войната в Украйна укрепва отбранителните и нападателни способности на американската армия. Старите оръжия се заменят с по-доказани и модерни. След това се обменят за господство над васалите.

Така става безпощадно ясно, че в Украйна Съединените щати не защитават Украйна, а досегашният модел на световен ред под тяхното глобално управление. Не в Тайван, а сега в Украйна – там се решава въпросът за властта на Чичо Сам, и този въпрос е в ръцете не на Си Дзинпин, а на Владимир Путин.

Провалът на предстоящото грижливо подготвяно от Запада пролетно настъпление на въоръжените сили на Украйна ще е и краят на Империята САЩ. След този провал САЩ ще тръгне по стъпките на Третия райх след поражението му при Курската дъга. Всички горепосочени процеси ще тръгнат в обратна на описаната посока и ще завършат с тоталното поражение на Щатите.

Затова не Тайван и Китай, а Русия и Украйна е въпросът на живот и смърт за Америка. Днешната битка в Украйна не е ключът към битката за Тайван, а независим и основен фактор за запазването или загубата на световната хегемония на САЩ.

Колкото и години да продължи този процес, неговото начало ще бъде положено или отменено именно в степите на Украйна. Ето защо битката в Украйна има екзистенциално значение за САЩ. Изгубят ли я те просто ще се плъзнат по пързалката, без възможност да се изкачат нагоре. Движението им ще е само надолу.

Както казваше другарят Саахов от „Кавказка пленница“: „Или аз ще я заведа да се женим, или тя ще ме заведе при прокурора“.

Съединените щати или ще разбият всички непокорни, като се започне от ядрената Русия и изобщо не се стигне до Китай, защото целият незападен свят – т. нар. глобален юг от Китай до Бразилия и Индия ще бъде следващият и то накуп. Или духът на многополюсния свят, който Владимир Путин и Си Дзинпин пуснаха от бутилката, никога няма да бъде върнат от западняците обратно вътре. Точно така трябва да се третира битката в Украйна.

Елена Панина

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Всички изброени цели вероятно са верни, но мисля, че все пак по стари трепети играят основна роля. Ако баща ти и дядо ти не са успели да постигнат нещо, а ти успееш, това е по-ценно от всичко друго, което сам си поставил за цел или животът ти го е наложил. Китай от скоро се вдигна и започна да бъде съперник, а в региона има други, които са го били и той не е престижът, който би дала победата над Русия. Русия е символ, а Китай има много усилия да хвърли, за да се доближи до подобен статут.

  2. Положението е „Или-или“. Въпросът е: Кой ще плати щетите?

  3. Победа за велика Русия и крах за сатанистите! Господ с вами скъпи братя!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *