Захарова: Виктория Нюланд реши, че може да се справи с Нигер, както с Украйна. Но такъв бананов режим като този в Киев САЩ повече никъде няма да намерят

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова сравни злополучното посещение на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в Нигер с онова в Киев през декември 2013 г. на организирания от САЩ Майдан, съобщава ТАСС.

По време на организираните и платени от Държавния департамент протести в Киев през 2013-2014 г., които предизвикаха свалянето на украинския президент Виктор Янукович, Нюланд посети Киев като част от цяла върволица западни политици, които се изредиха там публично да подкрепят демонстрантите.

Срещата ѝ с протестиращите, по време на която тя раздаваше бисквити, стана широко известна. По-късно Нюланд заяви, че не са били бисквити, а сандвичи… и ги е раздавала не само на протестиращите, но и на служителите на реда на централния площад в Киев.

„Виктория Нюланд си е въобразявала, че може да се справи с Нигер така, както с Украйна: да сложи в целофанов плик кифлички и да ги раздава с пластмасова усмивка? Такъв бананов режим като в Киев САЩ повече никъде няма да намерят“, коментира Захарова в канала си в Telegram вчерашното злополучно посещение на Виктория Нюланд в Нигер.

Ето впрочем как протече то:

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви днес, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела „откровени и трудни разговори с представители на нигерската хунта“, предаде Ройтерс. „Хората, които са предприели тези действия тук, трябва да разберат рисковете за суверенитета си, ако поканят „Вагнер“ в страната си, заяви Нюланд.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

„Лидерите на хунтата отказаха на високопоставена американска представителка среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест“, извежда в заглавие лондонският в. „Гардиън“.

Виктория Нюланд каза, че военните са отхвърлили призивите й за възстановяване на демокрацията и описа разговорите по време на двучасовата си среща в нигерийската столица Ниамей вчера като „откровени и трудни“.

Нюланд заяви пред журналисти, че се е срещнала с офицери, включително с бригаден генерал Муса Салау Барму, който е назначен за началник на генералния щаб на Нигер. Хунтата обаче не е откликнала на молбите ѝ да се срещне с новия лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани, както и със задържания бивш вече президент Мохамед Базум, който е под домашен арест.

„Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни“, каза Нюланд пред журналисти по телефона, докато се готвеше да отпътува от Ниамей.

Коментарите й бяха направени в момент, когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС – политико-икономическа организация на 12 африкански държави – марионетки на САЩ) се готви да се събере в четвъртък, след като военните, извършили преврата пренебрегнаха крайния срок, който им бе даден да върнат Базум на власт – отказ, за който ЕКОВАС по-рано предупреди, че може да доведе до военна интервенция.

Нюланд описа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към призивите на САЩ да върнат страната към гражданско управление.

„Това беше първият разговор, в който САЩ най-добронамерено предложиха услугите си, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за този преврат, да поправят грешката си и да върнат Нигер към конституционния ред“, каза тя.

Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или пък ако реши да последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер“.

„Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме нашето предложение. Ще видим“, каза тя.

Нюланд заяви, че настоящия зам. президент на Нигер Барму е добре запознат със сътрудничеството със САЩ, тъй като е член на предишното правителство в качеството си на шеф на специалните сили.

„Надявам се хората, които са предприели тези действия тук да разбират рисковете за суверенитета си, ако поканят „Вагнер“, допълни Нюланд.

Виктория Нюланд пристигна в нигерската столица, за да предупреди, че американската помощ ще бъде спряна, ако не бъде възстановен демократичният ред, посочва британското издание „Файненшъл таймс“.

Нюланд заяви, че е „дала да се разбере какъв е залогът в нашите отношения за икономическата и за други видове подкрепа от САЩ към Нигер, които по закон ще трябва да прекратим, ако демокрацията в Нигер не бъде възстановена“.

Тя добави, че „не е лесно да се постигне съгласие“ по дипломатически път и че засега лидерите на хунтата отхвърлят американските искания за възстановяване на конституционния ред.

„Те са твърдо решени да действат по определен начин, който не е в съответствие с конституцията на Нигер“, каза Нюланд.

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за гражданските организации в Нигер в размер на 100 млн. долара, посочва „Файненшъл таймс“. Според американски служители стотици милиони долари помощ са застрашени, ако военната хунта не възстанови демократично избраното правителство на Нигер. В страната има около 1100 американски военнослужещи в рамките на мисия за сътрудничество в областта на сигурността, която новата нигерийска власт прекрати, но US-военните остават на терен, въпреки официалния призив да си ходят у дома.

Представители на САЩ и Европа се надяват кризата да приключи с посредничество преди извънредната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за евентуална военна интервенция.

 „Не ни беше предоставена възможност да се срещнем със самопровъзгласилия се за президент Абдурахман Чиани, така че бяхме принудени вместо това да се срещнем Барму, пред когото да кажем ясно … какъв е залогът“, каза Нюланд.

Тя заяви, че САЩ се надяват да запазят вратата за по-нататъшни разговори отворена.

Многократните искания на Нюланд да се срещне с президента Мохамед Базум, който беше свален при военния преврат, също получиха отказ. Тя също така поиска „някои жестове от здравно естество“ за Базум и семейството му на фона на опасенията за тяхната безопасност..

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Радио „Франс ентернасионал“, предаде Франс прес.

„Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход – ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред“, изтъкна Блинкън.     

„Това, на което ставаме свидетели в Нигер, буди съжаление и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер“, каза още Блинкън, като подчерта, че САЩ и други страни са поставени „в позиция, в която трябва да преустановим помощта си за Нигер“.

Американските програми за помощ на Нигер, които бяха преустановени заради военния преврат в африканската страна, са на стойност над 100 милиона долара, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

По думите му тези програми включват помощи за развитието, сигурността и правоохранителната дейност. Общо „сто милиона долара годишно“ американски помощи за Нигер са изложени на риск, ако хунтата не възстанови на власт избраното правителство, каза още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изтъкна, че между 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство „поддържа контакти с лидерите на други страни в региона“, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Харесвам Марчето, но тук не е права. Правителството на денков е по-бананово дори от зеления клоун.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *