Хиляди нигерийци протестират пред френска военна база. Призовават „Вагнер“ за помощ

Нигер официално поиска помощта на Русия в защита на страната срещу евентуално нахлуване на войски на ECOWAS и Франция, пише Аvia.pro в канала си в Телеграм

Ден по-рано столицата на Нигер Ниамей стана арена на мащабни протести. Над 200 хиляди граждани на републиката се събраха пред френската военна база там, за да демонстрират недоволството си от намесата на Франция във вътрешните работи на страната. Те призоваха Париж да изтегли военните си контингенти от страната им.

Протестиращите скандираха „Долу Франция, долу EKOWAS“, много от тях носеха плакати с ръчно изписани лозунги като „ECOWAS са колониални маши на Франция“ и „Лидерите на ECOWAS са френски слуги“. Отличава се плакат с образа на Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК „Вагнер“, с призив „Вагнер, защити ни“.

Тези протести са доказателство за дълбоката социално-политическа консолидация на народа на Нигер около новото правителство, пише медията. Нигерийците масово подкрепят новия лидер на страната, генерал Абдурахмане Тчиани, който обяви, че ще развива двустранните отношения с Русия и Китай. Съобщава се, че населението се стреми към приятелски връзки с Руската федерация и категорично се противопоставя на всякакви действия от страна на Франция и страните членки на Икономическата общност на западноафриканските държави (по същество коалиция от френско-американски колонии), които планират военно нахлуване в републиката, припомня Avia.pro

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Тук става въпрос за огромни финансови интереси на Франция, че и на Европа и Щатите. Вагнер не може да излезе и да се бие срещу тези сили, срещу които сега се бие цяла Русия. Тази ситуация само разголва хищническата природа на т.н. ДЕМОКРАТИЧЕН ЗАПАД. Колониализма продължава с други средства и под друга демагогия. Западът ще приложи всички те си средства, цялата си медийна машина и демагогия за да смачка този скандално беден 25 милионен народ. какво да се чудим за нашата 6 милионна България, ние сме показна колония в Европа и ще берем плодовете на колониалната си наведеност.

  2. иванов, на колониалистите им трябва само бой, бой, бой,…. , и нищо друго! Тези 25 милиона са много важни! Долу фашистката цивилизация!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *