Жан Виденов живее в мизерия!!!

Жан Виденов

През зимата на 1996 г. България тръгва по стръмното нанадолнище. Правителството на премиера Жан Виденов не успява да овладее ситуацията и инфлацията за няколко дни отнема всичко спестено от българите. Мнозинството от пострадалите в онези мразовити дни, когато заплатата стига за хляб и бурканче кисело мляко обвиняват именно Жан Виденов за кошмара.

Официалната версия е, че точно в края на 96 година изтича отсрочката за погасяването на външния дълг, сключен от правителството на Филип Димитров. Наследникът му не успява да издейства нова отсрочка и кредиторите си искат парите по най-бързия начин. Хазната е празна, а финансовата дестабилизация е в ход.

„Виденов имаше най-малка вина за случилото се. Хора с голямо влияние са бяха разбрали да му отсекат главата. И си свършиха перфектно работата. Според една от достоверните версии Иван Костов първо е искал Виденов да си изкара мандата, но след това е решил по-бързо да го приключи. И успява да уреди да не ни бъде дадена нова отсрочка на дълга. Велможите в БСП също са били недоволни от техния кадър, тъй като той отказа да направи няколко големи сделки в интерес на скоростното забогатяване на неговите другари.

Жан Виденов

Факт е, че самият той имаше и много слаби министри, а прекалената му педантичност и праволинейност никога не са били успешни по нашите географски ширини. Съвпадането на всички тези фактори доведоха до свалянето му и впоследствие до анатемосването му като отговорник за финансовата катастрофа, от която след това дълго се възстановявахме“, разказва бивш съпартиец на Жан Виденов, който е свидетел на драматичните събития.

Падането от власт не се отразява така благотворно, както на други бивши министър-председатели, които след това натрупаха солидни спестявания от лекторски изяви, от писане на програми за светлото бъдеще и строеж на финансово изгодни неправителствени организации. Жан Виденов така и не успява да се закрепи в голямата политика. Понесъл е твърде много удари от своите, а и е обрал негативните емоции на рязко обеднелите българи. Наследникът му на председателския пост в БСП Георги Първанов явно няма никакво желание да се оцапа в лошия имидж на предшественика си и постепенно го изтласква от делата в Столетницата.

„Много хора промениха отношението си към Жан буквално за 24 часа. На вечерта му бяха първи приятели, а на следващата вече бяха готови да го анатемосат. Жан Виденов твърде трудно прие предателството и отказа да играе ролята на циркаджийска мечка, която да гостува по безсмислени лекции и конференции. Канеха го къде ли не! Дори се чу, че са искали да го вкарат в „Биг Брадър“. Но той се изсмял на подобна възможност. Трябваше му много време да се съвземе и да се върне към живота си на обикновен гражданин. Започна като преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, а за политика и дума не дава да се издума. Много го канеха да заеме почетно място в градската организация на БСП, но той се съгласи единствено да е редови член, който никога не е стъпвал на градските партийни заседания“, разказват старите кучета в червената партия.

jan_videnov1

Интересното е, че в родния му Пловдив се разказват две коренно противоположни версии за живота на Виденов след края на политическата му кариера. Според първата той крие в банката си над 10 млн. долара и участва задкулисно в няколко богати компании, които се отплащат пребогато за консултантските му услуги.

Втората версия описва Виденов като скромен човечец, който живее в пълна мизерия. Поне на пръв поглед това изглежда да е по-достоверния сценарий, по който се развива животът на Жан Виденов. Според изявите му пред приятели и съседи, бившият ни премиер не разполага с достатъчно пари, за да си осигури охолен живот. Двамата с жена му продължават да обитават скромна панелка в квартал Кършияка, а колите им са произведени около началото на новия век.

„Никога не сме го виждали да слиза от лъскава лимузина. Не се е чувало да има богаташки имот в покрайнините на Пловдив. Двамата с жена му Кателина не са и много по екскурзиите. Ежедневието им е съвсем нормално. Често я виждам нея да мъкне торбите с покупките, а той вечер пече пържоли на скарата на балкончето. Ако ги има тези 10 милиона долара, явно се страхува да ги харчи и те си стоят в банката“, смее се съсед на Жан Виденов.

Бившият министър-председател и в момента отказва да дава интервюта и да влиза под светлината на прожекторите. Преподавателската му дейност вървяла повече от добре и студентите били редовни на неговите лекции.

Още по-големи фенове му са просяците на Пловдив. „Бездомниците знаят маршрута на Виденов и го причакват за да си получат дневната парса. Той не отказва на никого, въпреки че не дава повече от 2 лв. Знаменитост е за просяците и те като че ли са първите, които са му простили за катастрофата преди 8 години“, разказват съседи на Жан Виденов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. МИГЛЬОТО ПАК СЕ ПОКАЗА КОГАТО БСП Е В КРИЗА ИЛИ Е ПРЕД УМИРАНЕ .ЯСНО ЛИ Е МУ НА ТОЯ МИГЛЬО ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА КАК ДА НИ ЗАБЛУДИ И ДА НИ ИЗЛЪЖЕ ТАКА ЧЕ С НЕГОВИЯТ ПРЯТЕЛ В.ВАЦЕВ ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ГРЪМНАТ ЗА ДА НЕ ГИ ВИЖДАМЕ ПОВЕЧЕ.

  2. Уважавам го за честността му, но няма да му прост я за спестяванията на бедния народ, които той отне за една нощ. Мои близки деляха от хапката си, работиха без почивен ден, за да спестят за жилище на децата си, събраха 200 хиляди за онова време и се събудиха благодарение на простотията на Жан с 200 лв., а работиха за тези пари 40 години. Само след 1 година си отидоха от мъка на по 60 години. Е как да му простиш, а представям си колко беден и трудолюбив народ изгоря. Не го съжалявам, че живее в мизерия, полага му се. Господ бави, но не забравя…..

  3. Като откажеш на МВФ и световната банка така става. Разклащат ти банковата система,следкоето ти спретват цветна революция …

    • До Радослав
      Да така е!
      А какво правеха 70 агенти на ЦРУ в Шератън по време на преврата?

    • Не е верно това. Виденов съвсем съзнателно даде старт на банковите фалити. В парламента съобщи, че БЗК е в тежко състояние. Всички се втурнаха да си теглят парите. Тове нито една банка в света не може да издържи. Направи това, защото БЗК започна настоятелно да си иска връщане на 6 мил.долара кредит, отпуснат на Румен Спасов (син на Мирчо Спасов) без обезпечение с ходотайството на Жан Виденов.

      Аз знаех за предстоящата акция три дни предварително от покойния вече Румен Спасов. Имам и свидетели – хора които чуха неговата закана относно БЗК.

  4. Направо разплака народа! Жив да го ожали човек!Страдалец,немил-недраг!А това че с идиотската си политика и некадърност като управник,съсипа милиони хора,не е негова вина!Имал лоши съветници и другари!Е щом са лоши защо ги е оставил да го „съветват“?Очевидно,защото никога не е имал управленски способности,адекватни на очакванията на народа!Сега бил „мизерствал“.Ами да вземат да го канонизират – Свети Жан Мъченик-Безсребърник!Или е бил идиот,или глупак,за да се заеме с дейност от която нищо не разбира!Страшното е,че за опитите му да „управлява“,плати цялата страна!Ако действително бе „Виденов“,щеше отдалеч да види пропастта,към която тласна България!Той просто е,Жан Слепеца и Глупака!Нека Господ му прости,народа ни обаче едва ли!

  5. Всеки който си мисли че Виденов има пръст в краха от 96-7ма е бавноразвиващ олигофрен. Плосък мозък полиран от американска пропаганда. Виденов е един от малцината, броящи се на пръсти, политици от най-новата ни история , който си ляга с чиста съвест че направил каквото са му позволили

  6. – тя хазната в БГ и сега е празна , но пък на герп джобовете пълни– маика им долна и продажна да иба

  7. … Виденов няма острови в Средиземно море, не купува къща за любовницата си в Барселона, няма дволец-срепост в Банкя, живее скромно в панелка в провинциален град и редовно раздава милостини на просяците…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *