ЕС плясна Киев по ръчичките заради черен списък на руски медии

ПорошенкоЕвропейският съюз призовава Киев „да съблюдава свободата на словото и пресата“.

Това стана ясно по повод подготовката на черен списък с руски медии в Украйна, чиито журналисти няма да бъдат допускани на територията на страната. Според  представител на ЕС подобни неща не се допускат и извършват дори в третия свят и всеки уважава свободата на словото, доколкото това е възможно.

Никой не си е позволявал на прави черни списъци и да спира медии да отразяват събития. „Подчертаваме важността на зачитането на свободата на словото и пресата“, заяви  представителят на Европарламента  и допълни, че ЕС настоява „да се прекратят убийствата, отвличанията, тормозът и похищенията“ на журналисти в Източна Украйна.

Припомняме, че преди да бъде започнато изготвянето на списък с неугодни и неудобни за Украйна руски медии, бе предложен закон, в който се забранява излъчването на руски фирми и сериали, тъй като пропагандирали руския начин на живот, руското знаме и символите на руската милиция, ако филмът е екшън.

Тогава културни дейци от страната се възпротивиха на тази забрана, тъй като дори известни  украински режисьори работят и снимат филми в Москва заради по-големите възможности, техника и оборудване в студиата и  на практика излиза, че и техните филми ще бъдат забранени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *