Похвално! Село кани с писмо българи от Украйна, първият пристигна

Украйна българинБалчишкото село Гурково вече посрещна първия бесарабски българин, който е избягал от войната в Украйна.

Виталий Дрозда пристигна в България  само три дни след като хората от Гурково  обявиха, че са готови да помогнат изстрадалите ни  сънародници, които живеят в страх и несигурност и не знаят кога ще изгубят домовете си, близките си и живота си.

Кметът Тодор Георгиев разказа, че идеята да предложат подслон  на бесарабските българи се родила на  общоселско събрание.  Гурковчани живо се вълнували от събитията в Украйна, и организирали събранието, след което написали писмо и го изпратили до всички организации на българите в Украйна.

В селото живеят 570 души  и всички са заявили готовност да приемат бежанци и да им помогнат. Имало  и къщи, където  в момента не живее никой и техните собственици също заявили готовност да ги предоставят за временно пребиваване и помощ.

В съботна пристигнал и първият бесарабски българин. Той бил настанен в дома на 60-годишния Мирослав Марчев, който живее в селото заедно със сестра си, обаче  сега тя работи в Испания, и Марчев е сам. Мъжът бил много щастлив, че може да помогне.

Дрозда е млад човек, женен, с дете на годинка и осем месеца. Хората в балчишкото село са сигурни, че ще му помогнат да успее да подготви нужните документи за временно пребиваване. Ще уредат и тези на съпругата и детенцето му.  Дрозда споделил как негови приятели са имали повиквателна за мобилизация, но не искали да се бият срещу свои на фронта. Най-вероятно и те ще дойдат в гостоприемното село, за да избягнат братоубийствената война и да изчакат истинското примирие на спокойно място.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *