Енергийна Катастрофа покосява Европа тази Зима! Разтърсваща статия на „Форбс“:

Агресивното налагане на възобновяемите енергийни източници ВЕИ, затварянето на АЕЦ-ите, въглищните и газовите централи, в съчетание със скока в цените на газа в света, ще предизвика енергийна катастрофа в Европа още тази зима. А самата криза ще продължи с десетилетия. Това пише Дейвид Блекмон в статия за авторитетното издание „Форбс“.

Повечето държави в Европа, особено в западната й част, преминаха почти изцяло на екологичната зелена енергия, като през последното десетилетие изпозатвориха своите АЕЦ, въглищни и газови електроцентрали. Това лято обаче слабите ветрове предизвикаха сериозна енергийна криза в редица европейски страни. Зимата пък започва отрано и се очертава доста студена, а ВЕИ- тата няма да могат да осигурят достатъчно ток при продължителен студ. Твърде високите цени на придобитата от тях ел. енергия пък въобще не я коментираме. Ясно е, че както през лятото, така и през зимата, европейските държави, които заложиха на зелената енергия, ще трябва да потърсят такава, добита чрез традиционни енергийни източници.

В същото време, Русия продължава да ограничава доставките на синьо гориво за Европа, което неминуемо доведе до скок в цените му. В Западна Европа въглищните централи отдавна са затворени, така че дейността им трудно може да се възобнови. За доставки на въглища Европа разчита отново най- много на Русия. Ако търсенето в ЕС обаче рязко нарасне през зимата, Русия няма да може да осигури толкова бързо доставките поради липса на капацитет, тъй като има договори за износ на тази суровина с Китай. Има вариант за внос и от САЩ, но условията няма да са много по- различни – нерегулярни доставки на свръхвисоки цени, а и транспортът ще е много скъп.

Във Великобритания вече фалираха четири големи компании, поради високите цени на газта. Но това е едва началото. Енергийната криза ще се превърне в глобална, тъй като цените ще продължат да вървят нагоре заради повишеното търсене. Азия също изпитва сериозни затруднения от скока на газта. В Китай е въведен режим на тока в някои от най- индустриализираните провинции.

Кризата с цените на газта ще повиши също и цените на нефта, който отново ще се превърне в най- търсения свръхценен ресурс, заради краха на зелената енергетика. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Как да приема това че Русия била ограничавала доставките на газ за Европа? Не сме толкова безпаметни за да преглътнем това поредно изопачаване на фактите. Как да забравим обилно финансирания неспирен вой на сините начело с Мартин Димитров против „син поток“ и Белене и историческото долитане на тримата задокеански робовладелци забранили на раята двата жизнено важни за страната проекта? Как да не помним селското шикалкавене на Тиквата с диверсификацията, гръцкия конектор и хъба Балкан – все отклоняващи шмекерии за препятстване на директен внос на руски газ и дългогодишни приходи от транзит? Русия била виновна. Надявам се на една наистина сурова зима за да бъде потърсена сметка на тези, които осуетиха Големия шлем на Първанката и да започнат да настояват те самите за бързото възраждане на проектите.

  2. Обяснявам накратко на всички тъпаци и/или еко откачалки.
    Токът е нужен когато е студено и тъмно, а не когато е светло и топло.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *