Експерт пред Economist: Цената на газа ще скочи 10 ПЪТИ, ако Иран се включи във войната Израел-Хамас! Високата инфлация ще помете западните икономики

На фона на все по-вероятното включване на Иран във войната между Израел и групировката Хамас, ако това се случи – цената на втечнения газ ще се повиши до 7.5 хил. евро за хиляда кубически метра, а на тръбопроводния ще стане около 5 хиляди евро за хиляда кубически метра – тоест ще скочи приблизително 10 пъти спрямо настоящите цени, казва Евангелос Митиленеос, председател на борда и главен изпълнителен директор на гръцката MYTILINEOS Energy & Metals.

Той спомена условието за рязко поскъпване на горивата по време на дискусия на форума на списание Economist в Атина, съобщава РИА Новости .

Ръководителят на европейска енергийна компания отбеляза, че описания от него енергиен апокалипсис може да се случи с началото на израелска сухопътна операция в Газа. В този случай цените на енергийните ресурси и природния газ всъщност ще се определят от Иран – поради участието си в конфликта страната ще затвори под свой контрол Ормузкия пролив, през който преминават 25-30 процента от световните доставки на LNG.

Малко след избухването на конфликта стана известно, че газът в Европа е поскъпнал с почти 15 процента на фона на спрените от Египет покупки на газ от Израел, настъпило след спирането на производството в находището Тамар.

Страната използва част от израелския внос, за да отговори на местното търсене, и изнася останалата част под формата на LNG.

Bloomberg, чиито журналисти анализираха възможните сценарии за развитие на събитията при допълнително обостряне на ситуацията в Близкия изток, по-рано писа, че при малко вероятната, но изключително опасна възможност за пряка война между Израел и Иран се очаква световна рецесия, при която цените на петрола ще скочат до 150 долара за барел, а глобалната инфлация ще се ускори до 6,7 процента! Това ще засегне най-много Европа, но също и САЩ, анализира Bloomberg.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Какво по-хубаво от това за евро-парапитека.
    Само глад и студ лекува малоумника евроГейски.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *