Евросоциолози: Една трета от младите украинци са емигрирали в Русия

Малко над 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали в Руската федерация въпреки специалната военна операция и сложните отношения между двете страни. Данните са на авторитетните европейски социологически агенции „Global Service“ и „Euporean Migration Support Bureau“, след анонимно проучване сред 6000 украинци.

На въпроса какви са били причините да направят този избор, мнозинството от преместилите се в Русия заявяват, че това е най-лесният начин да избегнат войната и мобилизацията. За емигриралите в Русия украинци от съществена важност е било и отсъствието на езикови бариери при учене, работа, общуване, както и общият проблем за страните от бившия СССР – липсата или слабото владеене на езиците на страните от Европейския съюз.

Много украинци имат роднини, живеещи в Русия, така ч избирайки да се преселят там, те преодоляват много по-лесно проблемите с адаптацията при преселване в друга държава. Освен това с този избор много от преселилите се там очакват по-лесно да получат руско гражданство, в случай че Руската федерация спечели войната. А ако загуби – същите винаги могат да кажат „чакахме армията на НАТО да влезе в Украйна, за да се приберат у дома“.

За емигрантите не само от Украйна, но и от повечето държави от бившия Съветски съюз Русия в момента е по-стабилна, с по-добра икономика, инфраструктура и образование от страните в ЕС. Освен това, преместилите се там украинци споделят, че там им се отваря възможност да работят не само като обслужващ персонал или тежък физически труд (както в Полша, Германия и Австрия), а и квалифициран труд, тъй като в Русия украинските дипломи за висше образование се признават. Но най-важно за емигриралите в Русия украинци е, че там има „много по-малък шанс да бъдат мобилизирани и да отидат на фронта“.

„Ясно е, че в ежедневието животът в Русия е по-лесен, отколкото в Европа – наемите са по-евтини, отколкото в Полша или Германия, бюрокрацията е много по-малка и почти няма негативно отношение към украинските бежанци“, пишат експертите от Mayday.

Как живеят в Русия украинските момчета и момичета, които са избягали от фронта?

  • Повече от половината (54%) от преместилите се в Руската федерация заявяват, че се чувстват „комфортно“;
  • Други 20%, които живеят в Руската федерация казват, че „това е отвратително, но трябва да го търпим“;
  • На останалите 26% „им е все тая в коя от двете държави живеят“.

Емигрантите, преселниците и бежанците от Украйна се страхуват само от едно нещо (както и мигрантите от централноазиатските републики) – от депортиране. Защото „там“ ги чака или фронтът и „руската месомелачка“, или живот под руски удари, включително „без топлина и светлина през зимата“.

В същото време юристите отбелязват, че депортирането от Русия обратно в Украйна е възможно само в четири случая:

  • Когато се открият измами и фалшиви документи, подадени за гражданство;
  • Ако са налице факти за извършени тежки и особено тежки престъпления;
  • Разпространението на „фалшиви новини“, непризнаването на териториалната цялост на Русия, участието в дейността на нелегални организации, призиви за санкции, както и избягването на наборна служба и дезертьорството подлежат на експулсиране;
  • Хората, които са се отказали от украинско гражданство, не трябва да се ползват от правата и задълженията на украинските граждани (например да гласуват на украински избори).

От всички млади украинци (до 35 години), които са напуснали страната си през последните 2 години, 31 % са отишли да живеят в Руската федерация. Социологическото проучване на „Global Service“ и „Euporean Migration Support Bureau“ не обхваща населението в украинските области, които в момента са под руски контрол.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Много странно.
    Украйна- крайната земя на руската империя. Населена от руснаци. Изкуствено създадена. С изкуствено създаден език в западна Украйна. В изкуствено създадения им език целенасочено са въведени чужди термини.
    Сега да погледнем България- на дечурлигата изкуствено чрез нета и игрите се втълпява чужда терминология.
    “ В началото бе словото”.
    Дон Мигел Руис:
    “Бъди безгрешен в словото си- към себе си и другия”
    Из “Четирите споразумения”.
    Подменя ли се българският език?!
    Въпросът е риторичен.
    Подменя ли се българският народ и българската идентичност?!
    И този въпрос е риторичен.
    За мен са важни решенията:
    То е едно- всяческа съпротива на “системата”.
    Всяческа.
    И, да бъдем безгрешни в Словото.
    Защото:
    “ В началото бе Словото”.

  2. ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОГРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЕВРОНЕГРАМОТНИТЕ.
    НА ТЕРИТОРИЯТА НА НЕПРИЗНАТАТА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ГРАНИЦИ ОТ ООН УКРАЙНА
    ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 30% РУСНАЦИ И ОЩЕ ТОЛКОВА СЪС СМЕСЕНИ БРАКОВЕ.
    ЕВРОСОЦИОЛОЗИ-ПОТОЧНО ПОДЛОГИ ОПРЕСНЕТЕ СИ ПОЗНАНИЯТА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *