Украинци хукнаха към ЕС, масово искат политическо убежище

Украйна труповеПо данни на ЕС има сериозен  бум в броя на украинците, които желаят да напуснат страната си и да получат политическо убежище в някоя  европейска държава.

Това заяви  пред журналисти изпълнителният директор на Европейската агенция за подпомагане на бежанци (EASO) Роберт Висер на специална пресконференция.

През последната  година общият брой на молбите за предоставяне на убежище  са били 660 000. Най-искани са Швейцария и Норвегия. 220 000 пък са подадени в средиземноморския регион,  а други  440 000 са подадени в други страни.

Според Висер , сред лицата, които идват от Източна Европа, най-огромната група е  от изселници от Украйна. Тя е сред шестте държави с най-неблагоприятни показатели в света и се нарежда до
Сирия, Еритрея, Ирак, Сомалия и Нигер.

Висер твърди, че „до началото на майдана и гражданската война, Украйна изобщо  не е била страна, чиито  граждани се нуждаят от убежище. Сега обаче е станала една от първите в Европа, тъй като хората са останали без дом, без работа, а много от тях и без перспектива да оцелеят. Други пък бягат, за да не бъдат мобилизирани в армията.

Най-лошото в случая е, че те са политически емигранти и не може да им се откаже статут на бежанци.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *