Европа скочи: В България Полицията бие Журналисти! Правителството Бие и Арестува Мирни Протестиращи! + ВИДЕО:

Съветът на Европа скрастри самозабравилата се хунта на ГЕРБ и ВМРО, заради десетките случаи на полицейско насилие над журналисти, отразяващи протестите, и стотиците срещу обикновени граждани.

„Недопустимо е държавни служители да бият журналисти, които отразяват протестите. Властите в България трябва да вземат незабавни мерки и да инструктират силите на реда. Позволявайки насилие над журналисти, правителството на България нарушава една от най- изконните европейски ценности – свободата на словото и печата“. Така Дуня Миятович, комисар по човешките права в Съвета на Европа, коментира полицейското насилие над журналисти, което ескалира с всеки изминал ден.

Пребитият журналист Димитър Кенаров

В обръщението на еврокомисаря се споменава още и за случая с Канна Рачева, която беше обгазена заедно с оператора си, по време на отразяване на протестите. Десетки нейни колеги също пострадаха от обгазяване, след напълно умишлени действия на полицията, която се е стремила да попречи на отразяването на протеста.

Покъртителен е и случаят със зверски пребития журналист и писател Димитър Кенаров. На протеста на 2 септември късно вечерта той е извлачен от ченгетата настрани от тълпата, проснат на земята и ритан в главата. Въпреки че не спирал да крещи, че е журналист и може да се легитимира, побоят продължил. Кенаров се опитвал многократно да си извади журналистическата карта, но не успял. Накрая му сложили и белезници.

През цялата нощ на 2 срещу 3 септември полицията върша из центъра на София и арестуваше протестиращи на напълно случаен принцип. Десетки се озоваха зад решетките, без никаква друга причина, освен че са били на протеста и са попаднали в полезрението на развилнялите се полицаи. Почти всички от над 200-та арестувани са с рани от побой. За това свидетелства екоактивиста Борислав Сандов, който също е бил ритан и задържан в ареста.

Днес втората по големина парламентарна група в Европейския парламент, тази на Европейските социалисти и демократи подкрепи протестите в България. Те застанаха зад исканията на протестиращите българи в официално съобщение. „Социалистите и демократите в Европейския парламент следят развитието на политическата криза в България с голяма тревога. Членовете на ЕП от СиД изразяват своята солидарност с протестиращите и настояването им за честни избори и поддържането на принципите на правовата държава. Поради това Групата на СиД ще предложи пленарен дебат в Парламента“, гласи съобщението. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. МУТРЕТЕ НИКОГА НЕ СА ВИНОВНИ .МАГАРЕШКИ СИ Е ПОЛУЧИЛ ТАКА ЖЕЛАНИЯТ ПЛАЖ .И СИ Е СВАЛИЛ ГАЩИТЕ НА БОИКО.ПЪК НАРОДА ДА ГО ВКАРВА И НА СЛЕДВАЩИЯТ ПАРЛАМЕНТ.

  2. Всичко е точно. Фашизъм парекселанс с неонацистки практики.Ще става по-лошо.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *