Европа няма да е център на силата, докато съществуват САЩ

Обсебена от желанието си за „сътрудничество с Европа“, руската политическа класа упорства в нежеланието си да провиди очевидното…

А то е, че „Русия не е Европа“:

„Сергей Лавров наскоро изрази мнение, че Европа има всички шансове да се превърне в център на сила само след като западните лидери „спрат да козируват и чинно да се подчиняват“ на Съединените щати.

Обаче няма никакъв шанс някога Европа да направи това. Освен пред икономически упадък, европейците са изправени и пред други, много по-тежки и сложни катаклизми – все по-задълбочаваща се демографска криза, криза на културните ценности, скоростна ислямизация. Старият континент днес, през 20-те години на 21-ви век е абсолютната противоположност на Европа от 20-те години на XX век, да не говорим за XIX век.

Освен това конструкцията ЕС не може да се превърне в център на сила: първо, защото е американски глобалистки проект, и второ, защото този проект е пълен с вътрешни противоречия, които европейските страни разрешават по-трудно помежду си, от общите им противоречия със САЩ: Старата Западна и Новата Източна Европа не си вярват, Берлин и Париж се стремят за европейско лидерство, докато Полша и Унгария не желаят такива колониални шефове на главата си.

Днешният европейски политически и икономически елит (да не говорим за европейските чиновници) беше възпитан в същата либерално-глобалистка парадигма като американския и израсна под похлупака и тоталния контрол на Белия дом. Спокойно можем да кажем, че днешният евро-елит е назначен за такъв по държави от Вашингтон. Европейците са до такава степен национално скопени, че те дори не могат да си представят да изразят мнение, различно от това на задокеанския им ментор САЩ, камо ли да му се противопоставят.

Дори, изправена пред енергийна смърт, Европа да откаже да се подчини на САЩ и да поднови покупките на нашите енергийни ресурси (на каквото, изглежда че се надява Лавров), тя пак няма да се превърне в самостоятелен център на сила, както не беше и през последните 80 години след края на Втората световна война. Разпадането на ЕС на национални държави може да повиши авторитета на Франция или Германия (в съюз с Русия и/или Китай например). Но европейските държави вече не могат да се превърнат в самостоятелен център на власт, независим от ключовите играчи САЩ, Русия и Китай. Независимостта на тези държави приключи в момента, в който изгубиха своите колонии.

Но в изказванията на Сергей Лавров се чете друго. Нашият политически елит продължава да не вярва в цивилизационната уникалност на Русия и се стреми да изгради у нас „Евро-Русия“. Затова е и този набиващ се на очи отказ на Москва да скъса всички връзки с континентална Европа. И именно от тук произтича фантазията и заблудата, че САЩ са едно, а Европа друго.

Всъщност това е единна цивилизация с един лидер начело, до такава степен споена, че дори Москва да им направи най- изгодните за тях икономически, търговски и всякакви други предложения, европейците не са в състояние да обърнат хода си, дори той да е самоубийствен за тях. И никакво възобновяване на доставките на петрол и газ от Русия няма да промени това.

Съгласен съм с мнението на телеграм канала „Русия не е Европа“! Във всеки случай това ще важи докато съществуват Съединените щати като империя и ако искаме нещо по-различно, ще трябва да изчакаме техния (на САЩ) крах.

В тази връзка, и особено предвид фиксацията на значителна част от руската политическа класа върху идеята за „сътрудничеството с Европа“, бих искал да припомня най-важната мисъл по този въпрос, изразена от Александър Зиновиев през 1999 г. в изследването му „Великият еволюционен прелом”. В него Зиновиев пише, че до началото на новото хилядолетие еволюционният процес на човечеството е придобил форма, характеризираща се с понятията „вестернизация“, „американизация“ и „глобализация“.

„Всички тези термини“, продължава той, „означават един и същи процес, само разглеждан от различни гледни точки. Този процес всъщност е завладяването от западния свят на цялото човечество. От тази гледна точка може да се нарече процес на озападняване на човечеството“.

„Тъй като западният свят е доминиран от САЩ, тъй като те контролират повечето от ресурсите на Запада и планетата, този процес може да се нарече американизация на човечеството. Тъй като Съединените щати и всички западни страни са доминирани от свръхсоциални и наднационални явления, обединяващи се до известна степен в общо западно свръхобщество, при които цялата планета става зона на активност, този процес може да се нарече глобализация на човечеството. Този процес току-що започна. Той ще изпълни цялата история на човечеството през 21 век. Изглежда, че това ще бъде история, която по своя трагизъм далеч ще надмине всички трагедии от миналото“, пише Зиновиев през далечната 1999 г.

1999! И нито дума за Европа! Ръководителите на Русия би било добре да прочетат нашия велик съвременник и да се замислят върху казаното! Но не, те не са чели и, освен това, не са се замисляли издълбоко по този въпрос.

В резултат днес имаме това, което имаме. А освен това, както мои колеги правилно заявяват, нашата политическа класа упорства в нежеланието си да разбере очевидното и да приеме неизбежността на избора: или война с колективния Запад, или смърт на Русия .

Между другото, струва ми се, че главно поради тази причина властите тази година демонстрираха повърхностно студено, ако не и пренебрежително отношение към честванията на 100-годишнината от рождението на Александър Зиновиев, мислител, каквито например във втората половина на 20 век в страната ни са малко.

Михаил Демурин

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. И аз съм на същото мнение Лавров, но се надявах вече сатанинското образование САЩ да не съществува, пък вас ви е страх да ги превърнете в един прекрасен паркинг за 10 000 г.

  2. СМЪРТ НА АМЕРИКА И ДУПЕДАВЦИТЕ ЕС ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !

  3. Джип,джип Белене ,новия курорт,три години бачкане,много ми е гот.Това ще е песента на краварските мекерета в България след победата на братушките.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *