Европа и налудничавият възход на нейните санкции

Автор: Юрий Борисов

Онзи ден, във вторник, Европейският съюз влезе в нов, по-висш етап на своята санкционна политика. Европейският парламент прие Директива, с която обявява за престъпление и плаши със затвор всеки, който заобиколи европейските санкции спрямо Руската федерация. Прогресивната част от ЕП беше внушителна – 543 депутати, докато саботьорите на европейския напредък се оказаха само 72.

Първият етап беше наказване на самата Русия – конфискуване на стотици милиарди долари, изключване от SWIFT, прекратяване на търговски договори, изолиране от състезания – като започнем от руските гимнастички и стигнем до руските котки.

Вторият етап от тези санкции беше смесен – наказваме Русия, но наказваме и европейските граждани – с по-високи цени на всичко, след като енергоносителите драстично поскъпнаха.

Днешният нов етап е наказание само за европейските граждани – това са тези, които заобикалят санкциите – от всякакво икономическо сътрудничество с руски структури до даване на юридически съвети.

Резултатите от първия етап ги видяхме – Русия преориентира успешно своята търговска дейност към глобалния Изток и глобалния Юг. Само няколко цифри за илюстрация. От 63,7 милиарда долара през 2016 г., търговският оборот на Русия с Китай възлезе на 190 милиарда долара през 2022 г. и достигна рекордните 240 милиарда долара през 2023 г. После Русия пусна на пълни обороти своето производство и реализира икономически ръст, за който днешна Европа може само да си мечтае и подсмърча.

Вторият етап е абсолютно успешен във втората си част – стандартът на европейските граждани е ударен жестоко и верижните фалити на европейски фирми вървят на пълни обороти. Стигна се до там, че в момента руското външно министерство обработва над 30 000 молби на хора  от санкциониращия Запад, желаещи да получат руско гражданство.

Сега да видим третия етап – колко европейци ще влязат в затвора или ще отнесат баснословни глоби, без Русия изобщо да разбере какво става.

Аз ще подскажа какъв ще е четвъртия етап. Има европейци, които най-нахално продължават да общуват със санкционирани руснаци. Аз например си пиша от време на време с популярния у нас ген. Леонид Решетников, санкциониран защото се е интересувал кой ще стане президент на България. Ако европейските депутати са истински прогресивни хора, то те трябва да ударят с тоягата и такива като мен. Колебая се дали да подскажа и наказание за общуване с жена му – Олга Решетникова. Тук съм разколебан, защото разговорите ми с дамата са само за манастири и за култура. Култура, култура, ама често са за руска култура. Което само по себе си е назадничаво и укоримо.

Всеки нормален европеец се пита защо Европа продължава да упорства със своите санкции, след като и за учениците стана ясно, че наказаните от тях сме ние – Русия от доста време не се впечатлява от тези санкции. Даже в определени случаи проявява биволско спокойствие. Срещу замразените (разбирай, откраднати) 300 млрд. долара руски активи например, в Русия има милиарди на приблизително същата стойност активи на западните страни, но още се държи полувинчато с тях.

След години въпросът за логиката на европейското поведение в сегашния конфликт с Русия сигурно ще представлява за политолози и психолози научен интерес. Сигурно и дисертации ще се пишат. Днес доста наблюдатели обясняват това поведение с продажността на европейския политически елит, който на практика обслужва една от генералните цели на САЩ – да съсипе Европа като свой икономически конкурент. Сигурно е вярно, но едва ли е достатъчно като обяснение. Може би европейският елит не може да преглътне, че „изостанала“ Русия се репчи и се държи с Европейския съюз като равна с равен. Не може да асимилира, че светът вече не е еднополюсен и че ролята на „божествен олимпиец“, която Европа продължава да играе, е твърде неадекватна. Знае ли човек. Нашите деца и внуци сигурно ще разберат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Винаги съм казвал и повтарял навсякъде, че в България има много извисени умове, които могат да направят чудеса, ако са или във властта или ръководят родните медии. За съжаление те са или пасивни, или поставени в невъзможност да направят каквото и да е. а казват, че мъдростта на всеки народ се редуцира в това какви водачи си избира. Е нашите са все подлоги, или назначени от „стратегическите ни съюзници“

    • Иванов и ти ли си от наивниците, които смятат че нашичките еничари са виновни за всичко?
      Я само седни и помисли. Без гърба на нато и ес и окупационните бази на сатанистите какъв кураж биха имали да се гаврят с българите и дали така нагло щяха да правят ала-бала на всички избори?
      Ако мнозинството не смята, че сме окупирана колония, а тотално свободна държава, която е върха на демокрацията, то няма никакъв смисъл някой да се пъне да освобождава такива шебеци.

  2. Продължават със санкциите, защото са инати. Те са инфантилни, като малки деца. Почнали са нещо, виждат, пе то не работи, обаче продължават на инат.

    С интерес, неприкрито удоволствие и нетърпение следя провала на колективния запад.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *