Доц. Сарийски, БАН: Санкциите не вредят на Русия, а на Запада! Световните пазари се Преразпределят!

Новите икономически санкции срещу Русия ще доведат до световно преразпределяне на пазарите. Руският експорт се пренасочва масирано от САЩ и Европа към Азия, Африка, Южна Америка, като разбира се, Москва ще трябва да направи известни отстъпки в цените, заради по-ниската покупателна способност на някои от тези региони. Западът обаче е в значително по-тежка ситуация, защото сега ще трябва да търси начини как да замени руските природни ресурси, а това ще му струва много, даже неприемливо скъпо.

Най- голямото предизвикателство пред Европа и САЩ ще бъде да заменят редките ценни метали и горива от Русия. В Европа 40% от газа идва от Русия, а най- зависима от него е Германия – индустриалното сърце на ЕС. В САЩ ще трябва да намерят друг източник на метала паладий, който иначе купуват оттам, и се използва в производството на полупроводници. Проблемът е че не могат. Към момента няма открито находище на планетата, което количествено да може да компенсира руския паладий. Съвсем скоро търговският обмен ще започне да буксува, тъй като няма как да замениш един от малкото доставчици на редки ценни ресурси.

Ако войната в Украйна обаче продължи още, Европа и САЩ ще наложат тотална забрана за вноса на горива и редки метали от РФ. А това означава колапс за западните икономики. Европа вече е в тежка ситуация, тъй като газохранилищата й са запълнени само на 25 %. И това е към момента – то е много по- малко от предходните години. Европейците се надяваха, че в началото на годината цените на газа ще тръгнат надолу, но това не се случи. Затова сега трябва да търсят бързо захранване, но то ще е на много по- висока, направо неприемлива цена. България ще е сред най- засегнатите в ЕС, тъй като страната ни е изцяло зависима от руските горива и няма никаква алтернатива на тях, а в същото време икономиката ни е най- енергоемката. България няма никакъв резервен вариант към момента.

В същото време, Русия от 2014 г. насам работи усилено върху затварянето на цикъла на производство и консумация – т.е., направи икономиката си самодостатъчна. Затова икономическите санкции не постигат желания от Запада ефект – вредите са частични, но далече от катастрофални. За сметка на това, страните, които ги налагат, ще понесат много по- сериозни щети, тъй като нямат никаква подготовка за подобни ситуации на драстични ограничения. В много случаи нямат и резервни варианти. Skandalno.net 

Надя Колева, Skandalno.net 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Няма ли останал грам ум в тая наша държава та се готвим за самоубийство, като най-скапаните европейци.Гладни, без ток, с невиждани цени, но верни и покорни анлантически добитък. Къде е интелигенцията ни, политическите ни СИЛИ, къде са националните ни интереси, суверенитетът ни. ПОЗОР, да се самоубиваш в пълно съзнание, това е неразбираемо за един нормален мозък. И какво като има един куп умни, какво като ни казват на какво дередже сме. Досущ сме като добитък пред скотобойна.

    • ВРЕМЕ Е РАМАЗАН КАДИРОВ ДА НИ ДОЙДЕ НА ГОСТИ С БАТАЛЬОНА СИ

  2. Нали си спомняте как Бойко си биеше в гърдите – ето сега като открием газ в Черно море /рибата е в морето, а той слага тигана/ ще станем независими от руския газ, ще си построим хъб и от него ще снабдяваме Европа и ще диктуваме цените. Гладна кокошка…

  3. Купени. Много пари пръснаха янките. Посяха ветрове. Сега ние, тъпаците, вместо жито ще жънем бурята на войната.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *