Доларът е на смъртно легло. Реанимацията му се извършва в Украйна

Въпросът не е дали доларът ще се обезцени. Въпросът е кога ще стане това. Въпросът е и какво САЩ правят в момента, за да предотвратят големия срив на долара. Те правят най-простото и логично нещо: Опитват се да реанимират долара с поредица от военни действия, като горещата фаза е в Украйна.

Онзи ден в Съединените щати бяха направени две изявления, на които повечето хора може би не са обърнали нужното внимание . Просто защото тези изявления не се отнасяха пряко до конфронтацията между САЩ и Русия и военното противопоставяне между великите сили. Освен това тези изявления на икономическа тема, попаднаха в сянката на провеждащия се в този момент форум в Давос, към който, разбира се, бе приковано вниманието на всички. В крайна сметка там беше карнавала на истинските рептилоиди, а не някакви второкачествени.

Въпреки това е задължително да обърнем внимание на тези две изявления, тъй като именно те разкриват от какво се страхува солидарният Запад и кое е онова нещо, което днес фатално може да се спъне американската суперсила.

Непосилният държавен дълг

Първото изявление беше направено на 14 януари. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова лидерите на Конгреса да повишат тавана на държавния дълг. За САЩ това е напълно стандартно събитие, публичният дълг там е огромен, към момента на изявлението на Йелън той вече беше надхвърлил 31,3 трилиона долара, а на 19 януари надхвърли 31,4. Никой не обърна особено внимание на това, но е много интересно как Министерството на финансите на САЩ оправда необходимостта от повишаване на лимита за заеми. Йелън каза:

Наложително е Конгресът да предприеме своевременни действия за увеличаване или спиране на лимита на дълга. Ако правителството ни не спази този свой ангажимент, това ще навреди непоправимо на икономиката на САЩ, на поминъка на всички американци и на глобалната финансова стабилност.“

Йелън беше абсолютно права – днес доларът не е просто „световна резервна валута“, а всъщност единствената валута на Запада. Отказът на САЩ да изплаща дълговете си – тоест ако държавата обяви фалит – това би довело до глобално обезценяване на тази валута и колапс на цялата икономическа система, базирана на долара.

Петродоларът и неговата горчива съдба

Доколко вероятно е САЩ да обявят фалит- можете да добиете известна представа, като прочетете второто важно твърдение. То е на Пол Крейг Робъртс, бивш служител на президентската администрация на САЩ и икономически съветник на американския президент. Робъртс, който сега е известен анализатор, каза, че отказът на някои страни, включително Саудитска Арабия и гравитиращите около нея петролни монархии от Персийския залив, от петродолара, може да доведе до катастрофални събития в Съединените американски щати:

Вярвам, че краят на петродолара ще окаже сериозно отрицателно въздействие върху стойността на долара, инфлацията и лихвените проценти в Америка.“

Пол Крейг Робъртс добави, че в момента позицията на долара е подкопана от финансовата политика на самия Бял дом (а не, например, от враждебните действия на Русия или Китай). Той дава за пример безумното решение на Вашингтон да налага санкции и да конфискува активи на други държави.

Това, което анализаторът има предвид, е, че изземването на активи на други държави и граждани е нарушение на задълженията на САЩ към тези, които са инвестирали в техния долар… и следователно подкопава доверието на останалите държави по света към този финансов инструмент и към американците, които го контролират. И тъй като доверието към долара вече е сериозно подкопано, това, което сега липсва, е само лек тласък, „който буквално ще срине стойността на долара“.

Купувайте американско. Но не казват откъде?

Как Америка стана такава? Много просто. Нейната икономика, формално много голяма, ако я измерваме в номинални долари, а също така и най-голямата в света (и по паритет на покупателната способност, но също и в долари, втората в света след Китай) всъщност произвежда не особено „истински“ стоки. И по-точно – произвежда много повече долари, отколкото стоки. САЩ произвеждат предимно пари и дългови задължения. С парите те плащат за всички стоки, които внасят от света, но не може да се каже, че тези пари са осигурени от икономиката, от националното богатство на САЩ. Тези долари не са подкрепени с нищо – зад тях не стоят нито стоки, нито услуги. Те са просто новонапечатани хартийки. И това е същността на световната финансова система, която съществува днес.

Тази система позволява на САЩ да са източникът на всички световни пари – и, грубо казано, самите те да печелят богато и пребогато, без да правят абсолютно нищо. Как изглежда на практика? Ами, например, в САЩ съществува движение, чиито членове са си поставили за задача и агитират да се купуват само американски стоки. От време на време в социалните мрежи се появяват историите на такива американски патриоти хора, които разказват колко е трудно на практика да си купуваш само стоки произведени в САЩ.

Например, жена която си е поставила за цел да купува на сина си само дрехи, произведени в Америка. Скоро тя разбира, че това няма как да се случи като просто отиде до магазина. Можете да го направите по интернет, но ще чакате поне седмица да ви се достави и ще ви струва много по-скъпо от вносните дрехи. В препъни камък се е превърнало и снабдяването с най-обикновени слънчеви очила. Упоритата майка в продължение на няколко седмици търсила тъмни очила, произведени в САЩ. Накрая намерила и купила такива, но 4 пъти по-скъпи от китайските.

Разбира се, това не означава, че в Щатите не се произвежда нищо. Всъщност се произвежда – най-вече оръжия, електроника и космически уреди. Обемът и реалната стойност на тази продукция обаче е несравнимо по-малък от количеството долари, които Федералния резерв печата и пръска по целия свят.

За това говорят хора като Пол Крейг Робъртс: в момента, когато големи сектори от световната икономика по някаква причина (като например, че е куха валута, генератор на инфлация) решат да се откажат от долара, цената на долара на финансовия пазар ще се срине, без възможност някога да се възстанови.

Доларът ще изчезне. Друг е въпросът кога

Разбира се, колапсът ще настъпи, когато отказът от използването на долара се случи в мащаб, сравним с мащаба на използването на самия долар в света. Тоест договорът между Русия и Иран, Русия и Китай, и Русия и Индия за търговските разплащания помежду им в рубли и реали, йоани и рупии няма да доведе долара до глобален срив. Фактическата замяна на доларите в резервите на Русия и Китай с юани, рубли и злато, е по-сериозен фактор.

Но нещо друго трябва да се случи в глобален мащаб, за да потъне долара. Например търговията с петрол да не е в долари, а в национални валути. Става дума за целия или по-голямата част от петрола, не само руския. Американците са загрижени преди всичко за петрола на Саудитска Арабия. И се изнервят, когато чуят за разговори между принц Бен Салман и Владимир Путин. А още повече се изнервят, когато Салман и останалите петролни монархии в Персийския залив откажат на Байдън да вдигнат добива на нефта, за да падне цената му. И най-вече когато същите петролни монархии се договориха с Китай да му продават нефта си срещу юани.

Кога ще се срине доларът? Има различни мнения по този въпрос. Голям оптимист е известният икономист Михаил Хазин . Според него Съединените щати скоро сами ще се откажат от глобалната доларова система. Американските елити виждат безпътицата пред амбициите си да удържат глобалното си господство и вече обмислят „оттегляне“ към границите на новия си военен алианс AUKUS (Великобритания, Австралия, САЩ). Това е пълен отказ от глобалната им финансова хегемония. Причината за това е твърде високата цена, която вече англосаксонските елити плащат, за да поддържат долара в статута му на международна валута, смята Михаил Хазин.

Това ще доведе до необходимостта от спешно създаване на отделна финансова система на ЕврАзийската валутна зона. Защото в Китай е така, в Индия – не знам какво имат там. Съединените щати вече казаха в прав текст: отстъпваме към линията AUKUS. Те изоставят Европейския съюз и…  за мъртвите или добро или нищо…, – каза експертът още през ноември 2022 г. И добави, че вследствие на отказ на САЩ от световната доларова система светът ще се раздели на валутни зони, центърът на една от които може да бъде рублата.

Доларът обаче може да рухне и до месеци. Ето как:

Разбира се, днес руското правителство не изгражда своята финансова политика въз основа на тази оптимистична оценка.

По-вероятно е описаното от Хазин да е спаситения План-Б за САЩ. А План-А е Съединените щати да направят всичко, за да предотвратят срива на долара. Всъщност точно затова им е необходима продължителна, позиционна, изтощителна война в Украйна. Защото тази война стимулира развитието на военната им индустрия. Защото под прикритата прокси война с Русия производството от Европа се прехвърля в Америка – от химическата, стоманолеярната и останалата промишленост до военно-промишлените комплекси на страните от Европа емигрират в САЩ, заради по-евтината енергия… Защото самата Украйна се разглежда в Щатите като източник на доходи. Защото поражението на Русия – или дори липсата на победа – забавя процеса, при който страните по света една по една се отказват от използването на долара. Докато руска победа би означавала глобално, а не локално поражение за Съединените щати. И началото на друга, съвсем различна, многополярна световна икономика.

Логично е да го имаме предвид, когато оценяваме случващото се днес на театъра на военните действия в Украйна. Битката там не е само в името на нашите руски хора и нашите руски градове. Битката там се води в буквалния смисъл на думата – в името на освобождението на цялото човечество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Долара е просто една хартия която не става дори за яползване в тоалетната. Колкото повечедържави разберат за какво иде реч толкова по бързо САЩ ще отидат на майната си.

  2. Страшни тъпотии сте написали,срив на долара и всякакви измишльотини ,къде го видяхте тоя срив ?????? Цял свят търгува с долари ,тия го погребаха ама иначе леФчето било силно и трябвало да е независимо хахахах

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *