Доказа се! В България е най-скъпо! Вината била на…комунистите!

В интернет се появиха стряскащи снимки.

На тях се вижда цената на едни и същи продукти, които се продават в малък български град и аналогичен магазин в Западна Европа. Сравнени са цени само на сок, масло, течен шоколад и шампоан, но разликата е стресираща. И не е в наша полза.

Вижда се ясно, че сравнението се прави не за глезотии, а за стоки от първа необходимост. Масло, сок, шампоан и течен шоколад да намажеш филийка на детето. Няма омари, аспержи, сьомга, стриди и други продукти, които се поднасят на трапезата на богатите и преобладават като уж традиционна еснафска кухня в „Черешката на тортата“.

С едно уточнение – в малкия град местните дерибеи си развяват байряка, както поискат. И маслото „Президент“, което е единственото на пазара, доказано истинско и го препоръчват за деца, се продава за над 8 лева опаковката. В големите градове при по-силно конкуренция цената му е двойно по-ниска. И все пак по-висока от тази в ЕС.

Какво се получава на практика? У нас цените са най-високи, а заплатите най-малки.

И народът се хвърля да изкупува консерви с изтекъл срок на годност, разни родни салами, в които няма месо, но има боклуци, яйца, внесени от майната си, евтина мърша от щандовете, бисквити с палмово масло, египетски боб, китайски чесън, турски зеленчуци с нитрати, за да оцелее. И отровен сладолед, за да се подслади.

И да се разболее.

Какво прави в този момент Комисията за защита правата на потребителите? Тя се занимава с китайските играчки колко вредни били за бебетата, с боята на тъканите, със свирките на балоните, които били опасни, ако някой ги глътне, но не и с хранителните стоки. Те не са в нейния  приоритет.

Храните са в ръцете на БАБХ, но те пък следят за качеството им. Тоест прикриват, каквото могат,  а когато няма как да скрият някой скандал, просто го омаловажават.

Отчаяните потребители бадева търсят някой орган да ги защити, но такъв няма. У нас вече няма голяма и малка кошница с продукти, чиито цени се наблюдават. Живеем в пазарна икономика и всеки продава на каквито си цени поиска.

От една страна от ЕС ни пробутват фалшиви стоки, а истинските оставят за себе си, стоки с различно съдържание и един и същ етикет, предназначени за втората писта пазари.

От друга страна, нашите търговци им слагат такива надценки, че буквално ни съсичат с брадвата.

Кой е виновен?

Ето и един коментар на Димитър В. в интернет, който хвърля друга светлина върху проблема.

„В България всеки, който работи, може да си купи всичко, наравно с европейците. Това да не ви е комунизъм? Много лошо ви научи Тодор Живков – за работливи и мързеливи едно и също. Комунизмът проми мисленето на 90 процента от хората, които чакат наготово и търсят някаква справедливост. Аз имам фирма, печеля добре и  мога да си купя всичко от пазара! Направете си фирми и вие, спрете да хленчите в носталгия по оня измислен строй! Комунистите са виновни за всичко!“

Ще ви послушаме, господине. Ще си направим фирми!

Но ако всичките станем капиталисти, кой ще работи?

Капитализмът е строй, в който богатите стават милионери за сметка на бедните. И на далавери, които пак плащат бедните. Друг начин да съществува просто няма.

А бедните трябва да ядат, за да могат да работят.

Може би трябва да ги отучим и да ядат ли?

Затова един милион души се изнесоха от България. И още чакат по терминалите.

След време ще останат само фирмите, а работната ръка ще е в чужбина.

Тогава вие, господин Димитър В. какво ще ядете?

Или ще си останете гладен генерал без армия, но горд член на ЕС?

Или роб.

Както предпочитате!

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Вината не е на комунистите, а на предателите на комунизма и на изроди които обвиняват народа, че го мързи, а те ограбиха държавата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *