ДНР: Българското правителство буквално е оставило своите 5-ма моряци в Мариупол на произвола на съдбата

Външният министър на ДНР Наталия Никонорова Снимка: ТАСС, архив

Останалите в Мариупол петима български моряци получиха хуманитарна помощ от външното министерство на Донецката народна република (ДНР), съобщи ведомството в канала си в Телеграм. „На 11 май Министерството на външните работи на ДНР получи молба от българските граждани, останали в Мариупол, за съдействие за доставка на вода, храна и стоки от първа необходимост. Незабавно откликнахме на това искане и днес, два дни след получения от моряците сигнал, им доставихме всичко необходимо на борда“, се казва в съобщението.

Днес представители на Министерството на външните работи на ДНР са предали хуманитарна помощ на българските моряци на товарния кораб „Царевна“, който е закотвен в пристанището на Мариупол.

„Фактът, че българското правителство буквално е изоставило своите моряци на произвола на съдбата, е не просто объркващ, а позицията на страната направо буди възмущение. Многократно се опитахме да се свържем с българското външно министерство, за да обсъдим подробностите по евакуацията на 5-мата български моряци, но тези наши опити не доведоха до конструктивен резултат. От своя страна Министерството на външните работи на ДНР, заедно със съответните министерства и ведомства на републиката и с помощта на Русия, ще продължат да предприемат конкретни стъпки, за да гарантират, че на българските моряци е предоставено всичко необходимо и че те ще могат да се завърнат безопасно у дома възможно най-скоро“.

Външното министерство на ДНР припомня, че 15 членове на екипажа на „Царевна“ са били евакуирани по-рано, като са били транспортирани безопасно до родината си. От съображения за сигурност обаче на борда на кораба „Царевна“ в пристанището на Мариупол са останали петима моряци, в това число и капитанът на кораба.

В съобщението си в „Телеграм“ външното министерство на ДНР публикува и репортаж на телевизионния канал НТВ, чийто снимачен екип е посетил морското пристанище в Мариупол и е разговарял с българските моряци там.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Репортаж на руската НТВ: Български моряци, блокирани в Мариупол, молят ДНР за помощ:

Репортаж на руската НТВ:

Пет чуждестранни кораба, сред които и българският „Царевна“ с екипаж, все още се намират в пристанището на Мариупол. Капитанът на кораба, български гражданин, и няколкото моряци с него вече 2.5 месеца стоят на борда и чакат помощ от своето правителство. С началото на боевете за града украинската администрация на пристанището решава да блокира чужденците тук, превръщайки ги в заложници.

Изглежда, че корабът „Царевна“, който е пристигнал през февруари в пристанището да натовари метал, е забравен. Преди месец България заяви, че ще окаже пълна подкрепа на екипажа. Но сега на капитанът му се е наложило да поиска помощ от правителството на ДНР. Днес първите хуманитарни доставки бяха стоварени на борда на „Царевна“ чрез Министерството на външните работи на Донецката република.

Дмитрий Тодоров, представител на Министерството на външните работи на ДНР: „Доставихме на екипажа храна, стоки от първа необходимост и вода“.

Търговските кораби, плаващи под чужд флаг, можеха да бъдат изтеглени от залива предварително, преди да започне минирането, но украинските военни командири не са се интересували от това. Украинската армия минира залива през нощта, набързо, сякаш се е страхувала да не бъде забелязана от чужденци.

Украинските медии се опитаха да превърнат „Царевна“ в инструмент за пропаганда – сега същите твърдят, че руските военни са блокирали българския кораб и не са пуснали екипажа му да се евакуира. Всъщност преди около месец по-голямата част от екипажа – 15 души, предимно български граждани – е евакуирана от силите на ДНР в Донецк. След това екипажът заминава и се прибира благополучно в родината си. В момента няколко моряци все още са на борда на „Царевна“ заедно с капитана. Останали са по свое желание – да пазят кораба, вероятно по молба на българския собственик. Поддържат работата на машините и електрическата инсталация. Старшият помощник-капитан е поел и ролята на готвач, но като цяло екипажът не роптае и няма намерение да се бунтува.

Владимир Маринов, старши помощник – капитан: „Надяваме се, че ако ситуацията се проточи, властите на ДНР ще снабдят кораба ни с гориво, за да има време да изчака свободен син коридор за излизане от пристанището“.

На борда обаче трябва да се качи нов екипаж – само с петима души ще е невъзможно да измъкнем „Царевна“ от залива. Българските власти запазват мълчание по въпроса. Не е ясно и кога акваторията на пристанището ще бъде напълно разчистена от украинските мини. Не е изключено да се наложи екипажът да напусне пристанището и да се евакуира в родината си по суша.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. УКРАИНСКА БЕЖАНКА :
    „БЪЛГАРИТЕ СА АБСОЛЮТНО ТЪПИ И ОГРАНИЧЕНИ ЦИГАНИ .
    ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА СВОИТЕ ИЗРОДИ, НО ТУК СА ОСОБЕНО МНОГО !“
    НАГЛИ !
    ОТВРАТИТЕЛНО АРОГАНТНИ !

    ЗА ТАКИВА НАХАЛНИЦИ, БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЕНЦИ ПРОДАЖНИЦИ СИ РАЗПРАХА ЗАДНИЦИТЕ !

    Храни куче да те лае !

  2. ДА ХВАЩАТ ПЪТЯ ЗА УКРАИНЕ ИЛИ БРЮКСЕЛ НЕ СМЕ ВЪВ ВЪСТОРГ ОТ БАНДЕРОВСКИ НАЦИСТИ ДА ПЛЮСКАТ ХЛЯБА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

  3. Преди години бях в Пентагона в офиса на много високпоставен служител по негова покана за важна среща. Използвах възможността да задам въпрос за нещо, което отдавна ме озадачаваше. Как, попитах аз, Вашингтон успява да накара чуждите правителства да подкрепят интересите на Вашингтон за сметка на интересите на собствените си страни? „Пари“, каза висшият служител на Пентагона. — Имаш предвид чужда помощ — казах аз. „Не“, каза служителят, „даваме на политическите лидери торби, пълни с пари. Ние ги притежаваме. Те ни докладват.“
    Years ago I was in the Pentagon in the office of a very high official being offered an important appointment. I used the opportunity to ask a question about something that had long puzzled me. How, I asked, does Washington manage to get foreign governments to support Washington’s interests at the expense of their own countries? “Money,” the high Pentagon official said. “You mean foreign aid,” I said. “No,” the official said, “we give the political leaders bags full of money. We own them. They report to us.”
    May 15, 2022 The Kremlin Never Learns
    Paul Craig Roberts

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *