Дейвид Сакс: Катастрофиралата контраофанзива на Киев и проваленият мир с Русия

С всеки изминал ден става все по-безпощадно ясно, че украинската контраофанзива няма да постигне нито една от първоначално заявените си цели. Припомняме: Администрацията на Байдън обещаваше, че с контраофанзивата Украйна ще си върне териториите, завоювани по-рано от руснаците, ще отреже сухопътния коридор на Русия към Крим покрай Азовско море и ще принуди Русия да седне на масата за преговори. Това вече е напълно сигурно, че няма да се случи. Какво тогава може да се случи: По-малко вероятният сценарий е да се стигне до патова ситуация, а най-вероятният е Русия да завземе още украински територии (Харков, Одеса и Николаев) и да спечели войната, както предсказа проф. Миършаймър.

ТАЗИ СТАТИЯ НА УВАЖАВАНИЯ ЖУРНАЛИСТ ДЕЙВИД САКС БЕ КОМЕНТИРАНА С ОДОБРЕНИЕ ОТ СОБСТВЕНИКА НА „ТУИТЪР“ ИЛОН МЪСК

Каква е позицията на Байдън сега? Или да ескалира допълнително конфликта, или да признае поражение. В подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс Блинкен отправи предложение да се даде на Украйна „Израелски статут“. Това означава САЩ да дадат на Киев многогодишни гаранции за сигурност, включително нескончаеми потоци от оръжия, боеприпаси и пари, които ще продължат да текат дори и Байдън да загуби следващите избори.

Американският народ не се е съгласявал на това. Много американци подкрепиха 100+ милиардните бюджетни кредити за Украйна, вярвайки че това е еднократна помощ, придружена със сигурен успешен план за възвръщане на завзетите от руснаците територии. Ако им беше казано, че тези 100 и повече милиарда долара са само началото на дългогодишно финансиране директно от американския бюджет на нова Вечна война, те нямаше да се съгласят и със сигурност щяха да предпочетат алтернативата, особено ако знаеха, че такава съществува от самото начало на конфликта.

Мирът, който не се състоя

Появиха се нови доказателства, че мирен договор между Украйна и Русия е бил напълно реален и постижим още в самото начало на войната. На неотдавнашна среща делегация, съставена от премиери и президенти на десетки африкански страни, Путин показа проекта на предварителното мирно споразумение, подписано от украинската делегация в Истанбул през април, 2022 година. То предвижда Русия да се изтегли на предвоенните линии, ако Украйна се съгласи да не се присъединява към НАТО и допуска Украйна все пак да получи гаранции за сигурността си от Запада.

Този документ все още не е публично оповестен (Путин само го показа пред камерите), но никой все още не е оспорил неговата автентичност. Западните медии в началото просто решиха да премълчат, че Путин е показал подобен документ, но после им се наложи да коментират. И сега единственият спор е относно това, което се е случило след като Киевския режим подписва този проект на мирен договор с Русия. Украйна (в репортаж на „Ройтерс“) твърди, че сделката се е разпаднала по вина на Русия, без да дава повече коментари. Въпреки това наличието на мирен договор от април, 22 г. (2 месеца след руското нахлуване), в който договор Руснаците са се съгласили и са подписали Украйна да е неутрална и независима държава, напълно съответства на твърденията на тогавашния израелски премиер Нафтали Бенет, който в качеството си на посредник на това мирно споразумение заяви, че мирният договор е бил сключен, но Украйна се е отказала от него заради несъгласието на Запада.

Защо Западът би направил това? „Украинска правда“, проукраинско издание, съобщава през май 2022 г.:

„Веднага след като украинските преговарящи и Абрамович/Медински (руските преговарящи), следвайки резултатите от преговорите в Истанбул, се споразумяха за структурата на евентуално бъдещо споразумение в общи линии. По същото време премиерът на Великобритания Борис Джонсън пристигна в Киев почти без предупреждение. „Джонсън донесе две прости съобщения на Киев. Първото е, че Путин е военнопрестъпник; с него не трябва да се преговаря, а трябва да бъде притиснат. И второто е, че дори Украйна да е готова да подпише някакви споразумения за гаранции с Путин, то те (Западът) не са готови за това. Ние (Западът) можем да подпишем (споразумение) с вас (Украйна), но не и с него (с Путин). Той така или иначе ще прецака всички“, така обобщи посланието на Джонсън по време на изненадващата му визита в Киев през април, 22 г. един от близките сътрудници на Зеленски.“

Джонсън (който вероятно е говорил не от свое име, а от името на Западния алианс) искаше да притисне Путин, а не да преговаря за мир и обеща на Киев нови оръжейни системи, ако Украйна продължи да се бие.

По времето, когато  публикувана въпросната статия в „Украинска правда“ изглеждаше, че Украйна се справя добре, затова изданието окачествява решението на Зеленски да приеме офертата на Джонсън като „умен ход“. Сега, в ретроспекция, това решение изглежда като трагедия.

Нов Афганистан?

Знам, че на някои от вас ще им е трудно да повярват, че реалностите на руско-украинския терен са в крещящо противоречие с отразяваното в официалните медии. Но си заслужава да си припомним, че американската публика беше уверявана в продължение на двайсет години, че печелим в Афганистан. И всички тези репортажи бяха разобличени като лъжи, когато афганистанската армия, която ние уж „изграждахме“ по НАТО-вски стандарти в продължение на 20 години, се разпадна в рамките на няколко седмици. В този момент западните медии спряха да отразяват Афганистан, точно както спряха да отразяват и Ирак, вместо да потърсят сметка от някого.

За наше нещастие, ние вървим към подобен резултат и в Украйна. Единственият въпрос е колко дълго ощее Байдън ще е в състояние да продължава тази самоубийствена за нас прокси война, която на всичко отгоре лесно можеше да бъде избегната.

Автор: Дейвид Сакс, twitter.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Съветници на Макрон пред „Блумбърг“: Зеленски е свършен. Войната на практика приключи и Путин победи.

    Източник: glasove.com

  2. Опашка от държави, желаещи да се включат в БРИКС.
    Вкл. Народна Република Бангладеш!
    Индианците в бг територията спят!
    Предали духа си!
    Атила, императоре Български- обеща да се върнеш! Чакаме те!
    Само твърдата ти и безкомпромисна ръка ще оправи мижавото племе, абдикирало от функциите си и правото да се нарече народ!
    Сега разбирам защо Ботев го е проклел!
    Амин!

  3. Ще се лее кръвчица- или вашата, или тяхната. Нямате средно положение.
    Амин!

  4. СИФ забрани естественото зачеване!
    Честито на бг индианците! Блеещи пред запада! Мечтаещи за него, емигриращи и сие боклуци!
    Идете се размножавайте в епруветки!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *