Гладуват ли венецуелците?! Пълни магазини с многообразни и евтини стоки в цялата страна – това запечата камерата на журналиста Макс Блументал! С ВИДЕО

Западната медийна пропаганда проглуши планетата с „новини“ за окаяното състояние на венецуелския народ, който „гладувал и умирал“ под социалистическото иго на диктатора Мадуро. Медиите от Вашингтон до Париж всеки ден ни заливат със съобщения за празни рафтове в магазините и километрични опашки за хляб, месо, паста за зъби и тоалетна хартия…

Но верни ли са твърденията им за недостиг на храна? След като обиколи няколко произволно избрани супермаркета в Каракас, журналистът Макс Блументал засне препълнени с многообразна и евтина стока магазини, в които не липсва дори крафт бира, предаде RT.

„Хранителните рафтове са празни, тъй като във Венецуела храната става все по-оскъдна“, проплака английският The Independent. „Магазините в страната остават отворени, но „вече в тях почти няма какво да се купи“, констатира The Guardian. „В магазините няма дори основни стоки като четки за зъби“, съобщава CNN.

„Гладните венецуелци трябва да избират между „мъчения или глад“, заключва „Блумбърг“. В същата стилистика им приглася и френският вестник „Фигаро“.

„Западните медии отразяват ситуацията във Венецуела така, че читателите и зрителите им да останат с впечатлението, че президентът Никола Мадуро е обрекъл народа си на глад и бавна смърт – тонове пропагандни информации и новини, в които няма и капчица истина – чиста лъжа, или ако щете фейк нюз“, коментира журналистът Макс Блументал след обстойното си проучване на пазара в Каракас и провинцията на Венецуела.

Под статията можете да видите видео от един от хипермаркетите в Каракас. Магазинът предлага богат избор от месо, плодове и млечни продукти. „Най-важното е, че има крафт бира“, споделя американският журналист.

Камерата на Блументал запечатва и огромното разнообразие марки от прословутите тоалетна хартия, шампоани и други тоалетни принадлежности – „основни стоки“, които според CNN не се срещат никъде във Венецуела.

„Тук няма никакъв проблем да си купиш каквато храна искаш“, заключава Блументал.

Макс Блументал

Репортажът идва на фона на напрежението между САЩ и Венецуела заради неадекватните опити на янките да доставят хуманитарна помощ във Венецуела. Помощ, от каквато обаче, очевидно, латиноамериканската държава няма никаква нужда. Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ, заяви в четвъртък, че лично ще отиде на границата с Колумбия, за да получи пратката от САЩ, призовавайки шофьорите да отидат с него и да се противопоставят на граничната охрана, която не допуска хуманитарната помощ.

Достатъчно показателен е факта, че основните световни хуманитарни организации, сред които „Червения кръст“ и ООН се дистанцираха от въпросните американски помощи заради съмнения, че „хуманитарната помощ“ може да съдържа военно оборудване или пък се използва за политически цели.

Журналистът Макс Блументал посети и субсидирани с държавни пари пазари за хранителни стоки извън Каракас и във втори видеоклип показа, че стоките, за които западните медии се кълнат, че са тотален дефицит във Венецуела, всъщност могат да бъдат лесно намерени и закупени на местния пазар, и то на прилично ниски цени.

Блументал обикаля няколко пазара извън столицата на Венецуела, а камерата му запечатва как венецуелците преспокойно си пазаруват там основни стоки. Той казва, че продукцията „се продава на цени, много под пазарната стойност“, добавяйки, че цените изглеждат доста достъпни и за най-бедните жители. Видеото показва, че местните жители пълнят големи торби с хранителни стоки от пазарите.

По пазарите и стоковите борси из провинцията има хляб, месо и пиле, макаронени изделия, сушена риба и разнообразни зеленчуци, дори ръчно изработени сапуни.

„Зад мен има точно 20 различни марки пастата за зъби, за която CNN каза, че не може да бъде намерена във Венецуела“, казва Блументал.
Тази забавна забележка на журналиста е последвана от остроумен коментар на водещия от студиото, който припомня за „хуманитарната помощ“ на САЩ, която съдържа стотици тонове от „безценната“ паста за зъби, от която президентът Никола Мадуро уж бил лишил народа си.

„Народът ни иска да живее в мир. Не искаме война ”, казва жена на пазара, добавяйки, че янките се чудят под какъв предлог да нападнат Венецуела. „И предай по твоята телевизия, че нищо не ни трябва. Единственото, което искаме, е САЩ да вдигнат блокадата, която ни наложиха. Нататък сами ще се оправим. Свободни сме.“

Журналистът от RT Макс Блументал снима репортаж в няколко изобилстващи от разнообразни и евтини стоки квартални супермаркета в столицата на Венецуела, Каракас! ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/mbXqGiNlWWw

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *