Ги Метан: Войната в Украйна Сблъсква две визии за света – Западният Колониализъм срещу Източния Многополюсен Толеранс

„Колкото по-силна е Русия, толкова повече на Запад ескалира русофобията. Западните страни винаги са имали необходимост да имат конкретен враг. Това оправдава техните хегемонични претенции и агресивни действия чрез които векове наред владеят света“.
Това каза пред БНР швейцарският журналист и общественик Ги Метан.

По думите му трябва да се гледат корените на руската реакция спрямо Украйна, а не повърхността, тъй като причините за този конфликт са много назад в годините.

„Когато Русия започна военната операция, тя нямаше намерение бойните действия да се разширяват на други украински територии извън Донбас… Началото на преговорите за мир бяха спрени от Борис Джонсън. Бившият британски премиер заповяда на украинския президент да спре преговорите. Продължилата военна агресия на Запада в Украйна промени природата на конфликта и той ескалира до война“.

В предаването „12+3“ Метан посочи, че Русия е реагирала като се е намесила в Украйна, за да не бъде ликвидирана от Запада.

„Войната се превръща в генерализирана, почти световна. В основата си тя е сблъсък на две визии за света, които са диаметрално противоположни – западната глобалистка визия, според която Западът трябва да управлява целия свят, и източната визия, която предполага многополюсен свят със съществуването на всички цивилизации редом до западната, а не под нейната хегемония“.

Според информация на literaturensviat.com Ги Метан е швейцарски обществено-политически деятел и журналист, роден през 1956 г. в Швейцария. Учил е политология, работи в различни издания. От 1999 г. се занимава професионално с политика. Бил е депутат. Редовен колумнист във водещите френскоезични вестници на Швейцария. През 1997 г. създава и оттогава ръководи Швейцарския клуб на пресата в Женева.

Автор е на девет книги, сред които „История на русофобията от Карл Велики до украинската криза“, „Изгубеният континент“, „Да пледираме за свободна и суверенна Европа“, „Тиранията на доброто“, „Речник на неправилната мисъл“.

Цялото интервю на Петър Волгин с Ги Метан в предаването “12+3“ може да чуете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *