Георги Вулджев: Споразумението с енергетиците е бошлаф, то не променя крайния резултат – Унищожаване на Българската Енергетика

„Споразумението с енергетиците, което беше одобрено днес в парламента е бошлаф. То реално по никакъв начин не удовлетворява ключовите искания на протестиращите“, това написа във Фейсбук икономистът Георги Вулджев.

Според него, ако са сериозни, протестите трябва да продължат. Ако не продължат, то трябва да поставим под въпрос изначалната им цел. Например, в споразумението пише, че до 2035 г. базовите мощности на въглища трябва да са не повече от 1000 мВт. Като само ТЕЦ „Марица изток 2“ в момента има мощност 1600 мВт. Тоест, споразумението позволява не само закриване на всички останали мощности на въглища в страната, но и съкращаване на работата на „Марица изток- 2“ с над 1/3!

Дава се някакво мнимо обещание, че няма да се затварят ТЕЦ „административно“, само че „административно затваряне“ така или иначе не фигурира в изпратените вече на Брюксел териториални планове, които предизвикаха протестите.

Целият проблем е в планираното от Брюксел съкращаване на въглеродни емисии, то е това, което на практика ни принуждава да си закрием въглищните мощности.

Това обаче по никакъв начин не е отбелязано в одобреното днес споразумение. Правителството и НС не се обвързват с ангажимент да предоговорят планираното съкращаване на отделяните в атмосферата въглеродни емисии.

В крайна сметка какво постигнаха тези протести, ако спрат дотук? Пореден епизод медиен пиар за Делян Пеевски?

Защото, нали, той бил този, който довел преговорите до успешен завършек, както Борисов не пропусна да подчертае днес.

Големият проблем остава. И той е, че от Брюксел ни налага абсолютно ирационални изисквания, а нашите управляващи се съгласяват. Извън Европа никой не си затваря ТЕЦ-оветее, а напротив – строят нови – в Индия и Китай даже с огромни маржове и темпове. България е отговорна за 0.12% от всички емисии на CO2 в света, по данни на самата Европейска комисия. Тоест, на Майката Земя въобще не ѝ пречат нашите емисии и няма да усети абсолютно нищо като си затворим въглищните мощности. Ние обаче ще го усетим и то по най-бруталния начин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *