„Газпром“: Цените на природния газ ще скочат на 4 хил. долара още през септември! Сърбия ще продължи да купува на 44 долара!

Руският енергиен гигант „Газпром“ предупреди във вторник, че цените на газа ще се покачат драстично и вероятно ще стигнат рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра още през септември-октомври – преди отоплителния сезон. Изявлението идва буквално часове след като по-рано днес цената на газа на европейските пазари надхвърли границата от 2 500 долара за първи път от март месец насам.

„Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, още през септември цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра, а е възможно през зимата цената да скочи още“, посочи Газпром, цитирана от ТАСС.

По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надхвърли 2450 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на нарастването на потреблението на газ в Азия. Само през последния месец доставките на руски газ за Китай са се увеличили с 38 % и надвишават дневните договорени количества по газопровода „Силата на Сибир“.

Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 г. за първи път в историята достигна почти 3900 долара за 1000 кубически метра.

След изявлението на „Газпром“ цената на септемврийските газови фючърси на нидерландската борса TTF поскъпнаха с близо 9% към 239 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово ниво от 8-и март насам. Рекордните цени на газа бяха достигнати за кратко на 7-и март 2022 г. на нива около 345 евро за MWh.

За сравнение: Сърбия и Унгария, които имат сключени дългосрочни договори с „Газпром“, купуват руския газ на цени съответно – 44 долара и 78 долара за 1000 кубически метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. След този кратък анализ следват две алтернативи, да се оставим ли като затъпели добитъци да бъдем унищожени, или да скочим и да потърсим естествените си човешки права. Бензинът и газът вече са почти недостъпни и за работещите. За тези, които ще загубят и работата си, това ще е доброволно съзнателно самоубийство. Ако сме загубили инстинкта си за самосъхранение, значи сме по ниско и от животните.

  2. Изрежете си по една снимка на Кирчо и Кокорчо, за да ви топли в люта зима. Кръщавайте доматите на Лена, та да растат без подхранване. Велико тайнство се случи с България, демопукяса.

  3. сокерес - древно ромски джорналист от бтв каза:

    Докато продължават военните действия в Украйна, периодично да се увеличава газа, все пак трябва някой да плати за гяволъка и това ще са консуматорските страни от запада и европа.
    На всяка следваща санкция към Русия да съответства процент увеличение както и при всяка доставка оръжие към Зеленския фашист-убиец.
    Лошото е че държави слуги с лидери като кирчо простото и кокорчо пухкавото педалче ще са най-засегнати.

  4. Свободата на вземане на решения е по важна.Трябва да имаме поне още два източника на доставка за да можем да избираме.Сега вече няма забрана от Русия да си търсим нефт както и да правим проучвания за шистов газ.

  5. НЕ МИ Е ЯСНО НА КАКВО ОТГОРЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ СИ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСЯКО РИМЕСИЧИЕ ГАЗ НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА ПЪТИЩА НЯМА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ЖАЛКИ ГЕНОЦИД РАЗРУХА ВЕТОТО С СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПАДНА НАРОДА НЕ СЕ ЧУВСТВА ЗАЩИТЕН ПРАВОСЪДИЕ НЯМА ГОНЯТ СЕ БЕЗПРИЧИННО РУСКИ ДИПЛОМАТИ РАБОТИ СЕ ЗА НАТО ЕС И САЩ А СЕ КРАДЪТ НАРОДНИ ПАРИ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ 32 Г. ДО ДНЕС СА ЗА РАЗСТРЕЛ ТЕ УБИХА БЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯТ ОРЪЖИЕ ЗА ФАШИСТКА УКРАЙНА СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ САМОИЗБИРАТ СЕ С ФАЛШИФИКАЦИИ ПОСОЧЕНИТЕ ОТ САЩ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ЗАЕДНО С ПОТОМСТВАТА СИ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *