В. Евсеев: Украинската армия ще избяга от Донбас в средата на май и ще бъде унищожена! Русия се готви да срине всички мостове над Днепър!

Русия все още не е унищожила транспортната и логистична система на Украйна, въпреки че има техническите възможности да го направи с лекота и за броени часове. Причината е, че иска да даде възможност на цивилното население да се изтегли и евакуира на териториите на източноевропейските държави. Но Западът, с упоритите си и масирани доставки на оръжие за Украйна, не оставя на Русия друг избор, смята Владимир Евсеев, военен експерт от Института на страните от ОНД.

Той анализира ситуацията на Донбаския фронт и в Южна Украйна в интервю за проруския сайт Украина.ру.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу за пореден път заяви, че транспортът на НАТО, който пристигна на територията на Украйна с оръжие или материали за нуждите на украинските войски, ще се разглеждат от Русия като легитимна цел за унищожаване.

– Владимир Валериевич, продължава ли руската армия да унищожава само логистичната и транспортна инфраструктура на Украйна, или в близко бъдеще ще видим масирани удари и по камиони на НАТО?

– Вероятно  съвсем скоро ще се случи и това. Проблемът е, че Западът се държи невменяемо, не чува предупрежденията на Русия. По отношение на инфраструктурата Русия деактивира тяговите подстанции, което лиши Киев трайно от възможността да използва електрически влакове за транспорт на оръжия от границите си със Западна Европа към районите на бойните действия в Южна и Източна Украйна.

Първоначално беше ударена ж.п. инфраструктурата в Западна Украйна, а след това и в централна. Русия беше принудена педантично и без пропуск да унищожи железопътните релси пред всички мостове в Запорожие и Днепропетровск.

Все още нямаше разбиране на Запад, ситуацията се влоши и Русия беше принудена да предприеме други мерки. Например руският „Калибър“ и авиацията разрушиха моста през устието на Днестър в Затон.

Освен мостовете, не по-малко важни са и тунелите. Много оръжия минават през един от железопътните тунели, който свързва Закарпатието и западните региони на Украйна. Построяването на този тунел струваше милиони долири. Явно янките и киевския режим няма да се успокоят докато не взривим и него.

Трудността се крие във факта, че Украйна, като правило, вече масово транспортира военното си оборудване, доставено от Запада, скрито в леки цивилни автомобили. Част от оръжието, което се транспортира по ж.п. мрежата пък пътува в пътнически влакове, пълни с цивилни пасажери. Тоест, унищожаването на такъв влак със стандартен ракетен удар ще доведе до смъртта на голям брой цивилни. Нещо, което Русия не може да допусне.

Що се отнася до камионите, също е трудно да се разбере дали превозват цивилен или военен товар. По тази причина руските ракетчици нанасят предимно удари по местата на натрупване на доставените от НАТО оръжия. През следващите дни ще сме свидетели на още по-масирано взривяване на терминали, където се разтоварва военна техника. И железопътни, и авиационни.

В тази връзка може да възникне сериозен проблем за цивилното население на Украйна. В момента около 8 милиона души все още чакат да бъдат евакуирани на Запад, а разрушаването на транспортната инфраструктура сериозно би възпрепятствало тяхното придвижване. Всъщност Западът не им позволява да напуснат страната, като целта му е да провокира хуманитарна катастрофа. За това свидетелства и масираният износ на фуражното зърно от Украйна, който се извършва не само от германците, но и от румънците.

Унищожаването на транспортната инфраструктура на Украйна ще бъде подновено до степен, че тя ще бъде напълно унищожена. Русия 2.5 месеца избягваше да прави това, въпреки че има всички технически възможности за това. Причината да се въздържа беше, че не иска да създава проблеми на населението, което желае да отиде на Запад.

Но именно масовите доставки на оръжие, които от няколко дни САЩ и НАТО правят, ни принуждават напълно да унищожим логистиката. Ще се нанасят и удари по депа с дизелови локомотиви. Но преди всичко говорим за удари срещу струпвания на оръжия.

– В предишно свое интервю вие заявихте, че Полша се готви да установи контрол над Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск – върху Западна Украйна. Но също така казахте, чу тя ще го направи само ако Русия и НАТО й дадат разрешение за това. Може ли да се получи изобщо подобно разрешение и от двете страни и кога смятате, че то ще е възможно?

– Полша иска да установи контрол. Тя има исторически претенции към Западна Украйна и те в момента идеално съвпадат с плановете на американските им ментори. Предполагам и Русия не би имала нищо против някой друг да поеме опеката върху този бандеровски район, изначално чужд на руския свят. Така че въпросът е само кога ще стане това. Мисля, че полският контрол върху Западна Украйна – Галичина ще бъде установен в края на руската специална операция, когато Украйна вече ще се е разпаднала, а централната киевска власт ще е напълно парализирана. Ако Полша нахлуе сега, има опасност Русия, както каза Путин, да даде светкавичен отговор. И точно това възпира и Полша, и Румъния тозчас да нахлуят и да си приберат изконните територии.

Полша в този случай ще бъде сама. Русия може да нанесе удари с ракети „Кинжал“, които поляците нямат с какво да парират. Това ще доведе до масовата смърт на полски войници без никаква възможност за отговор. Полша се страхува сериозно от това. НАТО няма да я подкрепи, защото въвеждането на полски войски в Украйна няма да позволи използването на член 5 на НАТО. Той се задейства само ако някоя от държавите бъде нападната на нейна територия.

Преди поляците да окупират Украйна, ще се проведат някои консултации под формата на непреки руско-американски преговори, например с посредничеството на Израел. Това ще са преговори за физическото разделяне на Украйна. След тези споразумения Полша ще влезе легитимно на територията на Западна Украйна.

– Започна внезапна проверка на възможностите за реакция на въоръжените сили на Беларус. Възможно ли е републиката да се включи във въоръжения конфликт с Украйна или пък с балтийските страни?

– Не мисля, че откъм балтийските страни има каквато и да е опасност. Но Полша струпва войски по границата си с Беларус. Мисля, че тази проверка е отговор на действията на Полша. Ясно е, че при нахлуване на Полша в Украйна, Беларус ще предприеме частична мобилизация на населението. Тези заплахи не са хипотетични, а реални и идват не само от Полша, но и от Украйна. В тази връзкасъвсем скоро  Русия може да разположи свои постоянни военни бази на територията на Беларус – с цел защита на републиката. Впрочем и в момента Русия дислоцира там своя авиобаза и изгражда втора система за противовъздушна отбрана.

С това се решават два проблема наведнъж. Когато завършим системата за противовъздушна отбрана на беларуско-украинската граница, ще можем и от територията на Беларус да сваляме украински самолети и дронове. Тоест – тези системи не са само в защита на Беларус, но и в защита на въоръжените сили на Руската федерация.

Като цяло Беларус вече е частично въвлечен в този конфликт. Единственият въпрос е дали мащабът на участието му ще се увеличи.

– Президентът на Молдова Майя Санду каза, че неутралитетът не е 100% гаранция за сигурността на Молдова и че ако нещо се случи, той няма да може да защити републиката от агресия. Има ли все още опасност от молдовска атака срещу Приднестровието?

– Всъщност Молдова не е атакувала Приднестровието. Обстрелването на сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол и провокациите в близост до складовете с оръжие бяха дело на Украйна.

Украйна струпа свои войски на границата, което принуди Приднестровието да премине към режим на частична мобилизация. Следователно истинската заплаха за Приднестровието е Украйна, а не Молдова.

По отношение на Молдова проблемът е, че в един момент тя може да се съгласи на обединение с Румъния и румънските войски да бъдат въведени на територията на републиката. Не можем да предотвратим това. И не бих изключил, че с изявленията си за руската заплаха и необходимостта на територията на Молдова да влязат румънски войски с цел да я защитят, Мая Санду всъщност подготвя общественото мнение в Кишинев за бъдещото сливане на двете държави в една.

Ако румънските войски навлязат на територията на Молдова, тогава за Приднестровието ще възникне реална заплаха от Молдова. Но мисля, че Черноморският руски флот може да даде сериозен отговор и да нанесе неприемливи щети на всеки, който се опита да завладее Приднестровската република.

Мисля, че Румъния няма да посмее да се бие за Приднестровието и по друга причина – сериозното присъствие на руски войски там.

– А ако Украйна атакува Приднестровието?

– Сега в Приднестровието има приблизително същия брой войници, колкото е струпала Украйна на отсрещния бряг. Киев повече жива сила не може да отдели. Но имайки предвид факта, че при опит за нахлуване в Приднестровието украинските войски ще бъдат подложени на масирани ракетни атаки в гръб от Черноморския флот, и отгоре – от авиацията, която се намира в Крим, не съм сигурен в успеха на подобна настъпателна операция. Освен това ВСУ ще трябва да форсира реката. Нямам идея как ще го направят при липсата на каквито и да е мостове или понтонни съоръжения.

Русия безкомпромисно ще нанесе ракетни и въздушни удари срещу концентрацията на украинските войски на границата с Приднестровието. Затова вярвам, че Украйна няма да посмее да атакува Приднестровието.

– Западните експерти смятат, че ако Русия успее да прекъсне всички западни доставки на гориво, оръжие и боеприпаси, то до средата на май въоръжените сили на Украйна ще започнат да се оттеглят от Донбас. Съгласни ли сте с тази прогноза?

– Ситуацията за украинската армия всъщност е много по-драматична отколкото изглежда. Русия отдавна е спряла всички доставки към въоръжените сили на Украйна в Донбас. Целия район на Донбас е заобиколен от стотици километри открита степ, през която няма как да мине незабелязано нито камион, нито човек. В същото време натискът срещу групировката „Донбас“ на ВСУ сериозно се засилва от три страни. Руската артилерия, ракети и самолети буквално смилат най-опитните кадри в украинската армия.

До средата на май те няма просто да отстъпят, а ще се разбягат панически, изоставяйки фронтовата линия и целия Донбас на ЛНР и ДНР. Това ще е отчасти отстъпление, отчасти капитулация. Това вече няма да бъде организирано изтегляне на войските, а бягството на оцелелите остатъци от украинската групировка.

Донбаската групировка на Украйна – около 50-60 хил. войници, би избягала и в момента, но истината е, че няма къде да се оттегли, защото изтеглянето от гористите и хълмисти райони пред Донецк и около Славянск и Северодонецк, където са се укрепили в момента, към откритите степи в посока Запорожие и Днепропетровск ще позволи на нашите самолети ефективно да ги унищожат. С други дума – донбаската групировка на ВСУ отдавна е в котел от който не може да се измъкне и би тръгнала да бяга в последния момент – това няма да е отстъпление, а отчаяно бягство.

Интервю на Кирил Курбатов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ НАПРЕД ДО ПОБЕДА

  2. ДНЕС 6 МАЙ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАТОВЦИ ЖИВИ ДА НЕ ОСТАНАТ АКО ДРЪЗНАТ ДА ЗАСТАНАТ СРЕЩУ БРАТСКИТА РУСКА АРМИЯ МЕЧТАЕМ БРАТУШКИТЕ ДА НИ СПАСЯТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ БАНДЕРОВСКИ НАЦИСТИ И АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕС ОКУПАТОРИ СЛАВА НА БРАТСКАТА ВЕЛИКА РУСКА АРМИЯ СВЕТИ ГЕОРГИ И ГОСПОД ДА СА С БРАТУШКИТЕ

  3. всеки офицер, повел българи срещу Русия, ще получи проектил в гърба от такива като мен, българският русофоб няма стойност като сънародник!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *