Вучич: Западът Изнудва Сърбия! Предлага ни Косово да стане член на ООН, а в замяна Сърбия да получи пари

“Да се съгласим с приемането на Косово за член на ООН, а в замяна ще получим бързо влизане на Сърбия в Европейския съюз плюс финансови стимули. Това ми предложиха двете най-големи европейски сили”, разкри президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщение към сръбския народ днес, пише danas.rs

„Същността на предложението на Германия и Франция е Сърбия да позволи влизането на Косово и Метохия във всички международни институции и организации, включително в ООН, а в замяна на това те ни гарантират бързо влизане в ЕС и значителни икономически ползи“.

„За Сърбия, заради нашата Конституция, в която ясно пише, че Косово е неразривна част от сръбската държава, но не само по тази причина, е неприемливо Косово да стане член на ООН и ние никога няма да се съгласим с това“, каза още Вучич.

Президентът каза също, че не може да съобщи повече подробности по документа с предложенията, който е получил от западните страни, но в него не се изисква Сърбия изрично да признае независимостта на Косово, било достатъчно да не оспорваме и да не протестираме.

“Няма да бъдем унижавани и принуждавани официално да признаем Косово, условието им е да не протестираме и да дадем ясен сигнал на света, че сме съгласни с членството на Косово в ООН“, каза Вучич.

„Големите западни държави ни предлагат това и заради настоящата геополитическа ситуация и войната в Украйна“, смята Вучич.

„От една страна мислят, че по този начин решават проблеми вътре в Европа, а втората причина е, и тя според мен несъмнено е по-важната за тях, е да извадят косовския аргумент от ръцете на Путин и Руската федерация, които при независимостта на Крим, Донбас и Запорожие, както и за присъединяването им към Русия, се позовават точно на този отворен от Запада прецедент – прецедентът с независимостта на Косово“, каза президентът.

Според Вучич, в международното право няма специални случаи, освен когато „си толкова силен, че можеш да принудиш останалите да се правят на глупави и да повтарят като папагали, че случаят с Косово е sui generis (изключение, на което не трябва никой друг да се позовава)“.

„Международното право е потъпкано и отдавна е превърнато в закон на силата, на който всеки се позовава, когато му е удобно.“

Вучич обяви, че Сърбия ще продължи да се бори с всички сили за запазване на териториалната си цялост, която включва и Косово, но също така призна, че „шансовете за това са малки“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Няма как да стане Косово член на ООН след като Русея и Китай са против.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *