Войн Божинов: Фаворизираният Харвардски проект е функция на американското посолство в София

„Скопие втвърдява позицията си все повече и вече никой там не крие, че се разчита на евро-атлантически натиск върху България за вдигане на ветото й за членството на РСМ в ЕС. Предстои да се проведе междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, на която се очаква България да отстъпи от всичките си искания и претенции към Скопие. Страната ни ще го направи заради западния натиск. Особено активни в пресата срещу нас са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие“. Това заяви пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

По думите му, точно по тази причина се е създал и Харвардския проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, който е функция на американското посолство в София. Първата му задача е да промени позицията на нашата държава в посока отстъпки на Скопие. Очевидно е, че САЩ са решили тъкмо техния проект „Продължаваме промяната“ да е партията, която ще управлява от тяхно име страната ни.

„Натискът срещу България за прекратяване на историческия спор с Македония е по геополитически причини – счита се, че проруската Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, а сега същото трябва да бъде потвърдено политически и с приемането й в ЕС“, заяви историкът. А България с нейното вето заради историческия спор, пречи на този акт.

ВОЙН БОЖИНОВ, ИСТОРИК ОТ БАН

Според Войн Божинов българската дипломация вече започва да отстъпва от заявените позиции: „Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви за пълно отстъпление и 100 %-ов компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната – чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума „Три морета“ той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, е че даването на пълно предимство на американския интерес пред нашия национален такъв влиза в разбирането на сега управляващите. Те се готвят да се откажат от всички наши претенции към Скопие с цел по-бързото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес“.

Войн Божинов е категоричен обаче, че този български политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство: „Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект („Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев – б.р.), който е функция на американското посолство в София е натоварен със задачата да промени позицията на нашата държава към отстъпки“.

Цялото Интервю на Петър Волгин с Войн Божинов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Ал Джазира Балкани“: „САЩ иска от България незабавно да вдигне ветото срещу РСМ. РСМ е подписала 2 договора и с Гърция, и с България, заедно с това е извършила важни реформи по отношение на борбата с корупцията, престъпността и върховенството на правото и затова ново отлагане на преговорите не е възможно.”

https://youtu.be/Hb_LtyghJhU

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ТЕЗИ ДВЕ КОПИЛЕТА СА ЕДНИ ОТ НАЙ ПРЕСТЪПНИТЕ ИЗРОДИ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА . ЯЗЪК ИМ ЗА ПЪРВИТЕМЕСЕЦИ НА МИНИСТРИ, КОГАТО ЗАВЛАДЯХА УМОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ С ПРОВЕРКИТЕ НА ПРЕСТЪПЛИНИЯТА НАПРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО………….. Е КАКВОНАПРИВИХА ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,НЯКОЙ ДА ОСЪДИХА – НЕ !

    ТЕЗИ СА ИСТИНСКИ ПРЕДАТЕЛИ ДА КАЖАТ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ СТРОЙ АЕЦ БЕЛЕНЕ, ПРИ ТАКЪВ МОМЕН, КОГАТО ЦЕНАТА НА ТОКА СЕ ПОВИШАВА , А ТЕЦОВЕТЕ В МАРИЦА ПОД САЩ РЪКОВОДСТВО ГРАБЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ВИСОКИ ЦЕНИ, А ИЗОПОЛЗАТА И КВОТИТЕ НАВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС ЗА ЦЕЛИТЕ НА САЩ …

    МАМЕНЦЕТО ВИ ДЕЙБА ЮДЕЙСКА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ВРАЦА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *