Войната между Израел и Хамас разголи САЩ като една умираща империя, Pax Americana е към своя край

Автор: С. Л. Кантан, sputniknews.in

След пет разтърсващи седмици на война в Газа светът продължава да наблюдава безпомощно и в реално време безпрецедентната хуманитарна криза, породена от разиграващият се там опасен геополитически хазарт. Повече от 2 милиона души, приклещени в един от най-населените райони в света, са безмилостно бомбардирани всеки ден. 14 000 цивилни са избити, от които 75% са жени и деца. Зад това прозира очевидно етническо прочистване – втора Накба (катастрофа), която палестинците преживяха след основаването на Израел през 1948 година – масови убийства, изселвания и прогонване на 90 % от палестинския народ от земите, предвидени за създаването на Израел.

Вместо да посредничат за мирно уреждане на отношенията Израел-Палестина, САЩ използват военните и дипломатическите си мускули, за да постигнат пирова победа срещу народ, затворен в същински концентрационен лагер. Може би Байдън използва този конфликт за да отвлече вниманието на световната общност и тихомълком и незабелязано да се изниже от Украйна заради загубената вече там прокси война срещу Русия. Геополитическата цена за САЩ обаче ще бъде колосална – те ще затънат в Близкия Изток за години напред, защото там ще се изправят пред по-мощното, по- уверено и по-организирано трио на Русия, Иран и Китай. 2023-та може да се окаже и годината, в която Американската империя ще загуби своята „мека сила“ и лоялност на държавите-клиенти и сателити на САЩ в Европа и в азиатско-тихоокеанския регион. Геополитическата стратегия на Индия (авторът е индиец-б.р.) трябва да бъде калибрирана така, че да съответства на бъдещето, определено от скорошния край на Западното господство над света.

Дете гледа как възрастните събират вещи от отломките на разрушена сграда след ударите по Рафах в южната част на Ивицата Газа

Светът е на страната на Газа

Вашингтон продължава да живее с илюзията, че САЩ са най-великата държава, а международната общност се състои от послушни, страхуващи се от тях васали. Реалността обаче вече е съвсем различна.

В ООН 120 държави гласуваха резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Миналата седмица подобен брой държави, включително и Индия, осъдиха незаконните израелски селища в палестинските земи (в Западен бряг) и в окупираните от Израел сирийски Голански възвишения. От друга страна, само шепа държави подкрепят САЩ и Израел – някои от тях са си откровени американски колонии като Палау и Маршаловите острови. Няколко държави като Боливия, Колумбия и Чили изгониха посланиците на Израел, а други направо прекъснаха дипломатическите си отношения с Израел. От друга страна, реакциите на повечето арабски страни са в по-голямата си част жалки. Дори „извънредната“ среща на Организацията на ислямската конференция (ОИК) възпроизведе много остри закани, но така и не доведе до видими действия, като например да се въведе петролно ембарго срещу Израел и подкрепящите ги САЩ. Заключавам това с уговорката, че все пак не сме в течение какви задкулисни действия вършат ислямските страни. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че „Газа се превръща в гробище за деца“. „Колективното наказание на Израел над палестинските цивилни граждани в Газа е военно престъпление“, заяви ръководителят на ООН по правата на човека. Дори „Хюман Райтс Уоч“, западна неправителствена организация на дълбоката държава на САЩ, заяви, че израелските нападения срещу болници „трябва да се разследват като военни престъпления“.

Ранени в болницата Ал-Шифа в Газа

Руският пратеник в ООН се позова на международното право и посочи, че палестинския народ има право да се бори срещу окупацията си с военни средства. Следователно твърденията на Израел, че днешното избиване на цивилни в Газа е с цел самозащита, са Оруелски новоговор. Китай също отказа да осъди Хамас, като същевременно посочи историческата несправедливост, на която е станал жертва палестинския народ.
(Бележка относно историческата позиция на Индия по отношение на Палестина: Индия е първата неарабска страна, която подкрепя създаването на палестинска държавност; и Индия е първата неарабска страна, която признава ООП за единствен представител на палестинците.)

В цял свят се провеждат масови мирни протести срещу „геноцида“ в Газа. От Лос Анджелис до Лондон, от Чикаго до Кайро, от Берлин до Бангалор и от Мадрид до Малайзия милиони хора маршируват за мир. Свидетели сме на най-голямата мобилизация на протестиращи в света след протестите срещу войната в Ирак през 2003 година.

1 млн. души се събраха на протест в знак на солидарност с палестинците пред американско-турската военновъздушна база Инджирлик в Адана, Южна Турция, неделя, 5 ноември 2023

В неотдавнашно проучване на „Ройтерс“/IPSOS 68% от американците заявяват, че трябва да има прекратяване на огъня и Израел трябва да преговаря с палестинците. (По-интересното е, че 0% от американските политици биха казали публично същото).
Американските дипломати в Близкия Изток изпращат тревожни телеграми до екипа на Байдън с послания от рода на:

„Военната кампания на Израел води до това, че САЩ губят влиянието си сред арабските общества за цяло поколение напред.“
„Ние [САЩ] губим тежко на бойното поле на посланията. Подкрепата на САЩ за Израел се разглежда като наша морална вина за военните им престъпления.“
„Жестокостта и пренебрежението на президента Байдън към палестинците надминават всички предишни президенти на САЩ.“

Дори европейските политици през последните седмици започнаха да откриват, че имат някакви останки от гръбнак. Заместник-министър председателят на Белгия каза следното: „Време е за санкции срещу Израел. Дъждът от бомби е нехуманен.“ Испанският министър на социалните права Йоне Белара обвини Израел, че извършва „истински геноцид“ и призова за съдебно преследване на Нетаняху и изправянето му пред Международния наказателен съд. След като посети Израел и дори се опита да забрани про-палестинските протести във Франция, президентът Макрон рязко промени мнението си и призова за прекратяване на огъня, като добави: „Невъзможно е да убедим света, че се борим с тероризма, когато самите ние подкрепяме убийствата на невинни хора.

Хора събират вещи от разрушена сграда след израелска бомбардировка на гр. Рафах в южната част на Ивицата Газа, 11 ноември 2023

Израелският историк и изследовател на холокоста Омер Бартов призна в статия за „Ню Йорк Таймс“, че действията на Израел в Газа представляват военни престъпления, етническо прочистване и престъпления срещу човечеството.

Сърцераздирателна криза

По отношение на това дали случващото се е геноцид или не, само един пример: САЩ обявиха за „геноцид, извършен от руснаците“ убийството на около 100 украински граждани в украинския град Буча. До ден-днешен не са извадени данни, сочещи категорично чия е вината за убийствата – руска или украинска. Но… съпоставете този случай с Газа, където от началото на конфликта всеки ден израелците убиват над 100 деца. Има ли база за сравнение?  (Нещо повече, експерти като Скот Ритер убедително, привеждайки множество доказателства, твърдят, че цивилните в Буча са били убити от украинските военни. Но колективният Запад, без да приведе нито едно доказателство, продължава да говори за „руският геноцид в Буча и обяснява как ще сезира Международния наказателин съд. До днес така и не го е направил.)

А относно Международния наказателен съд: Къде е сега страхливото и васално на САЩ МНС, което по-рано с такава охота обвини руския президент Путин, че отвлякъл украински деца? Между другото, външният министър на Южна Африка Наледи Пандор открито призовава МНС да арестува израелския министър-председател Нетаняху за военни престъпления.

Снимките и видеоклиповете, които идват от Газа, са просто сърцераздирателни. Цивилните нямат никаква възможност да се скрият където и да е. Домовете им са бомбардирани, местят се в оцелелите домове на свои роднини… където отново са бомбардирани. Когато пострадат и бъдат взети с линейка или отидат в болница- са бомбардирани и там. Когато децата отидат на училище – отново са бомбардирани.

Ивицата Газа

Към днешна дата половината от домовете в Газа – най-големият затвор под открито небе в света – са разрушени или силно повредени от израелски ракети. Повече от 200 000 души са избягали от северната част на Газа, а 700 000 деца са разселени и превърнати в бежанци. Израел е спрял доставките на гориво, храна, електричество и вода за Газа. Новородени бебета в кувьози умират заради липса на електричество. А безпомощен Египет, който има обща граница с Газа, не е в състояние да достави хуманитарна помощ. По същия начин, други мюсюлмански страни биха могли да изпратят храни и лекарства на Газа с лодки и кораби, но не са го направили.

Доброволци благодарят на Бога, след като малък брой камиони с хуманитарна помощ за Ивицата Газа преминават през контролно-пропускателния пункт Рафах

Потискащо е, че светът наблюдава пасивно тази трагедия. Спомнете си как САЩ и НАТО бомбардираха Либия, докато я върнаха в каменната ера. Те нападнаха Джамахирията само след седмица на протести, в които власите се принудиха да използват насилие и убиха трима души… а Западът цинично използва това, за да заяви, че Кадафи „убива народа си“. И бомбардировките на НАТО започнаха. Двойните стандарти на Запада са ужасяващи.

Двойните стандарти и цинизмът на Запада

Всичко в геополитиката на Запада се основава на двойни стандарти и лицемерие. Те създават нови фрази и логика на момента, в зависимост от това дали им е от полза да оправдаят или демонизират едно събитие, държава или дори народ. Американските лидери говорят до безкрай за „международен ред, основан на правила“, но никой не е виждал тези правила! Всъщност единственото тяхно правило е, че Америка винаги е права и винаги трябва да побеждава.

Миналата година Хилари Клинтън написа в туитър: „Ако руското ръководство иска да не бъде обвинявано в извършването на военни престъпления, трябва да спре да бомбардира болниици.“ А сега Хилари ще каже ли нещо за Газа? Всъщност каза – оправда израелското нахлуване в Газа, като го нарече „право на самозащита“.

Когато САЩ изтезават до смърт хора в Гуантанамо или други мрачни затвори на ЦРУ, това те наричат „интензивен разпит“. Когато Израел извършва етническо прочистване в Газа, това те наричат „доброволна миграция“. Когато САЩ въоръжават терористи, те ги наричат „борци за свобода“ или „умерени бунтовници“. Когато САЩ въоръжават и финансират нацистите в Украйна, то тогава „ситуацията е сложна“ и е напълно разбираемо защо „изстрадалите украинци са прегърнали нацизма“. Международният наказателен съд може да повдига обвинения и да арестува лидери от цял свят, но не може дори да разследва американски престъпления. Вашингтон е приел такъв закон, който го поставя извън юрисдикцията на този съд. САЩ заплашиха да арестуват съдиите от МНС и обявиха, че ще нахлуят в Хага, ако някой американец – дори войник – бъде арестуван. Освен това – САЩ и НАТО били ли са някога обвинени за военните си престъпления? Никога. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в едно интервю цинично призна, че американските санкции са убили половин милион иракски деца… и добави безгрижно: „Струваше си“.

Когато САЩ изграждат 800 военни бази в 140 държави, става дума за свобода. По същия начин, когато НАТО продължава да се разширява на изток към границите на Русия, логиката е, че суверенните държави сами могат да решават каквото си искат. Друг е въпросът, че много преди да вземат решение за присъединяване към НАТО, тези „суверенни“ държави са в хватките на ЦРУ. Ако обаче има само слух, че Китай смята да изгради своя военна база на Соломоновите острови в Тихия океан или в Оман, САЩ полудяват, Байдън се обажда спешно по телефона, а западните медии призовават Соломоновите острови да бъдат бомбардирани. САЩ имат доктрината „Монро“, която третира цяла Северна и Южна Америка и двата съседни океана като тяхна провинция, но Китай и Русия нямат право да имат свои буферни зони, свободни от войски на САЩ/НАТО.

Израел може да има ядрени оръжия и да изгони инспекторите на ООН, но Иран не може да има ядрени оръжия.

САЩ могат да подкрепят сепаратисти в други страни или да създават политически движения в други държави, които да свалят демократично избрани правителства – т.е. да организират цветни революции. Никоя друга държава обаче не може да се намесва в изборите или политиката на САЩ. САЩ могат дори да назначават лидери на други държави – като например, когато САЩ обявиха никому неизвестния до тогава Хуан Гуайдо за „истинският президент на Венецуела“, или когато САЩ създадоха Тайван и заявиха, че той е истинският Китай, вкарвайки го в ООН на мястото на континентален Китай. Може ли Русия да назначава лидери в някоя от европейските държави? Разбира се, че не.

Помощник-секретарят на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд и посланикът в Украйна Джефри Пайът черпят с бисквитки и (задкулисни) политически съвети украинските активисти на Майдана и техните лидери

САЩ говорят за свобода на словото, свобода на пресата, свободни избори и свободни политици, но това е гигантска измама. Неотдавна главният изпълнителен директор на Web Summit Пади Косгрейв беше уволнен за това, че е споделил на стената си в Туитър сатирична статия, която изразява подкрепа за палестинците. Американски журналисти биват уволнявани за това, че са нарекли Израел „държава на апартейда“. Американските социални медии са пълни с бивши служители на ЦРУ, ФБР и други организации на дълбоката държава, които се занимават с явна или софистицирана цензура – като демонетизация или сенчести забрани на сайтове на свободното слово. Почти 100% от членовете на Конгреса са съпричастни, включително и икономически, към американските войни и империализъм.

В САЩ всъщност има еднопартийна система с две фалшиви партии, които се контролират от едни и същи олигарси и лобисти. Демократите и републиканците само се преструват, че се борят помежду си по социални въпроси.

Цялата Американска империя се основава на теориите на Гьобелс и концепциите на Оруел. Въпреки това всички техни лъжи се повтарят от безброй уебсайтове, списания, книги, телевизии, игрални филми, документални филми, учени, политици, влиятелни личности в социалните мрежи, Уикипедия, „международни организации“ – всъщност спонсорирани от САЩ… Така лъжите се превръщат в истини и факти. Точно това се случва с израелско-палестинския конфликт в момента.

Малко история

И така, коя всъщност е причината за конфликта между Израел и Газа? На първо място става дума за историята и борбата за суверенитет. Конфликтът между евреи и палестинци води началото си от декларацията Балфур от 1917 г., в която британците просто се съгласяват да дадат на лорд Ротшилд парче земя в Палестина, която по това време е част от Британската империя. В това писмо също така се посочва, че създаването на земя на еврейския народ не трябва да засяга правата на живеещото там население – важна клауза, която в крайна сметка е пренебрегната.

По-късно, през 1948 г. е създаден Израел и повече от 700 000 палестинци са прогонени от домовете и земите им. Това са 90 % от тогавашното население на Палестина. За сравнение евреите по това време са едва 300 хиляди. В последвалите 4 войни в рамките на 20 години със съседите си, Израел печели категорично и дори разширява територията си. Така след Шестдневната война през 1967 г. Газа и Западният бряг попадат под израелска окупация и са подложени на брутален еврейски заселнически колониализъм.

Затова, когато се говори за „решението за две държави от 1967 г.“, се има предвид нова палестинска държава, създадена от Газа и Западния бряг. Това не е лоша сделка за Израел, тъй като при нея той запазва за себе си 78% от първоначално окупираната от него територия на Палестина. През 90-те години на 20 век двете страни бяха много близо до окончателно прекратяване на конфликта след споразуменията от Осло. Убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин обаче, само месец след знаковата договореност, доведе до това, че Израел беше овладян от крайнодесни политически партии.

Израелският министър-председател Ицхак Рабин (вляво) и палестинският лидер Ясер Арафат се ръкуват при подписване на мирното споразумение между Израел и палестинците във Вашингтон на 13 септември 1993

И ако преди земята и сигурността са били основния спор между палестинци и евреи, сега природните ресурси и геополитиката заемат по-важна роля.

Следвайте пътя на парите

Не е изненадващо, че проклятието на петрола и природния газ е засегнало региона. Непосредствено срещу Газа в Средиземно море се намират около десет находища на нефт и газ, някои от които са в икономическата зона на Газа. Те съдържат запаси от нефт и газ на стойност стотици над 1 трилион долара. Това е стимулът за прогонването на 2,4 милиона души от Газа.
Второ, Израел иска да изгради канала „Бен Гурион“, който ще съперничи на Суецкия канал, като свързва Червено море със Средиземно море през залива Акаба. Най-краткият път за този канал минава през територията на Газа.
И накрая, има сериозни идеи за свързването на ОАЕ и Саудитска Арабия с израелското пристанище в Хайфа чрез железопътни линии, което не само ще заобиколи Суецкия канал, но и ще превърне Израел в транспортен хъб и геополитически важен център. Съвкупността от тези фактори направи етническото прочистване на Газа крайно наложително за Израел и американските им ментори. Разбира се, хуманният, законен и прагматичен подход би бил Израел да си сътрудничи с палестинците и да се поделят печалбите от подобни проекти.

Палестинци бягат към южната част на Ивицата Газа по улица „Салах ад-Дин“ в Бурейдж, Ивицата Газа, четвъртък, 9 ноември 2023

Катастрофална геополитика

Ако САЩ и Израел продължат с безмилостното етническо прочистване на Газа, резултатът ще бъде пирова победа. Ето защо:

САЩ се опитаха да сринат Русия с прокси война по подобие на войната в Афганистан през 80-те години на миналия век, като сега замениха муджахидините с нацисти и наложиха на Русия шокови икономически санкции. Е, този им „блестящ“ план се оказа епичен провал. САЩ и ЕС се оказаха толкова деиндустриализирани, че за целия период на войната са успели да доставят на Украйна само половината от обещаните боеприпаси. Що се отнася до 155-милиметровите артилерийски снаряди – месечното производство на такива в САЩ се изразходва в Украйна за четири дни. По-лошото е, че Западът изчерпа за много години напред собствените си запаси от изключително важни оръжия като „Javelins“ и „Stingers“.

Както и да го тълкуват западните анализатори, поражението на Америка в Украйна е страшно предупреждение за съюзниците й Япония, Южна Корея и Филипините, които бяха готвени от САЩ за мащабна война срещу Китай. Мисля, че те вече си направиха изводите за ограничените сили на американските си покровители и сега ще направят всичко възможно, за да не бъдат включени в подобен сблъсък.

С въвличането си в конфликта в Газа САЩ се включиха в една дълга война на изтощение. Дори ако САЩ/Израел успеят да прочистят етнически Газа в поредната Накба, на Западния бряг все още има 2,7 милиона палестинци, които няма да стоят мирни. И партизанската война ще продължи с помощта на групировки като Хизбула, която е много по-мощна от Хамас. Освен това американските военни бази в Ирак и Сирия ще продължат да се сблъскват с изтощителни атаки от страна на множество местни бойни групировки, покровителствани от Иран. Това ще изчерпва американските ресурси, които всъщност трябваше да се съсредоточат върху Китай.

През следващите няколко години Америка напълно ще загуби своята „мека сила“. САЩ вече напълно загубиха влиянието си върху мюсюлманския свят, който все повече се ориентира към Русия, Китай и БРИКС.

Заключение

Има само един жизнеспособен вариант – мир между Израел и Палестина. Разполагаме с необходимата технология и фиатни пари, за да построим големи градове pd палестинците, в които те да живеят в мир и просперитет в намиращите се в близост евреи. Решението с две държави ще бъде и победа в областта на пиара за Израел, който след това ще може да установи дипломатически и икономически отношения с всички свои съседи, включително с Иран.

Американците трябва също така да осъзнаят, че Pax Americana (Американската империя) е към своя край. Правителството на САЩ, корпорациите и американските домакинства потъват в дългове, а дедоларизацията се ускорява в целия свят. САЩ са банкрутирали и дните им на финансови схеми са преброени. Китайският юан вече задмина еврото в световната търговия. Въпрос на време е Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК да започнат да продават петрола си само срещу юани. Краят на хегемонията на долара означава край на Американската империя. В областта на технологиите Китай напредва скокообразно въпреки американските санкции и технологични войни, целящи да възпрат напредъка на Пекин в тази област. В 37 от 44 критични технологични области Китай вече е изпреварил САЩ.

Опитите на Съединените щати да сдържат икономическото и геополитическо развитие на Русия и Китай, се провалят. САЩ са вече на етап, в който имат само две възможности: или да бъдат отговорна страна в зараждащия се многополюсен свят, като си сътрудничат с Русия, Китай и глобалния юг, или да се сринат безславно, докато се опитват да удържат една умираща империя.

Източник: sputniknews.in

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. Заразата на западният цинизъм и антихуманизъм е по-близо, отколкото си мислите. Примерно формулировката „отпаднала необходимост“, която си е чиста цинична лъжа, оправдава подаряване на български ресурси на друга държава. Тази логика обаче отсъства, когато купуваме на двойни цени отпадналата необходимост на САЩ. Същото е и отношението към хората. Човешките права са необходими само като повод да убиваш, а не да пазиш живота. Ако това не е цинизъм, значи думата е твърде слаба, да покаже значението на тези действия. У нас това се проектира чрез добрите и лошите „протестиращи“, добрата и лошата полиция, добрите и лошите закони (в зависимост, кой ги е предложил, кой ги е приел и дали са одобрени в посолствоТО). Смърди на запад(НАЛО)!

    • Какво друго да очакваме от богоборци?
      На някой от нас е ясно отдавна, но повечето няма как да прогледнат.
      Затова и винаги съм бил против всеобщо тиражиращото се мнение, че ни трябвало лидер.
      Как в България нямало лидери и ….. др. дрън-дрън.
      България по-скоро има нужда от мъдреци и население, което да се превърне в народ. Да прогледне, не да чака спасителя-лидер, който така или иначе шебека-зомби няма да последва.

  2. Много ясно- че България има нужда от лидер!
    Така е било- така и ще бъде!
    Лидер!
    Като Авитохол!
    Като Кубрат!
    Като Аспарух!
    Като Тервел!
    А вий- с пряката демонокрация- ми мангалите ще са ви господар!
    Какво каза Ботев?
    Вий- сте идиоти!
    Верно сте идиоти!

    • Който не може да разбере написаното, не намирам за нужно дори да го коментирам.
      Както много пъти съм казвал, българинът винаги скача срещу закрилника си, псува го и е готов да му забие нож в гърба, в полза на своя палач.

  3. Фъкчо- понеже си най- умен тук и винаги си последна инстанция на истината:
    Задавам ти два въпроса:
    Първо:
    Защо системата унищожи монархиите?
    Второ: как функционира природата- конския табун, пчелния кошер, вълчата глутница?!
    Ти си лъжец- слуга на дявола.
    Човекът е стадно същество.
    Може да функционира само в йерархия.
    Всичко останало- са твърдения за глупаци!
    Самите убийци на монархизма го заявиха в прав текст!
    А ти си техен платен слуга!
    Ако не го знаеш- си манджурски кандидат!
    Но-предвид лобизма ти за соросоидите, врабчетата и платените ти постове- си платен трол!

    • Ти от позицията на какво си позволяваш да съдиш всеки несъгласен с теб?
      А иначе, наистина лобирам за дръвник за всеки с умствена нищета, най-малкото защото с простотията си обърква народа ми.
      Пък и имам спомени кой ходи на сорсоидни протести, целящи затриването на България…..
      Най-много ме радват ителектуални пегмеи и роби, който си нямат хал хабер как работи една колониална система и причино-следствените връзки произтичащи от това, но пък не спират да дават акъл….
      Та , продължавай да пръскаш мозък, не ми пречиш!
      Дори си оправям настроението с „мъдростите“ ти.

      • Народа “ти” ли?
        А ти кой си?
        Да ти припомня- че “соросоидните” протести бяха организирани с участието на твоите “възрожденци”.
        Тогава аз- която се разочаровах от тях- все пак излязох.
        А ти- най- върлия им защитник- се покри.
        И не на мене тия повече.
        Ако искаш да си докажеш качествата- има начини. Достойно и с взаимно уважение.
        Ще започнем на стадиона- и ще завършим на едно място, което няма да коментирам тук.
        Поканен си.
        Извинявам се на читателите- повече няма да ви занимавам с лични битки от рода кирковски пазар.

      • Обсесията продължава – сезон12, епизод 977 :))))
        Намирам за скучно комуникацията с липсващото звено между маймуната и човека. Повече си падам по животинското царство.
        Днес например гледах едно филмче за едно муха, която се хвалеше, че управлява каруцата, след като кацала на главата на магарето……. Но ще се постарая да ти отговоря за последен път на брътвежите, макар да осъзнавам че си неориентиран свободен електрон.
        Кой съм аз не е на магарето работа и последният човек, на който трябва да доказвам нещо си ти.
        Нямам никакви възрожденци, башибозушки орди или римски легиони, дори не съм от рода на дуло, путин, лаврав и чапаев…. Но да обвиняваш други за глупостта си, че вършиш нещо като помагаш на дебългаризаторите и в това че никой не ти се вързва на простотията си е умствена нищета.
        Продължавай да твориш, обещавам, че когато намеря време ще влизам в сайта да чета мъдростите ти. Разбира се, ако skandalno.net нямат нищо против и не те качат на четвъртия етаж при Александър Велики, Наполеон, Хитлер, Исус ……… и останалите световни лидери от твоя ранг. :)

  4. Израел е изкуствено създадена, спокойно може да я наречем измислена, държава от щатските говедари на окупирана арабска земя. Палестинците се борят да я отвоюват, дори има множества резолюции на ООН в подкрепа на тяхната кауза за свободна палестинска държава, които евреите умишлено не изпълняват, подкрепяни от щатските говедари с оръжие и новоотпечатани доларови хартийки.

  5. „Финансовият министър Асен Василев е решил да продаде 700 000 дка от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета. Като продажбата няма да е срещу реални пари, а срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове) .“

    Украйна 2 се задейства и скоро шебеците, които се мислят за еврогейци ще останат само с …… негърския чеп в задника.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *