Войната в Украйна бележи края на американския век

„Безпрецедентната ожесточеност на конфронтацията в Украйна между Русия и САЩ издава, че залогът е много по-голям от това каква ще е съдбата на режима в Киев. Архитектурата на целия световен ред е заложена на карта.” Сергей Наришкин, директор на външното разузнаване

Ето ви и едно разсъждение за „резервната световна валута“: Всеки щатски долар е чек, изписан върху сметка, която е надвишена с 30 трилиона долара. И всеки, който го употребява е прецакан.

Вярно е. „Пълното доверие“ в Министерството на финансите на САЩ до голяма степен е мит, вкаран в институционална рамка, която почива върху основа от чист пясък. Доверие, насърчавано посредством реки от кръв и лъжи. Всъщност американският долар не струва дори хартията, на която е отпечатан; това е IOU (запис на заповед), която се носи по океан от червено мастило. Единственото нещо, което предпазва доларът да изчезне в пространството, е доверието на лековерните хора по света, които продължават да го приемат като законно платежно средство.

Но защо хората продължават да вярват в долара, когато недостатъците му са известни на всички? В крайна сметка американският национален дълг от 30 трилиона долара едва ли е тайна, нито пък допълнителните 9 трилиона долара, които са натрупани в баланса на Борда на Федералния резерв. Това е скрит дълг, за който американският народ изобщо не знае, но все пак е отговорен за него.

За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме как всъщност работи системата и как доларът се поддържа от многобройните „международни“ институции, създадени от САЩ и западните му съюзници след Втората световна война. Тези институции осигуряват среда за провеждане на най-дългата и крещяща измама в историята- размяна на висококачествени произведени стоки, суровини, природни ресурси и тежък труд срещу листчета зелена хартия с мъртви президенти върху тях. Човек може само да се чуди на гениалността на елита, който измисли тази измама и след това я наложи на масите, без да избухне световна революция.

Днешната западна финансова система работи и с помощта на различни механизми за прилагане, които бързо премахват всеки, който опита или да се освободи от долара, или реши да създаде изцяло алтернативна система. (Спомнете си за съдбата на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.) Но е факт – освен институционалната рамка и безмилостното педантично и методично унищожаване на противниците на долара – няма други причини човечеството да продължава да използва доларовата валута, която е заровена под планина от дългове и чиято реална стойност е практически нулева.

Но не винаги е било така. Имаше времена, когато доларът беше най-силната валута в света и напълно заслужено беше на върха. След Първата световна война основните индустриални центрове в света бяха сринати, а незасегнатата от войната САЩ се оказаха „притежатели на по-голямата част от световното злато“. По тази причина международна делегация „реши, че световните валути вече не е задължително да бъдат свързани със златото, а могат да бъдат обвързани с щатския долар, „защото самите зелени банкноти бяха 100 обезпечени със злато.“ Ето още по темата в Investopedia:

„Споразумението за това стана известно като Споразумението от Бретън Уудс. То установи властта на централните банки, които да поддържат фиксирани обменни курсове между своите валути и долара. От своя страна Съединените щати бяха задължени да продават доларите си срещу злато при поискване…

Американският долар беше официално коронован като световна резервна валута и беше подкрепен от най-големите златни резерви в света благодарение на Споразумението от Бретън Уудс. Вместо златни резерви, много страни започнаха да трупат резерви в щатски долари. Имайки нужда от място, където да съхраняват своите долари, страните започнаха да купуват ценни книжа на САЩ, които смятаха за безопасно съхранение на пари.

Търсенето на държавни ценни книжа, съчетано с дефицитните разходи, необходими за финансиране на Виетнамската война и вътрешните програми на Великото общество, накараха Съединените щати да наводнят пазара с книжни пари.

Търсенето на злато беше такова, че президентът Ричард Никсън беше принуден да се намеси и да премахне връзката между долара и златото, което доведе до съществуващите днес плаващи обменни курсове. Въпреки че е имало периоди на стагфлация, която се определя като висока инфлация и висока безработица, щатският долар остава световна резервна валута.“ („Как щатският долар се превърна в световната резервна валута“Investopedia)

Но днес златото, което обезпечаваше долара е изчезнало и това, което е останало, е димяща купчина дългове. И така, как по дяволите доларът е успял да запази статута си на водеща световна валута?

Поддръжниците на доларовата система ще ви кажат, че тя се основава на „размера и силата на американската икономика и господството на САЩ на финансовите пазари“. Но това са пълни глупости.

Истината е, че статутът на резервната валута няма нищо общо с „размера и силата“ на американската постиндустриална, ориентирана към услугите, задвижвана от балон икономика от Третия свят. Нито пък има нещо общо с така яростно рекламираната стабилност и надеждност на американските съкровищни облигации”, които – наред с долара – са най-голямата измама от типа „пирамидата на Понци“ за всички времена.–(б.п. Схемата, кръстена на италианския бизнесмен Чарлз Понци, кара жертвите -инвеститори да вярват, че печалбите им идват от законна бизнес дейност (например продажба на продукти или успешни инвестиции) и не знаят, ченовите инвеститори по пирамидата са източника на дивидентите, които получават… Докато пирамидата не рухне и всички не бъдат ограбени)

Истинската причина доларът да остане водеща валута в света е заради картелизирането на централното банкиране. Западните централни банки са де факто монопол, управляван от малка завера от взаимнокръстосващи се потайни мегабанкери и финансисти, които координират и сговорничат по паричната политика, за да запазят своята маниакална смъртна хватка върху финансовите пазари и глобалната икономика. Това е парична мафия и – както е казал Джордж Карлин: „Ти и аз не сме в нея. Ти и аз не сме в големия клуб.” В крайна сметка: безмилостното манипулиране на лихвените проценти, насоките за напредък и количественото облекчаване (QE) е това, което поддържа долара на неговото с нищо незаслужено първо място.

Но всичко това е на път да се промени изцяло заради безразсъдната външна политика на Байдън, която принуди основни играчи в глобалната икономика като Китай, Индия, Бразилия, арабските петролни монархии и др. да създадат своя собствена конкурентна система. Това е истинска трагедия за Запада, който в продължение на целия 20-ти век се радваше на непрекъснато ограбване на богатствата, ресурсите и труда на развиващия се свят. Сега – в пика на икономическите санкции срещу Русия – се появява изцяло нов световен ред, при който доларът в двустранните търговски сделки ще бъде заместен с националните валути на държавите (обработени чрез независима система за финансови решения) докато – по-късно тази година – Русия стартира обменна търгувана валута, обезпечена със стоки, която ще се използва от търговските й партньори в Азия и Африка. Кражбата на Вашингтон, който  през април т.г. пладнешки ограби руските чуждестранни резерви, засили сегашния процес, който беше допълнително ускорен от изолацията на Русия от външните пазари. Накратко, икономическите санкции и бойкотите на САЩ не само срещу Русия, но и срещу Китай, Венецуела, Иран и пр. разшириха бездоларовата зона в голяма степен и наложиха създаването на нов паричен ред.

Колко тъпо е това? В продължение на десетилетия САЩ със зъби и нокти поддържат една измама, с която обменят своята измислена валута за неща с истинска стойност (нефт, промишлени стоки и работна ръка). Но сега екипът на Байдън със собствените си крайни действия сам събори тази система и раздели света на враждуващи лагери.

Но защо?

Да накаже Русия, това ли е?

Да това е.

Но щом му е така жизнено важно да накаже Русия, не трябваше ли предварително да тества и прецени дали санкциите срещу Москва ще сработят или не, преди да промени безразсъдно системата?

САЩ нямаха време за подобни тестове. Войната срещу Русия започна изневиделице и първите резултати от прибързаните и необмислени американски действия вече са факт. Само вижте как унищожихме руската валута, рублата. Това е шокиращо! Ето част от статия в CBS:

„Руската рубла е най-добре представящата се валута в света от началото на тази година…

Два месеца след като стойността на рублата падна до под един щатски цент на фона на най-бързите и най-строги икономически санкции в съвременната история, руската валута изведнъж рязко скочи и направи зашеметяващ обрат. От януари до сега рублата е скочила с 40% спрямо долара.

Обикновено когато една страна е подложена на международни санкции и участва в голям военен конфликт, в нея се наблюдава отлив на чуждестранните инвестиции и постоянно изтичащ вътрешен капитал, което неминуемо води до спад на валутата й….

Устойчивостта на рублата означава, че Русия е частично предпазена от наказателните икономически санкции, наложени от западните държави след нейното нахлуване в Украйна…“ („Руската рубла е най-силната валута в света тази година“, CBS News)“

Ха? Искате да кажете, че атаката срещу рублата все пак не проработи?

Сигурно изглежда така. Но това не означава, че санкциите са провал. О, не. Само вижте ефекта, който те имат върху руските стоки. Броят на експортните фактури намалява, нали? Ето още нещо от CBS:

„В момента цените на суровините са скочили до небесата и въпреки че има спад в обема на руския износ поради ембаргото и санкциите на Запада, увеличението на цените на суровините двойно компенсира тези спадове“, казва Татяна Орлова, водещ икономист за развиващите се пазари в Оксфордска икономика.

Русия печели близо 20 милиарда долара на месец от износ на енергия. От края на март много чуждестранни купувачи се съобразиха с искането на Москва да плащат за закупените руски енергоресурси в рубли, повишавайки така стойността на руската валута на ветовния пазар. („Руската рубла е най-силната валута в света тази година“, CBS News)

Шегувате се, нали? Искате да кажете, че благодарение на западните санкции рублата расте с още по-големи темпове и Путин печели повече пари срещу стоките си от всякога?

Да, и това е същата сделка с търговския излишък на Русия. Разгледайте този откъс от статия в The Economist:

„Руският износ… се развива изненадващо добре. Той увеличава своите печалби, включително този, насочен към Запада. Въпреки санкциите на Запада, продажбата на петрол и газ към по-голямата част от света продължава с пълна сила. А скокът в цените на енергията допълнително увеличи приходите на Русия.

В резултат на това анализаторите очакват търговският излишък на Русия да достигне рекордни нива през следващите месеци. IIF смята, че през 2022 г. излишъкът по текущата сметка, който включва търговията и някои финансови потоци, може да достигне 250 милиарда долара (15% от миналогодишния БВП), повече от два пъти над 120 милиарда долара, регистрирани през 2021 г. Това, че санкциите засилиха руския търговски излишък и по този начин помогнаха за финансирането на войната в Украйна, е разочароващо, казва г-н Вистесен. Г-жа Рибакова смята, че ефикасността на финансовите санкции може би е достигнала своите граници. И трябва да последва решение за затягане на търговските санкции.

Но вземането на подобни мерки може да отнеме време, за да влязат в сила. Дори ако ЕС забрани вноса на руски петрол, ембаргото ще се прилага толкова бавно във времето, че… тази година Европа може да откаже само 20 % от руския петрол. Това е максимумът, който може да си позволи да откаже, без да фалира икономиката си, казва Лиъм Пийч от Capital Economics, консултант. Пълното въздействие на тези санкции ще се почувства едва в началото на 2023 г. – до този момент Путин ще натрупа милиарди, за да финансира войната си.“(„Русия е на път да постигне рекорден търговски излишък“, The Economist)“

Позволете ми да изясня това: санкциите всъщност вредят на САЩ и помагат на Русия, но въпреки това американските експерти смятат, че трябва да наложим повече санкции? Това ли е?

Точно това е. Сега, след като се простреляхме в единия крак, експертите смятат, че ще е най-разумно да простреляме и другия си крак.

Аз ли съм единственият, който е поразен от лудостта на тази политика? Вижте този клип от статия в RT:

„Русия може да спечели рекордните 100 милиарда долара от продажбата на газ за европейските страни през 2022 г. поради рязкото покачване на цените на енергията, съобщи тази седмица френският вестник Les Echos, позовавайки се на анализатори на Citibank.

Според вестника прогнозните приходи на Русия от продажбата на газ ще бъдат почти два пъти повече от миналата година. Анализът не взема предвид печалбите от продажбата на други руски стоки, като петрол, въглища и други минерали, чиито цени скочиха дори с повече.

Les Echos съобщава, че въпреки санкциите и предупрежденията за широкомащабно ембарго върху руската енергия, 27-те страни от ЕС продължават да изпращат приблизително 200 милиона долара на ден на „Газпром.“ („Прогнозата е приходите на Русия от газ да достигнат нови върхове“, RT)

Така че приходите от продажби на газ и петрол буквално претъпкват хазната на Москва, както никога досега. Междувременно цените на енергията в ЕС и Америка скочиха до връхни точки от 40 години.

Виждате ли колко контрапродуктивна е тази политика?

ЕС потъва в рецесия, линиите за доставки са сериозно нарушени, недостигът на храна непрекъснато се увеличава, а цените на газа и петрола непрекъснато растат. По всички обективни стандарти санкциите не само се провалиха, но имаха катастрофален за Запада обратен ефект. Не виждат ли хората на Байдън щетите, които нанасят? Напълно ли са се откъснали от реалността?

Представете си, ако украинците използват новата артилерийска установка на Байдън (HIMARS) за обстрел на градове в Русия? Нещо, за което в Киев се заканват, че ще направят. Тогава какво?

Тогава Путин хвърля ръкавицата и незабавно спира потока от газ и петрол към Европа. Това ще се случи, ако Вашингтон продължи да ескалира ситуацията в Украйна. Можете да сте сигурни в това. Ако руската „специална военна операция“ внезапно се превърне във война заради подривните действия на САЩ, светлините в цяла Европа ще замръкнат, домовете ще замръзнат, фабриките ще спрат работа и континентът ще се плъзне стремглаво в продължителна и болезнена депресия.

Някой във Вашингтон мисли ли за тези неща или всички са толкова опиянени от собствените си изцепки в пресата, че напълно са загубили връзка с реалността?

Ето още от статия в RT:

„Въпреки че колективният Запад продължава да настоява – противно на цялата видима обективна реалност – че конфликтът в Украйна върви добре за Киев, големите медии са все по-неспокойни от ситуацията на икономическия фронт. Все повече и повече наблюдатели признават, че ембаргото, наложено от САЩ и техните съюзници, не смазва руската икономика, както първоначално беше замислено, а по-скоро тяхната собствена…

„Русия печели икономическата война“, заяви в четвъртък икономическият редактор на „Гардиън“ Лари Елиът. „Изминаха три месеца, откакто Западът започна икономическата си война срещу Русия и тя не върви по план. Напротив, нещата вървят много зле за нас“, написа той…

В есе от 30 май колумнистът на „Guardian“ Саймън Дженкинс също каза, че ембаргото се е провалило…

Както Дженкинс посочва, санкциите всъщност повишиха цената на руския износ на газ, петрол и зърно – и по този начин обогатиха, а не обедниха Москва, като същевременно оставиха европейците без газ, а африканците – без храна – заради отказа на ЕС да приема руски кораби, включително натоварени със зърно и царевица, в своите пристанища. („Тъй като санкциите не работят и напредването на руската армия в Украйна продължава, западните медии променят тона си за конфликта в Украйна“, RT)

Схванахте ли тази част за „Русия печели икономическата война“? Какво според вас означава това на практика?

Означава ли това, че неуспешният опит на Вашингтон да запази глобалната си хегемония чрез „отслабване“ на Русия всъщност поставя под огромно натоварване Трансатлантическия алианс и НАТО, което ще предизвика преразглеждане и преосмисляне на отношенията, водещо до отхвърляне от страна на ЕС на „базираната на правила западна система“.

Това ли означава?

Ще се раздели ли Европа с Вашингтон и ще остави ли САЩ да потъват под океана от червено мастило за 30 трилиона долара?

Да, точно това означава.

Източник: unz.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Не прочетох статията докрая, защото това са глупости!
    А „Триморието“ е в ущърб на Европа, но е насочено срещу Русия!
    А Русия, макар и с най-мощното оръжие, е регионална сила, те и преди време руснаците имаха много по-добри оръжия от запада, но запада ги смазаха , разрушавайки ги отвътре и руснаците нищо не направиха, защото са страхливци и нерешителни!

    • Кое е глупости,хляба гони два лева,дизела четири.А бе на есен друга песен ще за пееш.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *