Внимание! Реформа на Соросоида Денков: Закрива Държавните Университети и Развива Частните!

Голям скандал е на път да се разрази в България. Готви го образователният министър Николай Денков – един от агентите на въздесъщата фондация „Америка за България“ в правителството на Кирил Петков. Денков подготвя реформа, целяща напълно да ликвидира държавните университети, като това се прави под благовидния предлог за сливане. Вълнението засега е мъртво, защото идеята е обсъждана откъслечно. Но бурята ще се разрази около 22 февруари, когато с въпроса ще се занимае Съвета на ректорите.

За готвената соросоидна “реформа“ първи писа сайта “Офнюз“. Той съобщи, че се предвижда държавните вузове от 38 да станат 16. Мигновено министерството на Денков реагира в стил “не врат, ами шия“. Оповести, че наистина се готви окрупняване, но “обсъжданите варианти“ за броя на ВУЗовете нямали общо с числото 16. Дали действително обаче нямат сочи фактът, че през 2017 г. доклад на ЕК препоръча университетите ни от 52 (държавни и частни) да се свият до 10. Опитите за сливания на държавни вузове са трайна правителствена политика, пробвана безуспешно 1-2 пъти през последните 20 години. Така че дали сега ще ги намалят от 38 на 10, 15 или 18, няма особено значение.

Планира се сеч на институции с десетилетна история.

Ще се опитат да го прекарат чрез обединяване на четирите медицински университета в мега структура, техническите също ще минат под обща шапка, както и политехническите, икономическите – ще прераснат в един и т.н.

Независимо, че 52 университета в България са наистина много на фона на непрекъснато намаляващото население и все по-малко раждащи се деца, трябва да бъдат казани няколко съществени неща:

Първо, фактът, че Денков опитва да направи нещо толкова мащабно и рисково, означава, че господинът се е взел твърде насериозно, а и още – поел е определени външни ангажименти.

Подобни “реформи“ се предприемат винаги в началото на мандата, когато се счита, че управлението има положителен рейтинг. Денков действа по учебник и с перспектива – като човек, който има твърди гаранции, че крайно неубедителното правителство, от което е част той, няма да бъде изгонено с камъни.

Второ, по-малко университети не означава по-добро качество на образованието.

Редуцирането ще повиши квалифицираността на кадрите толкова, колкото предприетото от Даниел Вълчев съкращаване на училищата вдигна нивото на учениците.

“Реформата“ цели единствено финансови ползи. Тоест, държавата да намали разходите си. Тия дни Денков и компания ще кажат много други неща, но те ще бъдат лъжа. Парите са единственият им мотив, а срещу него могат да се изкажат безброй други.

Трето, частните висши училища са 14. Тях обаче някой няма намерение да пипа, не му и минава на ум.

Така става ясно, че “реформата“ се прави в услуга за частните вузове, съкращавайки конкурентните им държавни. Това е не просто неприкрит лобизъм в полза на частни бизнеси, ами и израз на най-извратеното идеологическо схващане за пазарната икономика у нас.

В същността си пазарната икономика е стремеж за печалба и грижа за собствения интерес в конкурентна среда. На наша почва обаче, може би защото страната ни е с колониален статут, а не суверенна, това важи за всички пазарни играчи, но не и за държавата, макар тя също да е участник на пазара. Държавата ни, според глобалисткото колониално извращение, следва не да защитава интереса си, развивайки собствените си структури, а да ги разрушава, освобождавайки терен за “частната инициатива“. Това е идейно-философската ядка на цялото българско “раздържавяване“. Видяхме го във всички сфери, а във висшето образование се изрази чрез 30-годишно стимулиране на разкриването на свободни, пернишки и всякакви други частни вузове. Тези псевдо училища за псевдовисшисти снижаваха качеството на образованието увеличавайки се, а успоредно като рецепта се предписваше  намаляването на държавните. Денков е продължител на тази славна традиция. А съзнанието на хората е толкова обръгнало от пропаганда, че никой не задава най-простия въпрос:

Абе, държавата що не свива частните университети, ами е тръгнала своите? Нали за едни и същи студенти се борят? Кой луд затрива нещо свое? Кой нормален мозък в пазарната икономика прави услуга на чужд бизнес?

Фактът, че тия най-елементарни питанки не хрумват на никого, показва степента на промиването на мозъци у нас – с пропаганда, която уж е пазарна, обаче не е такава, а просто цели да съсипе държавата в услуга на частните бизнеси.

Целият този процес 30 години бе съпроводен и с много корупция. Доста министри и депутати се уредиха в ръководствата на частните вузове. А като отворихме дума за корупцията, следва да добавим, че в момента някои вузове, като медицинските, са доста богати. А Денковото „окрупняване“ означава централизирано да бъде сложена ръка на един доста солиден финансов ресурс.

Четвърто, ситуацията по света е много специфична. Кризата уж започна като здравна, но постепенно се очерта като политико-икономическа, свързана с ограничаване на правото на придвижване и достъп до обществени услуги. Разположена в периферията на Европа, България е с един от най-либералните режими. В ЕС сме, но с крайно минимално ограничаване на правата и свободите на гражданите на фона на други държави.

Ако проблемите в другите европейски държави се задълбочат, България може да стане притегателно място за чужди младежи. Пазарът се развиваше и до т. нар. ковид криза, като студентите от Турция, Индия и други неевропейски държави непрекъснато се увеличаваха.

Тъй че световната конюнктура може да повлияе положително на българските университети. Факт е, че ограниченията за пътуване през последните 2 години увеличиха кандидат-студентите. Вместо чуждите университети, българчетата предпочетоха родни – увеличението никак не е малко и ще расте.

Пето, всеизвестен факт е, че от 4 години Николай Денков и Кирил Петков развиват частен проект в СУ, наречен “Център за приложни изследвания и иновации“. Спонсориран е от соросоидната глобалистка фондация “Америка за България“, спонсорирана директно от Фонда за чуждестранна помощ на Държавния департамент.

И ако някой провижда в университетската им “реформа“ дългата ръка на САЩ, целяща да преобърне всички традиционни ценности на българското население и да унищожи всички структури на официално приятелската, но по същество русофилска държава България…. трудно може да бъде опроверган.

Ръката я виждахме много пъти и по други поводи. Странно е наистина, че при толкова много нерешени кризи – енергийна, икономическа, Балканска, Украинска…, “правителството на промяната“ посяга към още един горещ картоф. Да не би друг да му пише дневния ред? И да не би този „друг“ да е правителството на Джо Байдън?!

Какво все пак може да се направи? Университетите наистина са много. Има варианти. Например: да се намалят държавните вузове, примерно с 2-3, тоест да се окрупняват единствено най-неефективните. Или пък нещата да бъдат оставени на самотек, като се редуцират не цели структури, а специалности, докато тези структури окапят по естествен начин – това, в общи линии, означава да се следва съществуващата Стратегия за висшето образование. И, в крайна сметка, защо пък “реформата“ не бъде насочена към частните заведения – по презумпция не особено качествени.

Да се ликвидират със закон няма как, но пък е напълно възможно да им бъдат издигнати ред ограничения, което лека-полека ще ги изхвърли от играта.

Да, ще се вдигне неимоверна медийна съпротива. Да, настоящото прозападно правителство не може да си позволи това. Но що за безумие е да приемеш, че е в реда на нещата държавата да закрива свои университети и нищо да не прави срещу конкурентните частни?

Каквото и да се измисли, ще е по-добро от секирата, която размахва глобалисткият неолиберален агент министър Николай Денков. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. ЗНАЧИ И ТАЗИ МАЙМУНА БИЛ СОРОСОИД !
    ЗА ТОВА ЛИ ГО ОСТАВИХА В ПРОМЯНАТА ДА ПРОМИНИ ОБРАЗОВАНИЕТО …. СМЪРТ ДА ПРЕДАТЕЛИТЕ !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

  2. УУУУУУУУУУУУ ВЪН КОЛОНИАЛНИ ОКУПАТОРИ НАТО ЕС САЩ СОРОС УУУУУУУУ ВЪН ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АГЕНТА НА ЦРУ р. радев

  3. А добър ви ден!
    То от почти 30 г. само сорсоиди се правят на управляващи в България, а народа чак сега взе да вижда.
    Сороспиите са в БСП, ГРОБ, ДПС, ДБ, ПП, Чалга партийката …… и почти всичко друго без Възраждане.
    Ама като си ги харесва изчезващото племе нека гласува за тях поне още 5 г., за да изчезне и България.

  4. Навързани като свински черва !
    . . .
    Фондация “Център за приложни изследвания и иновации” на Кирил Петков и Николай Денков, финансирана от “Америка за България” е широко рекламирана във вестник “Капитал” под контрола на Иво Прокопиев.
    . . .
    Тя с помощта на „Америка за България“ овладя финансите, икономиката и образованието на България
    . . .
    Една соросоидна фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков и лектори : днешния министър на финансите Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер, сега „коли и беси“ !

  5. Навързани като свински черва !
    . . .
    Фондация “Център за приложни изследвания и иновации” на Кирил Петков и Николай Денков, финансирана от “Америка за България” е широко рекламирана във вестник “Капитал” под контрола на Иво Прокопиев.
    . . .
    Тя с помощта на „Америка за България“ овладя финансите, икономиката и образованието на България
    . . .
    Една соросоидна фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков и лектори : днешния министър на финансите Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер, сега „коли и беси“ !

  6. Хей, защо мълчите и нищо не казвате, когато България я заробват на едро ?
    . . . .
    Сега оКокорения АсАНчо дава България във робство на янките ! . . . .
    Той води сбирщина мухльовци, за да подпишат заробващи договори сравнение с които американските ел.централи в М.Изток са детска играчка .
    . . . .
    Заробват ни с атомни реактори Westinghouse (като гръмналите в Япония), заробващи договори за внос изключително на американски втечнен газ и бедно ни е въображението за останалото .
    . . . .
    Пред това заробване психичните карамболи на Харвардския Кирчо са като забавление .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *