Вместо СПОМЕНИ от Соца: За държавата най-добър е СОЦИАЛИЗМЪТ! Вижте истината, която политици и бизнесмени крият от 25 години! Вижте ТУК!

Цели 25 години държавната собственост бясно се грабеше от „честните частници“ и на нейно място се появяваха луксозни коли, грамадни хотели, пет звездни ресторанти и затворени жилищни комплекси с плувни басейни и кокетни вили, обвити в зеленина.

В крайна сметка промишлеността и земеделието бяха унищожени, предприятията разорени и продадени за скрап. А държавата фалира. Естествено, един по един започнаха да фалират и „честните частници“, които в своята Бай Ганьовска еуфория на безнаказания грабеж, не осъзнаха азбучната истина, че само силна държава може да осигури просперитет и за тях. Нашенските алчни „бизнесмени“ не можаха да проумеят и още една азбучна истина. Че само платежоспособни граждани могат да тласнат техния бизнес напред. Защото от бедняците нито можеш да вземеш данъци, нито пък да им продадеш каквато и да било стока.

Така се стигна до жестоката реалност, в която третото правителство на Борисов вече нямаше пари, за да посрещне плащанията дори в най-важните държавни сфери като здравеопазване, образование и опазване на обществения ред. Така се наложи да се вземат многомилиардни заеми. Но и те не спасяват положението. Защото парите се раздават на хората, и мигом изчезват в джобовете на чуждите фирми, които оплетоха страната в своята отровна паяжина. А държавата потъва в дългове.

И стана безпощадно ясно, че е нужно производство. И то не какво да е, а българско производство. И не просто българско, а производство, което в по-голямата си степен е държавно. За да носи печалба за държавата и да осигурява всяка година свежи пари в бюджета.

Така се стигна до изявленията на икономическия министър Емил Караниколов, който заяви в прав текст: „Тезата, че държавата е лош собственик беше напълно погрешна и затова вече не е реална.“ Това признание бе направено по повод казуса с предприятието „Дунарит“.

Този русенски завод произвежда и военна, и гражданска продукция. През годините той беше в ръцете на много „бизнесмени“. Нито един от тях обаче, нямаше знания за спецификата на производството, нито финансови възможности, за да стабилизира предприятието и да го изкара на печалба. Защото нашите Бай Ганьовски „бизнесмени“ и пишман „политици“ разглеждаха държавната собственост само като източник за бърза печалба. Така могъщото някога социалистическо предприятие, само за няколко години рухна и фалира.

И се наложи хилядите работници да излязат на протести в защита на правата си. А понеже Борисов се страхува панически от всякакъв вид протести, защото всеки отделен протест може да подпали искрата на всенародното негодувание, той веднага разпореди да се реши казуса „Дунарит“.

Разбира се, нямаше друг начин да се помогне на работниците, освен като се отнеме завода от частните му собственици. Затова икономическият министър Караниколов заяви, че държавата ще ПРИДОБИЕ русенския завод. Какво означава това? На практика уж дясното правителство на Борисов, бе принудено да НАЦИОНАЛИЗИРА „Дунарит“. Защото знаем, че фалирали предприятия се ПРИДОБИВАТ за жълти стотинки.

Нещо повече. След тази национализация министър Караниколов обяви, че предприятието работи много добре и вече е на печалба. Дотам, че държавното ръководство на завода предвижда увеличение на работните заплати с 10% за тази година и с други 15% за следващата.

На всичко отгоре, окуражени от отличните резултати, Борисов и неговия министър Караниколов заявиха, че ще премахнат всички посредници които се бяха настанили между завода, държавата и купувачите и изсмукваха като пиявици, цялата печалба и жизнените сили на предприятието. Стана ясно, че посредниците изобщо не са необходими за нормалната работа на предприятията. И че те трябва безжалостно да се премахват навсякъде.

Стана ясно и, че по-добър собственик за предприятията от държавата няма и не може да съществува. Защото в малки страни като нашата, огромни концерни, които имат големи финансови възможности, не могат да се създадат. И при нашите условия единственият мощен собственик, който може да развие потенциала на предприятията и да ги превърне в силни, конкурентноспособни стопански единици, е държавата.

Най-накрая икономическият министър и неговият партиен гуру, стигнаха до „прозрението“, че държавна собственост повече не трябва да се продава. Защото именно държавата трябва да печели от своята собственост, а не разни съмнителни „бизнесмени“, които източват заводите и пращат окрадените пари в офшорни сметки в чужбина.

Така икономическите реалии принудиха уж десния Борисов и неговия министър, в уж капиталистическа България, да разберат, че в малки държави като нашата, либералния капитализъм не върви. Че „дългата ръка на пазара“ не регулира нищо. И че държавният сектор трябва в пъти да превишава частния сектор. Така, както е в повечето страни на Европейския континент.

Защото ако остави всичко в ръцете на „честните частници“, държавата изобщо не може да осъществява своята социална функция. Да преразпределя парите в полза на обикновените хора. И в резултат загиват и хората, и държавата.

И така ще е за в бъдеще. Защото всеки, който се опита да въвлича отново хората в блатото на мизерията, ще бъде пометен от справедливия народен гняв.

Автор Иво Македонски,   Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Капитализмът не работи не само за малките и слабите страни. Силните страни също изпадат в кризи. А, това, че създават силна индустрия и трупат богатства се дължи на грабежа на по-слабите страни и експлоатацията на собствения си народ. Всъщност тук трябва да се коригирам. Големите и силни държави не всички са богати. Америка например е с над 13 трилиона дългове, а в света циркулират над 100 трилиона долара без покритие. А, всичките богатства в тази страна са в ръцете на частни богаташи и една върхушка от 100-на милиардери. Така че, не държавата Америка е богата, а нейните собственици. Тези на които тя дължи тези долари. А кризите в които изпадат тези страни, и войните които ги придружават, се дължат на експлоатацията на която е подложено населението. На работниците не се плаща достатъчно да изкупят това което се произвежда, фабриките намаляват производството, уволнените са още по-неплатежоспособни, и така се получава един затворен кръг. Преди от тези кризи се излизаше чрез войни. Сега обаче една такава война ще сложи край на живота върху Земята.

    • Браво Анонимен 1! Коментарът ти е чудесен! Истината е такава, каквато я казваш. Браво!

  2. И зад социализъм, капитализъм, и всички идеологий, стоят едни и същи. Има и цикличност на проявление. Добре смазаната машина за заблуда, манипулация и ограбване на народи и държави, работи посредством създаване на черни алгоритми. Надявам се хората да знаят защо са наречени черни, и каква е ролята им,
    а най-вече чие творение са. Измислен е нов такъв, но няма да се получи–дори си има и наименование. Целта е да замени капитализъм, социализъм, комунизъм и т.н.
    Нищо не е такова,каквото изглежда на повърхноста.

    • Без значение, това, което пишеш е вярно. Световната мафия, затова е световна, защото действа от стотици години. Под различни имена. И в различна форма. но това е мафия на богатите и властимащите, която си е поставила за цел да контролира света. Въпросът е, че трябва да объркаме сметките й. Иначе тя ще ни довърши.Тук въпросът е кой кого ще надвие. А не дали да се борим. Поздрави!

      • Действително, тази мафия която се е появила след края на първобитно общинния строй тормози човечеството до ден днешен. Дали ще успее човечеството да се избави от нея? Това е изключително труден въпрос. За да се избави човечеството от тази мафия, трябва да се изкорени алчността от човека, силата на която тази мафия се крепи. Комунизмът се опита, но алчността го победи. Маркс казваше, че за да победи комунизма, той трябва да настъпи в най-силно развитите страни, когато изпаднат в дълбока криза. Сега е момента, но изглежда, че Русия и Китай ще удължат живота на капитализма. Ако не се лъжа, комунизъм вече никъде не съществува освен в Северна Корея.

  3. Иво, колкото и да изглежда парадоксално, сметките им са объркани. Борбата е спечелена.
    Те го знаят и коментират по между си от преди около три години. Когато ,,змията,, умира, хапе най много, но по важно е че не успя да си захапе опашката, защото това щеше да е победата им. Дори и числено са по малко вече. Да му мислят Бойковчетата. Оказва се, че никой не е вечен тук на Земята. Поздрави!

  4. Анонимен 1 и Без значение, благодаря ви за разумните коментари. С такива хора като вас, България няма да загине. Дай Боже нашата родина да я има вовеки.

  5. Иво,БЪЛГАРИЯ я има от векове и е за във векове, а БЪЛГАРИТЕ СА ИЗПИТНИЯ ВЪПРОС за човечеството…….
    Къщата на дядо ми е по стара от създаденото кощунство
    наречено САЩ. Нека никой да не си позволява да подценява и унижава българския народ, защото дамоклевия меч виси над главата му. Това, че за известно време е докаран до предел,който е труден за проумяване, е друг въпрос. Въпреки усилията на световната камарила–просто нещата им не се получиха,
    и не се получават. Има една съществена дума, наречена
    ВЪЗМЕЗДИЕ, а действието и е страшно. Да смятат, че е влязло в реализация. Някой ще се надсмиват ехидно,
    други ще си мислят -вятър работа, а аз им казвам
    ЩЕ ПОЖИВЕЕМ, ЩЕ ВИДИМ!!!!!!!! Поздрави. Няма място за отчаяние, а за съзидание…….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *