„Виждам части от по-големия план“: Известен руски боен командир разказа как ще завърши СВО

Депутатът от Държавната дума на Русия и легендарен боен командир на разузнавателно-щурмовата бригада „Свети Георги“ Александър Бородай воюва първо в Донбас, а после и в Запорожие от 2014 г. Сега той ръководи една от най-боеспособните и мотивирани части в армията, съставена от руски доброволци.

В разговор с кореспондента на „Цариград“ командирът на бригадата обясни защо украинските военни комисари мобилизират за ВСУ хора предимно от Одеса и Харков и кой регион от света ще стане фронт на неизбежната Трета световна война.

Александър Бородай

— Цариград: В последно време към вашата бойна част се присъединиха много момчета от ЧВК „Вагнер“. Колко момчета от тях дойдоха при вас и как се вписват в екипа ви?

Александър Бородай: Не може да се каже, че идват. Правилно е да се каже, че се завръщат при нас, защото преди да отидат във „Вагнер“, те бяха при нас. Там натрупаха специфичен боен опит и сега се завръщат. Около 2000 вагнеровци се върнаха при нас, други отидоха в други части на нашата армия. И ако погледнете командирите на батальони в ЧВК „Вагнер“, те всички са стари членове на Съюза на доброволците в Донбас. Те никога не са спирали да са част от нашата организация.

Знаете ли, през 19 или началото на 20 век имаше такъв израз – „търговия с отпадъци“. Земеделците през зимата, когато са нямали работа, са вземали брадва, някакъв дърводелски инструмент и са отивали в града да спечелят допълнително някоя и друга рубла.

По същия начин членовете на Съюза на доброволците от Донбас, понякога цели подразделения, с мое разрешение, със знамената на Съюза на доброволците от Донбас, отиваха в ЧВК Вагнер, за да печелят пари. Някои в Сирия или Либия, други в Централноафриканската република, в Мали…

И това е добре. Имаме много хора, които като членове на Съюза на доброволците от Донбас отидоха в една, две, три, четири задгранични командировки като част от ЧВК „Вагнер“.

– Абсолютно всички момчета пред камера, зад камера и т. н. казаха едно и също нещо, макар и с различни думи, че Съюзът на доброволците от Донбас е семейство. Как се постигат такива взаимоотношения в екип?

— Сформирането на нормален екип е, искам да ви кажа, доста сериозна и трудоемка задача. Не е лесно, изисква много усилия. Е, аз и моите другари, сътрудници, близки приятели, всички ние работим за това. Почти 24 часа в денонощието.

— Вие сте много елитна бойна част от руските сили. Не всеки може да попадне във вашето подразделение. По какъв критерий решавате кого да вземете и кого да не вземете при вас?

– Е, разбира се, говоря с много хора. Преди всичко с командирите на бойците. Не мога да познавам всеки боец. Освен това съставът периодично се актуализира. Ние търпим загуби.

И в „двестотните“ (загиналите) търпим загуби, макар и не големи. Но пък в „тристотните” (ранените) търпим значителни загуби. Те са в съотношение – на 1 убит се падат 10 ранени. Тоест- периодично приемаме нови хора. Но най-важното е, че аз, разбира се, запазвам ядрото на единиците.

— Ще успее ли обществото ни да се възстанови бързо след края на тази война?

– Всъщност Русия не е във война. Тоест това е война от гледна точка на това, че водим интензивни бойни действия на голям фронт и в голям мащаб. Но от гледна точка на всичко останало: политика, обществен живот, възгледи за всичко, което се случва – това е специална военна операция.

Тоест, част от обществото ни се бори, а част се прави, че нищо не се случва. А когато някой се опита да отвори очите на хората, те казват: не ни занимавайте с това, не ни интересува особено. Е, такива хора, слава Богу, стават все по-малко. Дори в Москва.

— Какво постигнаха украинските въоръжени сили в резултат на „контранастъплението“

– Те претърпяха колосални загуби в жива сила, огромни загуби в техника и не постигнаха абсолютно нищо. Е, взеха няколко нещастни села там. Не постигнаха нито една стратегическа победа.

Те дори не влязоха в Токмак, да не говорим за превземане на Мелитопол… не блокираха сухоземната ни връзка с Крим. И въпреки това продължават да атакуват, а всичките им атаки завършват с ужасни жертви. Безсмислено и много безпощадно.

— Нашите атаки обаче също не вървят гладко. Защо ни е така трудно да ги атакуваме?

Защото тяхната противовъздушна отбрана е съсредоточена до предната линия. Но за да ги атакуваме ефективно ни трябва авиация, а чадърът им е доста мощен, до линията на боево съприкосновение. А нашата авиация не може да преодолее този чадър без да изпита значителни загуби.

– Въпреки това техните загуби са значително по-големи от нашите. Повечето анализатори на конфликта спорят само 5 или 7 пъти повече са украинските убити войници от руските. Не разбират ли украинските войници, че ги хвърлят на заколение?

– Мисля, че всички, дори и най-глупавите от тях, разбират прекрасно, че стратегически вече са загубили. Затова киевския режим мобилизира мъже и момчета предимно от централните и източните райони на т. нар. Украйна. Защото Зеленски и хората му прекрасно разбират, че в един момент те ще бъдат принудени да изоставят тези райони и те ще се върнат в лоното на Руската федерация.

Затова военкоматите им са най-прецизни в градове като Харков, Днепропетровск, Одеса. Грабват от улицата всеки, който успеят да докопат и го тикат на фронта.

Идеята им е зловеща, но виждаме, че сработва: когато си върнем тези територии, ние ще бъдем принудени да издържаме, да се грижим за голям брой осакатени жертви на тази война. Ще ни се стовари проблема не само с разрушенията, а също и с разбитите семейства, с вдовиците, с изоставените деца, с осакатените хора.

Когато влезем в градовете на Източна, Централна и Южна Украйна, ще заварим там един куп безкраки и безръки военни. Ще ги екзекутираме ли? Не. Ще ги лекуваме, ще плащаме и пенсии, разбирате ли? Гневни ли ще сме? Е, да, вероятно ще сме гневни и обидени. Но все пак ще се погрижим за тях.

– Ще се погрижим, разбира се.

– И тези, които ги карат на заколение прекрасно разбират това. Затова с лека ръка унищожават населените места преди да отстъпят, без да се интересуват за съдбата на местното население. Те често и го разстрелват. Но виж, западните райони на така наречената Украйна и към момента си остават недокоснати. Защото такъв им е планът, така са го калкулирали. Когато напълно сломим съпротивата на ВСУ, Киевския режим ще повика да влязат в Западна Украйна полски войски и там ще бъде обявен някакъв протекторат. Ще влязат и унгарците, които имат претенции към Прикарпатието с Ужгород, а румънците ще нахлуят в Чернивецка област. И Западна Украйна ще се закрепи като някакво държавно образувание.

Дори властта им да е марионетна. Тя и сега е марионетна. Само, че сега ги управляват от Киев американски марионетки. А там в новата им столица Лвов ще ги управляват полско-американски. На кого му пука? Западноукраинския елит, който в момента управлява Украйна от Киев, просто ще се прибере в Лвов и ще продължи да си управлява под американско-полски чадър в западната част, грижейки се както сега единствено за собствения си комфорт, пари, власт.

— Как смятате тази версия, че сега цялата пробуждаща се многополярност в света — Африка, Китай, дори Турция, която се прояви много активно в ситуацията с Карабах, изтощава Европейския съюз и до известна степен е удар по западните центрове за вземане на решение?

— Европейският съюз никога не е бил център за вземане на решения. Това е аморфно образувание. Със своя скрита специална военна операция американците убиха Европейския съюз като техен икономически конкурент.

Големите компании бягат или в Америка, като Siemens, или в Индия, като активно развиваща се страна. Следователно САЩ засега са само на печалба. Защото изсмукват ресурсите на бившите си партньори от Европа, които вече не им трябват защото САЩ повече няма да са световен хегемон, а една от многото регионални сили. Във Вашингтон си дават много ясна сметка за това.

Те развиват военно-промишлен комплекс. Те на два пъти направиха огромно икономическо благосъстояние – именно в резултат и в процеса на двете световни войни.

И в днешната история в Украйна, която се нарича „СВО“, те пак са основните печеливши, макар и в краткосрочен план. Но в Европа е обратното. Те се сдобиха с арогантни украински бежанци.

Спрели са производството, на прага са на нерешим енергиен колапс. Е, общо взето, те са в беда. Що се отнася до идващият многополюсен свят, той не е заслуга нито на СВО, нито на Русия. Многополюсен свят възниква винаги когато хегемонът отслабне.

Коя територия ще стане арена на Третата световна война?

— Смятате ли, че тази война ще продължи много години?

— От глобална гледна точка това е тренировъчна война, на начално ниво. Специалната военна операция много напомня на специалната военна операция в Испания. В която всички участници в последвалата Втора световна война пробваха силите си, техническите си средства и т.н.

Италианците и германците подкрепяха франкистите, всички останали подкрепяха по един или друг начин републиканците.

Така или иначе на терена на Испания в рамките на бушуващата Гражданска война всички премериха своите сили и възможности. И тогава избухна истинската война – голямата, световната война. И Испания, която тогава беше бойното поле, просто се оказа настрана от всичко това. И тя не е участвала значително в събитията от Втората световна война.

– Значи ще има нов голям пожар?

– Най-вероятно, да. Пожарът започна при нас и най-вероятно същинската война няма да се случи тук.

– А къде?

— Югоизточна Азия или Близкият изток са най-вероятните точки за разгаряне на конфликтни ситуации. Може Третата световна война да представлява пояс от конфликти.

Е, между другото, аз наистина се надявам, че територията на Русия, голяма Русия, която включва не само Велика Русия, но и Малорусия, ще остане настрана от този глобален пожар. Точно както навремето франкистка Испания остана настрана от глобалния пожар.

Не е задължително да е точно така. Но някои предпоставки все още се формират. И между другото, аз наистина вярвам в стратегическото мислене на нашето ръководство. Визирам конкретен лидер, ясно е кого имам предвид.

Не го казвам за да лаская когото и да било, а защото разполагам с малко повече и по-подробна информация от обикновения човек и виждам от първия ред някои контури и отделни фрагменти от големия план. Планът е много интересен мисля, че е изключително изгоден за Русия.

Андрей Ревнивцев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *