Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс: Газа е Кошмар за сухопътни операции. Ако Израел все пак успее да я превземе, ще е с цената на десетки хиляди убити еврейски войници

Бившият шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Дейвид Петреъс смята, че Израел ще се сблъска с огромни трудности при реализирането на планираната сухопътна операция в ивицата Газа, един от най-гъсто населените райони в света.

Той заяви пред The ​​Sunday Times, че израелските командири са изправени пред „изключително трудната задача“ да водят война в градска среда при положение, че „Хамас имаше месеци да се подготви за това“, съобщава ТАСС. Израелците ще трябва да превземат един от най-гъсто населените райони в света с обширна система от подземни тунели – това е „най-трудната среда, която можете да си представите“.

Дори ако Израел успее да превземе повърхността на Газа с цената на голям брой убити еврейски войници и цивилни палестински жертви, Хамас ще продължат да ги атакуват, изскачайки от тунелите. Затова след превземането ЦАХАЛ задължително трябва да приложат следвоенна стратегия, която да спре прегрупирането на врага. В противен случай рискуват да повторят грешките, които САЩ и съюзниците им направиха в Ирак, заявява Петреъс.

„Най-големият урок от случилото се (в Ирак) е, че трябва добре да обмислите какво ще правите, когато поемете контрол над определена територия. Защото да задържиш такъв тип територия често е много по-трудно от това да я превземеш“, казва бившият шеф на ЦРУ.

Както „Ню Йорк Таймс“ вече съобщи, сухопътната операция на Израел в ивицата Газа трябваше да започне този уикенд, но беше решено да се отложи „с няколко дни“ заради облачното време, което пречи на израелските пилоти и оператори на дронове да подкрепят сухопътните сили от въздуха.

Еврейската държава планира да изпрати десетки хиляди войници, които да превземат град Газа и да свалят от власт ХАМАС в палестинския анклав. Най-голямата сухопътна операция на Израел след конфликта между Израел и Ливан през 2006 г. може да потопи страната в „кървави градски боеве“ в продължение на месеци на малко „парче земя с население от над 2 млн. души“, посочва изданието.

Вестникът признава, че бъдещата съдба на град Газа, ако Израел успее да го превземе, е неизвестна.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *