Геостратегическият шпагат на Америка: Империята е под удар

В случай на голяма близкоизточна война САЩ ще трябва да пожертват или Израел, или Тайван

Съединените щати са готови да разположат допълнителни военни сили в Близкия изток, ако е необходимо, и също така предупреждават другите да не се опитват да се възползват от влошаващата се ситуация в региона, каза американският президент Джо Байдън, докато изнасяше реч в Белия дом относно Палестинско – Израелския конфликт.

Поради ескалацията на ситуацията в Близкия изток Съединените щати вече разположиха самолетоносача Джералд Форд в региона и също така „увеличиха присъствието на нашите бойни самолети“, припомни Слийпи Джо, който предупреди трети сили да не се опитват да се възползват от ескалацията на ситуацията. „И нека го кажа отново: за всяка страна, всяка организация, всеки, който мисли да се възползва от тази ситуация, имам една дума за всички вас: недейте.

По-рано The Wall Street Journal (WSJ), дори името на което говори за близостта му с управляващите кръгове на Съединените щати, съобщи „тайно“ но на целия свят“, че Вашингтон уж е решен да не спира дотук.

Съединените щати може да разположат втори самолетоносач близо до Израел, казаха представители на отбраната на САЩ, в ескалация на американските военни усилия за възпиране на регионалните сили да влязат във войната между Хамас и Израел.

USS Dwight Eisenhower и придружаващите го кораби трябваше да отпътуват за Близкия изток тази седмица. Очаква се те да достигнат Близкия изток след около две седмици, казаха представители на отбраната.

USS Gerald R. Ford и придружаващите го кораби, някои от които имат ядрени способности, се очаква да пристигнат на място не по-късно от вторник, казаха представители на Министерството на отбраната. Пентагонът обмисля, но все още не е решил официално дали „Айзенхауер“ ще пристигне на мястото на „Форд“ или и двете групи ще останат в региона, казаха представители на Министерството на отбраната на САЩ.

А сега какво може да означава всичко това.

Първо, всякакви публични изявления от този род са преди всичко средство за психологически натиск, и то не толкова върху политически и военни опоненти, за чиито сигнали се използват други, непублични канали, а върху широката общественост с цел да демонстрират своята, така да се каже, „безизмерна издръжливост и решителност“.

Тоест това, което обикновено правят петлите преди сбиване с надеждата, че след като са надули опашките си правилно, ще се сплашат един друг и няма да се стигне до битка.

Така че очевидно не си струва да приемаме тази медийна суматоха като реален елемент от военно-стратегическото уравнение.

Сега за по-сериозните неща. А именно за американските самолетоносачи.

Първо, не бива да си мислите, че Америка е толкова готина и пъргава, че успя само за момент да оборудва цяла група самолетоносачи и да я изпрати в Близкия изток. Всъщност тя не е оборудвала нищо специално и не го е изпратила никъде, въпреки че някои местни „режисьори на паниката“ /“Аргументы и факти“/ говореха точно за това:

Като цяло, както самият „Джералд Форд“, така и американските ескортни кораби на самолетоносача се вмъкнаха през Гибралтарския проток и красиво навлязоха във водите на Средиземно море, разгръщайки звездно-ивичестия флаг. Сега те се придвижват към източните води на това море по-близо до бреговете на Израел, откъдето възнамеряват да му осигурят подкрепа. Вярно, все още не е ясно каква. Поне изтребителите F-35, които са на борда на Ford, все още не са се издигнали в небето.

Е, първо, на борда на „Джералд Форд“ няма изтребители F-35 и никога не е имало – дори само защото корабът глупаво не се вписа в проектните сметки по време на строителството си и за „супер-дупер невидимите“ просто не останаха средства. И така, самолетоносачът е въоръжен с „добрия стар“ FA-18 Hornet, добър, но и на четиридесет години, което е лесно да се види от външния вид на пилотската му кабина.

Освен това „Джералд Форд“, който се втурна на помощ на Израел, никъде не се е „вмъквал“, защото той от юни беше заседнал в Средиземно море, където беше изпратен да замени „Джордж Буш“, който отблъскваше митичната „руска агресия” в тази акватория от миналата година.

Сега за втория самолетоносач, който Щатите уж възнамеряваха да изпратят към Джералд Форд за подсилване. Е, разбира се, това не може да бъде напълно изключено, особено след като номинално има единадесет от тях в американския флот. Но съвсем не е толкова просто.

Неслучайно през целия период на СВО, който в Америка се представя като не по-малко от заплаха не само за цялата планета, но дори и за съседните Галактики, Пентагонът никога не успя да изпрати повече от една авионосна ударна група (AУГ) в Средиземно море, като престоят им е удължен максимално – почти до година.

Защо – също не е голяма тайна. Една трета от самолетоносачите, а в действителност дори повече, са стабилно в ремонт – това е норма. Също толкова са на полигоните и в процес на възстановяване на боеспособността. Съответно реално в движение остават три-четири кораба, с които трябва да се задоволяват всички стратегически нужди в Световния океан. Не толкова много и при това само тогава, ако има достатъчно самолети за всички.

Както отбеляза представител на американската одиторска агенция, поради необходимостта от увеличаване на активността на ВМС през последните години, износването на военноморските самолети се е увеличило, а времето за ремонт е намаляло.

Това е сериозен проблем за застаряващия флот на ВМС на САЩ, казват от Сметната палата, тъй като средната възраст на палубните изтребители-бомбардировачи F/A-18A-D Hornet, разположени на американските самолетоносачи, е 26 години, AV -Щурмовият самолет с вертикално излитане 8B Harrier е на 21 години, тактическите транспортни самолети C-2A Greyhound са на 29 години и тези машини трябва да служат до 2030 г.

Постепенно западащият самолетен парк изисква редовен ремонт, подчертават одиторите. Освен това производството на резервни части за това оборудване непрекъснато намалява и в резултат на това възникват забавяния на доставките. Всичко това води до факта, че бойната готовност на тези превозни средства намалява.

Както потвърди адмирал Уилям Моран, заместник-началник на военноморските операции (заместник-началник на военноморския щаб), по време на изслушванията в Сената, в момента самолетите F/A-18E/F имат степен на готовност за полетна мисия не повече от 66%.“

И това е само по официални, вероятно разкрасени, данни.

Сега си представете какво може да се случи, ако САЩ внезапно решат радикално да укрепят своята авионосна група в Близкия изток (а тя ще трябва да бъде укрепена). Първо, защото сега няма нито един кораб от този тип в близост до най-опасния аналог на САЩ в този регион – Иран. Като цяло в момента в Световния океан има един американски самолетоносач на бойна служба – същият Джералд Форд. Каква би била една война без самолетоносачи?

Освен това дори два самолетоносача са напълно недостатъчни за театър на военни действия какъвто е Близкия изток. Американската военноморска наука в „добрите стари“ времена се основаваше на факта, че за провеждане на пълноценна стратегическа операция в даден театър на военните действия са необходими поне пет или шест авионосни групи. Сега обаче дори не може да се мечтае за това. В най-добрия случай те няма да съберат повече от три или четири. Но на каква цена!

За да създаде такава групировка в Близкия изток, Пентагонът ще трябва да разкрие почти всички други театри на военни действия, някои от които са готови да се взривят във всеки един момент и особено в случай на сериозно отслабване на позициите на американските военни. Далекоизточният театър на военните действия е първият в този списък.

Ето само едно от неотдавнашните американски опасения по този въпрос:

Администрацията на САЩ трябва да коригира политиката си спрямо Тайван и ясно да посочи, че американската армия ще защитава острова /Тайван/ в случай на нападение от страна на КНР.“ – заяви на форума Юшан в Тайпе Кели Крафт, бивш постоянен представител на САЩ в ООН (2019-2021),.

САЩ трябва да увеличат военния си бюджет, за да могат да защитават Тайван в региона. Необходимо е да се гарантира, че Тайван получава всички необходими оръжия, както и да се засилят доставките на оръжия за Тайван не само количествено, но и качествено.

Дипломатът призова за „коригиране на политиката на стратегическа несигурност, която съществува от дълго време“ и превръщането й „в стратегия на яснотата“. Съгласно нея, американската страна трябва ясно „да посочи, че ако КНР извърши агресия срещу Тайван, Съединените щати могат да изпратят свои войски на помощ“.

Междувременно защитата на бунтовния китайски остров без мощен флот, воден от самолетоносачни групи, /ако те бъдат изпратени да спасяват Израел/, очевидно е празно и безнадеждно начинание. Дори не е нужно да се опитвате да преговаряте с Пекин за отлагане на военните операции срещу Тайван, докато Америка не спаси Израел – няма да работи.

Макар и най-малкото защото освобождаването на Тайван, включително с използване на военна сила, е записано в резолюцията на неотдавнашния 20-ти конгрес на Комунистическата партия на Китай.

Така се оказва, че Щатите днес, както се казва, накъдето и да погледнат, все удрят на камък, защото сега трябва да спасяват почти цялата си разклатена световна империя, и то почти цялата едновременно. Засега, както виждаме, става дума за Израел, Тайван, Украйна, ала това е само първият етап. Така че определено самолетоносачи за всички няма да стигнат, а дали Израел ще бъде приоритет номер едно в този списък – тук, както се казва, баба поръча да делиш на две.

Юрий Борисов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *