Ваня Григорова за неолибералите и реакцията им на издигането на Русия в световната икономическа класация

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обясни в свой пост в профила си във Фейсбук защо неолибералите изведнъж са се извъртели на 180 градуса и са започнали да обясняват, че икономическият показател по който се мери БВП по паритет на покупателна способност, е дефектен. Естествено, подеха тази мантра след като Русия излезе в класацията на пето място в света – петата най-голяма икономика.

Ето и целия пост на Ваня Григорова:

„Щом излязоха новите данни за БВП по паритет на покупателна способност, според които, Русия е на 5-то място в света, изведнъж по сигнал всички неолиберали от всички НПО-та скочиха да ни обясняват, че този показател имал ДЕФЕКТИ.

Добър ден, идиоти!

Има стотици авторитетни изследвания, вкл. предложения за корекции при изчисляване на БВП, защото от десетилетия в съвременната икономика да имаш по-голямо БВП не означава, че имаш по-голямо благосъстояние. Даже може да означава повече вреди за икономиката ти. Може да означава и по-голямо неравенство в обществото на държавата. Обаче вие се кълняхте пред БВП като пред олтара на неолиберализма. Защото само върху този фалшив показател се крепеше западния ви Г-7. Вече БВП по паритет на покупателна способност не бил хубав, защото Русия излезе в челото на ТЯХНАТА класация, а Германия, Великобритания и други са на път да изпаднат от нея.

И не, това не е в резултат на някакви магии със статистиката. БВП отразява повишеното производство на оръжие.

БВП отразява и направени разходи по минимизиране на екологични щети. БВП отразява всичко, което е на пазара.

Обаче неолибералите доскоро се държаха като тийнейджъри, но вместо да подхвърлят надменно „А ти айфон имаш ли?“, първата реплика беше „Колко ти е на теб БВП-то?“. Нищо че в „развитите им западни държави“ не бе останало никакво производство, а Китай, Индия, Бразилия и Индонезия преяждат с такова.

По БВП-то, състоящо се от всевъзможни банкови транзакции, деривати и други кухини, се мереше дали си в първия или в третия свят… и дали си цивилизован или талибан.

Вече обаче не искат да мерят с този фундаментален свой показател-аршин, защото не им изнася. Прилича ми като че да се отричат от собствените си учебничета по икономикс.

Всъщност тези учебничета се ползват за пропаганда. Именно затова сега тези манипулатори удобно и поръчково забравят какво пише в собствената им пропаганда и прокарват нова. Това червейчесто поведение, което се опитва да се скрие под някаква псевдоекспертна маска, е крайно време да бъде стигматизирано масово. Те са просто едни лъжци.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *