Боян Чуков: Няма особен повод за оптимизъм, че след срещата на Си с Байдън светът ще се промени към по-добро

Именитият ни геополитически анализатор Боян Чуков коментира в профила си във Фейсбук предстоящата среща между държавните глави на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин, която ще се състои само след броени дни в Сан Франциско, и резултатът, който се очаква от нея.

Ето целия му анализ:

На 15 ноември Си и Байдън ще се срещнат в околностите на Сан Франциско. Повод е форума на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество). Двустранните американо-китайски отношения са в трагично състояние изцяло заради американската агресивност.

САЩ все още не могат да приемат спокойно и без емоции, че вече не са глобален хегемон. Въпреки, че светът видя и разбра, че Белият дом е ограничен в своите възможности за влияние в Украйна и Израел. А даже и в Ирак и Афганистан. От последното място бе принуден да избяга панически.

Зеленски и Нетаняху в повечето случаи си правят това, което са си намислили. Американската дипломация продължава да размахва назидателно пръст на всеки, който не играе по свирката на янките и не спазва измислените от тях правила.

Блинкен и сие продължават да четат нравоучителни лекции на „аборигените“ по света, които обаче вече не се трогват особено от напътствията и скърцането им със зъби. Държавният секретар на САЩ започват да го „подритват“ предишни американски васали като Саудитска Арабия, Турция и други. Турският външен министър Хакан Фидан не желае да се прегръща и целува с любвеобилния Антъни Блинкен, който позорно вися цяла нощ в Рияд преди да го приеме саудитския кронпринц Мохамед.

Последните две години Антъни Блинкен продължава да живее във виртуалния свят на американския глобален хегемонизъм. Американците сега се опитват да омайват Си и да настройват Китай срещу Русия. Преди години Кисинджър действително успя да направи това. Китай обаче не е същият, а Русия не е СССР. Впрочем и светът не е същият. В Пекин управляват хора, които добре си дават сметка какво правят. Те не са като елитите в Източна Европа и трудно може да бъдат качени на шейната от днешния състав на Белия дом.

Естествено, зад формално държащият властта Бял дом стои разкрачена „дълбоката държава“, която генерира разнопосочни американски външни политики. Преди години Западът врътна на Поднебесната опиумните войни. Днес Китай си го връща тъпкано.

САЩ измират като мухи от вносния китайски фентанил (използва се като развлекателен наркотик), за който ще си говорят специално Си и Байдън. В Поднебесната за съхраняване и употреба на наркотици се налага смъртно наказание. А в САЩ жертвите на фентанила вече подминаха 200 хиляди.

Вашингтон се е опаковал със старомодния ментален плащ от периода на еднополюсния свят и се държи като селска радиоточка. Само предава, но нищо не према.

Няма особен повод за оптимизъм, че след срещата на Си с Байдън светът ще се промени към по-добро. Дано само отново се възстанови директната връзка между военните на двете ядрени суперсили, която бе прекъсната след наглото посещение на Нанси Пелоси в Тайван преди около година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Фактите, поне доколкото знам, са такива. Но ще се съглася, че еднополярността си е отишла когато САЩ не пресичат, по никакъв начин, двата океана. Дотогава ще трябва да им търпим глупостите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *