Арестович: Има конфликт между Зеленски и военните

Бившият съветник на президента на Украйна Алексей Арестович обяви наличието на конфликт между държавния глава Владимир Зеленски и военните. „Речите на президента стават все по-емоционални и изнервени поради критиките, които получава – отбеляза Арестович в интервю за испанския вестник „Ел Мундо“. – Политиката му не е ефективна. Основната причина за конфликта му с военното командване е неуспешната контраофанзива. По тази точка обвиненията и нападките са взаимни. Отделно, Зеленски обвинява военните за корупцията, за злоупотребите със западната военна помощ. Той е убеден това е причината САЩ да се колебаят в момента дали да продължат да финансират Украйна. Личното ми мнение е че нивото на компетентност в управляващия украински елит е недостатъчно, тези хора достигнаха своя таван.“, смята Арестович, съобщава ТАСС.

Той споделя мнението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че конфликтът в Украйна е в задънена улица. „Сега сме изправени пред ситуация, при която главнокомандващият казва за войната и перспективите за победа едно, а президентът казва съвсем друго. Това е ненормална ситуация“, смята Арестович. Според него Зеленски е или твърде „егоцентричен“, или прекалено „украиноцентричен“.

„Имаме нужда да си върнем доверието на хората, а не от още репресии“, добави той. „Относно забраната на руския език в Украйна: Смятам, че образованието трябва да е на украински език. Но ако искаме да издадем книга на испански, руски или български, трябва да има свобода за това в нашата държава.“ „Защото стигнахме до едни много неприятни крайности – след като репресирахме рускоговорящите, посегнахме и на православната църква. Това беше крайно глупаво.“, отбеляза Арестович. „Ние не можем да потиснем самата църква, защото църквата не е само свещениците, църквата са хората и тяхната вяра.“

По-рано Арестович, който напусна Украйна, обяви плановете си да издигне кандидатурата си за поста държавен глава. Той започна активно да критикува действията на Зеленски и неговото обкръжение. По-специално, Арестович обвини ръководството на страната в стратегически грешки във военното и държавното управление. На 1 ноември той публикува програмата си. Според една от точките вътре Украйна трябва да се присъедини към НАТО, като се отказва от претенции към изгубените вече от Русия територии.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *