Божков пусна трета порция Разкрития за Кражбите на Хунтата, озаглавена „От рекет към грабеж“! Вижте схемата:

Финансовият министър Владислав Горанов е притискал и рекетирал Васил Божков да прехвърли дяловете си от „Национална лотария“ на избраник на управляващата ГЕРБ, а след като бизнесменът отказал, ГЕРБ внесли в парламента и приети промените в Закона за хазарта, с които държавата национализира всички частни лотарийни игри. Първото „предложение“ на Горанов към Божков да си хариже бизнеса на ГЕРБ, било през ноември 2019 г. А следващото на 23 януари тази година – вече на фона на публични изказвания на властта срещу лотарийния му бизнес. Атаката срещу Божков се води от премиера Бойко Борисов, а успоредно с нея правителството редактира Закона за хазарта в движение. Въпросът на Горанов бил: „Сега вече готов ли си да ни прехвърлиш дяловете“. Това разкрива Васил Божков в нова порция от поредицата си разкрития, която публикува днес, в петък (5 юни) сутринта като инфографика във Фейсбук. Към схемата и пояснителните бележки на Божков към нея няма преки доказателства за тези твърдения, но бизнесмена изрично е уточнил, че в сигнала му до главния прокурор „рекетът от управляващата хунта“ бил обяснен хронологично и доказуемо. В четвъртък от изказване на Иван Гешев стана ясно, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече прокуратурата проверява.

„От рекет към грабеж“. Така е озаглавена този път историята и по всичко личи това е финалната й част. Тя започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика „История на рекета“. Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които управляващите ненадейно направиха в него и с които те забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък Божков обяснява как се преминава „от рекет към грабеж“.

„Анимациите, комиксите и другите забавни неща са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата обаче е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо съм обяснил как рекетът от управляващата Хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес“, написа Божков като обяснение към публикуваната нова схема в профила му във фейсбук – основният му канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства.

Според Васил Божков на 23 септември 2019 г. „SAZKA Group“ (чешки лотариен оператор, който работи в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия – бел. ред.) предлага над 1 млрд. лв., за 51% от акциите на „Националната лотария“. През ноември, по думите на Божков, Владислав Горанов му заявил, че трябва да дари безвъзмездно мажоритарния си дял от Лотарията на посочена му от ГЕРБ фирма. Кой е избрал фирмата и кой е нейният фиктивен собственик, Божков не споменава, а и от публикацията и схемата не се разбира. Ултиматумът на Горанов бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променян, а ако откажел – бизнесът му щял да бъде унищожен. И понеже бизнесменът категорично отказва, Хунтата стартира акция „Унищожение“:

Божков припомня как на 16 декември Горанов възложил на Агенция „Държавна финансова инспекция“ да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.

На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов заявява по телевизията, че нарушения има. Около обяд финансовият министър Горанов внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионните. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която „Националната лотария“ плаща към онзи момент.

„Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете?“, пита Горанов в същия ден, а Божков пак отказва. Вечерта на 23 януари Горанов внася предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение – за 25% от оборота, а според обясненията на Божков, проектозаконът от сутринта е забравен.

На 29 януари прокуратурата стартира мащабна спецакция, в рамките на която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен „без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков“.

На финала на 18 февруари Парламентът прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.

ЕТО СХЕМАТА НА БОЖКОВ:

Хронологичната история на Божков разказва следните събития:

23 септември 2019 г.: Чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от „Национална лотария“. => Край с такса „Помагане“

ноември 2019 г.: Влади Горанов към Божков: „Трябва да дадеш безвъзмездномажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект.“ => Съгласие – законът остава неизменен => Отказ – унищожение

16 декември 2019 г.: Владислав Горанов възлага на АДФИ проверка на ДХК

16 януари 2020 г.: Валери Симеонов и НФСБ вкарват проектозакон за противоконституционно национализиране на лотариите

22 януари 2020 г.: АДФИ казват, че проверката НЕ Е установила нарушения

23 януари 2020 г.: СУТРИН Бойко Борисов твърди, че при проверката ИМА установено нарушение; ОБЕД Влади Горанов внася НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните; Влади Горанов към Божков: „Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?“ ОТКАЗ; ВЕЧЕР Влади Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионните и ВНАСЯ НОВО – за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е „забравен“.

29 януари 2020 г.: Най-мащабната прокурорска акция в България. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков.

18 февруари 2020 г.: Приет е противоконституционният закон за одържавяване на частния лотариен бизнес.

Само преди ден главният прокурор Иван Гешев призна, че е получил лично мейл от Васил Божков. „На мейла на главния прокурор е постъпил сигнал по електронната поща от обвиняемия Васил Божков,“, каза той пред журналисти в Ябланица. Гешев обаче не даде повече конкретика за какво става дума в сигнала. „Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно“, коментира Гешев.

За извлеченията на банковите сметки, които хазартният бизнесмен публикува във Фейсбук с твърдението, че става дума за подкупи, главният прокурор каза: „Сигнали във Фейсбук – не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия – обвиняем и подсъдим.

Само преди три дни Божков пусна извлечения от личните си сметки, от които се вижда как е теглил огромни суми кеш. От поста му се разбираше, че това са пари за т.нар. такса „Помагане“ в размер на 20% от печалбата на „Национална лотария“. „Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?“, попита Божков. От извлеченията се виждаше, че той е теглил общо около 11,8 млн.лв.

До момента прокуратурата на Хунтата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са обвинение в ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Само преди дни прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане.

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които разобличава властта на ГЕРБ. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както и паметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и „Лудогорец“ Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата.

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България Хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Враговете на моите врагове са мои съюзници. Съмнявам се обаче, че в тази трагедия главните злодеи посръбват уиски пред телевизора и не готвят нищо различно и нищо непознато за раята.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *