Божков пред „Блумбърг“: Влизам в политиката, за да ИЗХВЪРЛЯ БОРИСОВ от Властта! Той е олицетворение на мафията!

„Възнамерявам да вляза в политиката. България има вопиюща нужда от нов политически проект. И по-важното: Властта в България трябва час по-скоро да бъде отнета от Борисов. Този човек е живото олицетворение на мафията и всеки ден негов престой във властта е унищожителен за страната.“. Това заявява Васил Божков в интервю за американското икономическо издание „Блумбърг“, което е дал по телефона от Дубай. Пред информационната агенция бизнесменът заявява, че се страхува, че ако се върне в България, най-вероятно ще го арестуват, но желанието му е именно да се върне. „Мога да живея в чужбина още 1000 години. Но не е в това въпросът. Аз съм несправедливо обвинен от една мафиотска групировка, която е заграбила властта в родината ми. Затова аз ще се върна у дома. Справедливостта трябва да възтържествува, трябва да има и възмездие“, казва той.

Българската прокуратура го нарича най-опасния човек в страната. Но сега избягалият хазартен бос планира своето завръщане, за да се реабилитира, като свали правителството, коментира агенцията.

Шансът му за успех не изглежда особено голям, като се има предвид, че е мишена № 1 за властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз, коментират от Блумбърг. И все пак, агресивните атаки на Васил Божков срещу управляващата партия ГЕРБ се случват в най-неудобното време за лидер й и министър-председетал Бойко Борисов, чийто 3-ти мандат е опетнен от стотици корупционни скандали и разследвания срещу министри и партийни функционери на партията, отбелязва още „Блумбърг“.

Европейската комисия вчера прогнозира, че задаващата се икономическа криза след пандемията ще намали брутния вътрешен продукт на България със 7,2% през тази година – което ще е най-големия икономически спад в Европа. В първите седмици на пандемията рейтингът на Борисов нарасна с 10 %. Но парламентарните избори в страната са през следващата пролет, когато икономическата криза ще е в своя пик.

Борисов многократно е питан за връзките си с хазартния бос, с когото се е срещал не веднъж и дваж. Божков обвинява премиера, че го е рекетирал за милиони. Премиерът категорично отрича това.

Блумбърг припомня, че българският бизнесмен Васил Божков е в класацията на 100-те най-богати хора в Източна Европа, а от януари м. т.г. е в изгнание в Дубай, където чака решение за екстрадиция, след като българската прокуратура му повдигна 18 обвинения, включително за опит за подкуп и четири поръчкови убийства. Божков отрича да е извършвал престъпления и обвинява правителството на премиера Борисов в изнудване и рекет.

За 30 години Васил Божков изгради могъща бизнес империя и натрупа колекция от антики, която се оценява на стотици милиони долари. Но през януари, буквално за една нощ той загуби всичко. Полицията нахълта в имотите и офисите му, а прокуратурата издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие законопроект, който национализира основния му и най-печеливш бизнес – лотарията, обобщава агенцията и допълва:

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че е ръководил организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че фирмите на Божков дължат на българската хазна около 700 милиона лева (404 милиона долара). Бизнесменът е обвинен още и в опит за изнасилване, и в незаконно притежание на антични ценности.

Той е „най-богатият и опасен българин“, каза Гешев пред репортери на 13 февруари. И добави: „Ние прекрасно си даваме сметка срещу кого се изправяме.“ От своя страна Божков заяви, че обвиненията срещу него са пълни глупости, поръчани от властта с цел да бъде икономически ликвидиран, и твърди, че дейността му винаги е била законна.

След падането на комунистическия режим в България през 1989 г. Божков се превърна в ключова фигура в дългия и стресов икономически преход на балканската държава, който включваше поредица от финансови и икономически кризи и реформистки мерки за намаляване ролята на държавата в икономиката.

След присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се бори корупцията, но въпреки това „Трансперънси интернешънъл“ продължава да я нарежда като най-корумпираната страна в ЕС, посочва „Блумбърг“.

Само няколко души са осъдени за над 150-те атентата срещу знакови бизнес и ъндърграунд фигури по време на прехода. Много от тези убийства се случиха по времето, когато премиерът Борисов, който през 90-те години е бил частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководи полицията като главен секретар на МВР, а по-късно заема и длъжността кмет на София.

Божков казва, че правителството действа незаконно. Той настоява, че от 2017 г. насам е изнудван и рекетиран от властта. Принуден е да плати над 60 милиона лева в брой и „под масата“ директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, „за да не му създават проблеми в бизнеса“.

Гешев заяви, че властите ще разгледат данните, които Божков му е изпратил с обвинения за рекет и корупция. Обвиненият министър Горанов от своя страна заяви в неделя, че бизнесменът „цели дискредитация“ на правителството, а премиерът Борисов заяви в телевизионно интервю в петък, че не е взимал „нито цент, нито лев, нито евро“ от Божков.  Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

Линк към официалния сайт на „Блумбърг“ и интервюто с Васил Божков на английски, можете да видите ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. МОЖЕ НАМЕРЕНИЯТА МУ ДА СА ДОБРИ ПО ПЪТЯ, ПО КОЙТО ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ !
    ДРУГАРЯТ ПРОКУРОР ГЕШЕВ, СЕ НАПЪВА ДА СПАСИ ДРУГЯРЯТ БОЙКО. ТОЙ ПАДНА ОТВАРЯЙТЕ ДОСИЕТАТА И ПРАВЕТЕ СЪДИЛИЩЕ ДА ВЪРНАТ ОГРАБЕНОТО !

  2. БОЖКОВ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПРЕД БОРИСОВ!той откупи и запази безценни тракийски артефакти ,като ги предостави на фондация Тракия,докато сега някой знае ли къде се намират голяма част от тях? Освен това докато беше той,ФК Левски все пак някак се справяше,а сега ще видим едно показно разкостване на клуба!ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОЧАКВАНАТА КРИЗА СЛЕД „ПАНДЕМИЯТА“ КОРОНАВИРУС МАФИЯТА НАЧЕЛО С БОРИСОВ ЯВНО НЕ СЕ СТРАХУВА,ТЪЙ КАТО СЕ НАДЯВА ДА ПРОДЪЛЖИ ТАЗИ ИЗМАМА,ДОКАТО СЪСИПЕ ВСЕКИ БИЗНЕС! ДА ДОЧАКА ЧРЕЗ ВАКСИНИТЕ ДА УБИЕ ПОВЕЧЕТО ВЪЗРАСТНИ И БОЛНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ,А ПОСЛЕ ДА ПРОГОНИ ОСТАНАЛИТЕ СПАСИЛИ СЕ ОТ „ЗАЩИТАТА“ ОТ ПАНДЕМИЯТА ,НАВЪН И той БОЙКО ДА ОСТАНЕ САМО СЪС СВОИТЕ ХОРА,АКО РАЗБИРА СЕ ГОСПОДАРИТЕ НА ПАРИТЕ МУ ПОЗВОЛЯТ ДА ОСТАВИ КАКВИТО И ДА Е БЪЛГАРИ ТУК!ТАКА ЧЕ ТЪПАЦИ ЛИЦЕМЕРНО НАХЛУЗИЛИ МАСКИТЕ РАДВАЙТЕ МУ СЕ НА БОЙКО, ТАЙНО СЕ НАДЯВАЙТЕ ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ „ИЗЛИШНИТЕ“ И СПОРЕД ВАС ХОРА,НО ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ СТЕ СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА БЕЗ КРЪЧМАРЯ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *