„Блумбърг“: Индустриалната суперсила на Германия приключва

Дните на Германия като индустриална суперсила са към своя край поради конкуренцията от страна на Съединените щати, намаляващия интерес към германските стоки в Китай и енергийната криза, настъпила след отказа на страната от руските енергийни ресурси, прогнозира „Блумбърг“.

Затварянето на фабриката в Дюселдорф миналата есен подчертава болезнената реалност, пред която е изправена Германия: нейните дни като индустриална суперсила може би са към своя край. Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа бележи низходяща тенденция от 2017 г. насам и спадът се ускорява, тъй като конкурентоспособността й ерозира.

„Няма много надежда, ако трябва да съм честен“, заявява Щефан Клеберт, главен изпълнителен директор на GEA Group AG, доставчик на производствени машини – компания, която е основана в края на 1800 г. „Наистина не съм сигурен, че можем да спасим тази тенденция. Прекалено много неща ще трябва да променим много бързо“, допълва той.

Основите на индустриалната машина на Германия са паднали като домино поради политиката на САЩ да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в климата и факта, че Китай вече не е „ненаситен купувач“ на германски стоки. Причина за второто е че Китай вече почти всичко си произвежда сам и с произведеното завладява традиционните западни пазари.

Последният удар за някои тежки производства в Германия беше краят на огромните количества евтин руски природен газ. Политическата парализа в Берлин засилва дълготрайните вътрешни проблеми като скърцаща инфраструктура, застаряваща работна сила и бюрокрация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Въх, блумбърг колко били умни. Почвам да си водя бележки, как да поумнееш чрез глад, бой и масови изнасилвания……. ако не помага, може и война.

  2. Нещата наистина са сериозни, току-що гледах, че и в Китай нещата са зле с немските сериозни фирми, за съжаление и немците имат сериозни загуби в милиарди! Ако Германия спре да произвежда машини, това ще бъде зле за много държави, това никак, ама никак не е добре, не само за Германия, а изобщо за държавите! Според мен, специално в машиностроенето и фармацията, трябва да се помогне на Германия!
    Машиностроенето им е традиционен бизнес, но и са най-добрите в него.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *