Битката за Часов Яр: Руснаците обхващат града в клещи, нахлуха в кв. „Канал“

Битката за Часов Яр се интензифицира. Руските войски нахлуха в източния квартал на града „Канал“, където боеве се водят в района на Часовоярско училище № 77. Микрорайонът „Канал“ е единственият с високи постройки (жилищни блокове) в града. Там са се настанили бойците от ВСУ и в момента руската армия систематично срива тези сгради с помощта на планиращи бомби ФАБ-1500 и ФАБ-3000, пише „Рибар“.

Както отбелязва специализираният военен Telegram канал, въоръжените сили на Украйна се опитат да контраатакуват и да изтласкат руските въоръжени сили от заетите вече позиции, но за момента не успяват.

Съпротивата на ВСУ в „Канал“ е безсмислена, защото на север и на юг от микрорайона има големи участъци, през които може да бъде заобиколен и доставките към него да бъдат отрязани, поради което се очаква съвсем скоро ВСУ да изоставят „Канал“, оттегляйки се навътре в града. Руската фронтова авиация непрекъснато действа по позициите на украинските въоръжени сили в градските райони, а позициите на украинските гаубици и танкове често стават цели за руските „Ланцети“.

Преди час говорителян на въоръжените сили на ДНР Игор Кимаковски съобщи за унищожаването на над 300 бойци на „Азов“ в кв. „Канал“. Случило се е след няколко бомбени удара с ФАБ-3000, които са сринали 6 жилищни блока заедно с украинските им защитници.

Според данните на „Рибар“, има съобщения, че украинските въоръжени сили са започнали организирано пълно изтегляне от Ивановское. След като тази нощ отстъпиха от село Богдановка, стана ясно, че ВСУ са минирали подстъпите към съседното село Калиновка, изграждайки нова отбранителна линия по канала Северски Донец – Донбас в околностите на Часов Яр.

Подстъпите към канала също са силно минирани, което ще затрудни преминаването му от руските части.

Според някои доклади руснаците са превзели всички височини на север от Ивановское и овладяват горските пояси между него и Часов Яр.

В Клещеевка руските войски удариха полеви склад на украинските въоръжени сили с РСЗО, а самото село все още остава в по-голямата си част в „сивата зона“.

Артилеристи от групировката за прикриване на държавната граница на Руската федерация унищожиха с реактивна система за залпов огън (РСЗО) „Град“ – РСЗО „Вампир“, от която няколко дни бяха обстрелвани населени места в Белгородска област. Както съобщи руското министерство на отбраната за ТАСС, боеприпасите са унищожени заедно със системата.

„В хода на изпълнението на бойните задачи артилеристите унищожават и идентифицирани замаскирани артилерийски огневи позиции, места за съхранение на вражески боеприпаси и ГСМ. Този път един от екипажите на РСЗО „Град“ унищожи заедно с боеприпасите си и вражеския РСЗО „Вампир“, която обстрелваше от няколко дни населени места в Белгородска област“, се казва в съобщението. Унищожаването на РСЗО „Вампир“ се потвърждава от кадри от термокамера на дрон.

Тиловите райони на Украйна

Отново бяха извършени атаки срещу военната инфраструктура на Одеса. Първият високоточен руски удар беше в района на пристанището. Очевидци разказват, че са ударили нещо „важно” – през половината нощ за там са пътували линейки. Наблюдава се и многократна вторична детонация.

Ударен е и Одеският циментов завод. Предвид удобната железопътна връзка и голямата територия на предприятието украинската армия е използвала това съоръжение като база за съхранение и доставяне на боеприпаси по частите на ВСУ.

Съгласно постъпващата информация там е имало запаси от стрелково оръжие и 155 мм боеприпаси. След удара местните са регистрирали и пожар и множество вторични детонации, което говори за ефективността на руския удар.

Друга цел беше петролен терминал. След прелитането на място е избухнал пожар, извивал се е гъст дим. Всички признаци след поражението показват, че резервоарите са били пълни с гориво, а съоръжението е било активно използвано и напълно функциониращо.

Въоръжените сили на РФ станаха много по-точни в своите атаки, разполагат с повече информация за „скритите обекти“ на въоръжените сили на Украйна. Най-вероятно руснаците вече имат повече информатори „на място“, съобщава „Рибар“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *