Украинското домино пада: Руснаците пометоха Соледар и влязоха в Парасковиевка – Прекъснаха комуникацията Северск-Бахмут-Славянск

Руските сили пробиха последните отбранителни линии на 17-та украинска бригада и 60-и боен отряд и навлязоха в ключовото селище Парасковиевка на северозапад от Бахмут, прекъсвайки пътя Бахмут-Соледар-Северск, както и автомагистралата М-03, водеща към Славянск и Краматорск.

В следващите 24 часа се очаква официалното изтегляне на украинските сили от град Соледар и предаването му на руската армия. И последните защитни линии на украинците в Соледар са пометени, войските им са навряни в солните мини в северозападната част на града, а самият Соледар е оперативно обкръжен от всички страни.

С изказване преди час Зеленски подготви почвата за изтеглянето на ВСУ от Соледар и Бахмут:

„Благодаря на всички наши войници за битката, която водиха в Соледар и издържаха на лруталните атаки на окупатора. В целия град не е останала нито една стена. Благодарение на битката, която нашите бойци водиха упорито и дълго, ние спечелихме време и сили за по-нататъшната защита на Украйна“.

Запазването на контрола върху Соледар и Бахмут, отстоящи на около 14 километра един от друг, се смята за жизненоважно за защитата на отбранителните линии на Славянск и Краматорск, последните два големи града в Донбас, които все още са под контрола на Киев.

Превземането им от руската армия ще е равносилно на завладяването на цял Донбас, цел, поставена от Русия, още в деня на обявяването на СВО на 24 февруари 2022 г.

Украинският журналист Бутусов предупреди преди малко, че “ украинците в западната част на Соледар са в опасност от обкръжение“ , отбелязвайки, че „шосейната комуникация на Соледар с Бахмут вече е прекъсната“.

Тревогата беше вдигната малко след като руските и съюзническите сили поеха контрола над хълма Юрчина гора, извисяващ се непосредствено над Соледар, отрязвайки главния маршрут за доставки на украинците към западната част на град Соледар.

Информацията на украинския журналист обаче дойде преди руските сили да превземат ключовите селища Парасковиевка и Благодатное, отрязвайки напълно снабдяването на Соледар и Северск.

Северно от Бахмут руските сили са овладели напълно селищата и други укрепени райони и овладявайки контрола над северните хълмове над град Красна гора, в момента атакуват мощно Бахмут от север.

Натискът в момента върху украинската армия, е огромен. Изглежда, че целият източен защитен вал на украинците се срива като домино.

Викове на мъка от украинците

Журналисти, включени в украинските сили по фронтовете край Соледар и Бахмут, Централното командване на украинската армия им е наредило незабавно да напуснат поради високата вероятност руските сили да обкръжат двата града през следващите 24 часа.

Тарас Березовец, украински офицер посочи:

„В момента в Соледар е много тежко. Тук положението е по-тежко, отколкото в Бахмут. Врагът атакува на малки групи, обикновено до 8 души, въоръжени с РПГ и PRO-A Shmel. Това е съчетано с ужасяващо масиран артилерийски руски огън от задни позиции. Атаките срещу нашите позиции идват на вълни.

Украинският репортер и главен редактор на Цензор.нет Юрий Бутусов съобщи:

– Противникът успя да напредне и да овладее главната снабдителна линия от Бахмут към Соледар.
– Не е пълно обкръжение, но ситуацията става критична. Сега войниците ни в Соледар могат да се измъкнат от обкръжение само чрез бягство през полето.
– Току-що дойде съобщения, че руските сили са пробили и отбранителните линии на 17-та бригада и 60-ти боен отряд северно от Бахмут, като са овладели напълно и селищата Красна гора и Парасковиевка.
– 46-а въздушнодесантна бригада и части на граничната охрана, ССО и 17-та танкова бригада на ВСУ са в града и се бият за всяка къща.
– Врагът понася брой жертви, но продължава да напредва.
– Руските сили удрят най-силно по фланговете, явно целта им е да обкръжат украинските войски
–  Нови резерви на руските въздушнодесантни сили бяха разгърнати преди 2 часа с цел да заобиколят града днес и от запад.
– Украинската 10-та планинска бригада е на северния фланг и дава всичко от себе си да не позволи на руските сили да обкръжат напълно града.

И накрая, има съобщения за прехвърляне на още руски сили от Бахмутския фронт към Соледар, което би им позволило да окажат по-голям натиск върху северната част на град Бахмут.

Заместник-министър на отбраната на Украйна: Потвърдена е руска атака срещу Парасковеевка

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза около 12:30 московско време, че руските войски са „предприели силна атака“ на Соледар от няколко посоки.

Според Анна Маляр „руските войски са събрали голям брой атакуващи групи“ от различни посоки.

Тези щурмови групи са формирани от най-добрите резервни части на ЧВК Вагнер. В момента се водят ожесточени битки.

Битките се водят не само в самия Соледар, но и в земите, които разделят този град от съседния Бахмут (Артемовск).

По-специално, руските войски се бият в село Парасковеевка (Парасковиевка), от където минава критично важният път за снабдяване на украинските войски от Константиновка през Бахмут за Соледар и Северск.

Тя подчерта, че украинското командване в момента може да изпрати на Соледар подкрепления единствено от Северск, но се опасява, че след като това се случи, отбраната на Северск ще отслабне и руските войски ще овладеят града, който по права линия е на 15 км. от Соледар.

Вижте картата: Руската атака срещу Красная гора, Парасковиевка и Благодатное. Руснаците прерязаха единствената снабдителна артерия между Бахмут, Соледар и Северск и блокираха магистралата, снабдяваща посочените градове от Славянск и Краматорск.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

44 коментара

  1. МИЛИ БРАТЯ,НЯМАТЕ ИДЕЯ,КАКВА РАДОСТ НОСЯТ НА ИЗТЕРЗАНИЯ НАРОД,ВАШИТЕ ПОБЕДИ!! НАПРЕД,МАЧКАЙТЕ ФАШИСТКАТА СГАН,ДО ПЪЛНОТО ИМ УНИШОЖЕНИЕ!!!ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЖЕНДЪР,ДО ПОСЛЕДНИЯ ЕВРОГЕЙ! РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ С МЕЧКАТА ШЕГА НЕ БИВА?С ГОЛЯМАТА РУСКА МЕЧКА?! СЛАВА НА ВАГНЕР! СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! СЛАВА НА РУСКИЯ НАРОД! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН!!

    • абсолютно права си..в огромното си мнозинство българите се радват..защото инстинктивно усещат кой защищава доброто и кой злото..и защото през тия 30г демокрация…хаир не видяха..

    • Г-не, адреса Ви си го виждате само вие. Браузера на личния Ви компютър го е запаметил. Уверявам ви че нито ние, нито някой от потребителите вижда вашия адрес. Хубав ден!

  2. Продължавам да вярвам, че въпреки капаните на ума ми, за България предстоят по- добри времена. По- скоро, отколкото си “мисля”.
    Затова харесвам детското стихотворение на Джани Родари за единицата плюс нулата- които създават десетица.
    Ще е трудно, но ще стане, истинното.
    Имам и теоретично обяснение- дявола веднага ме изкуши да го търся.
    Е, няма.

  3. Ясновидец, без да опонирам на ясновидството ти- има и едни процеси, свързани с югозапада и съседките. Съжалявам, че няма начин да комуникираме в затворен чат с някои от вас.
    Споко, Господ си знае работата.

    • Да, честно казано и на мен би ми било интересно да се включа във вашият кръг за комуникации.

      • Така.
        Също виждам какво се случва, тъй като живея в гетото- София. Родния ми град, който ненавиждам. Собствените ми роднини ме обявиха за “изтрещяла”.
        Имате ли предложение.
        Аз имам- да правим това, което зависи от нас към момента. Събуждане.
        Или да легнем и чакаме?- без мен.
        Считам, че мястото за обсъждане не е тук. Знаете защо.
        Разберете, че колкото и черно да ви се вижда в момента- не е чак толкова.
        Пак ми го казаха добрите извънземни:)
        Запазвам си правото да потърся връзка с извънземните от добрата федерация:)

      • Ще те включим, FuckEu- не за комуникация. За действия. Когато му дойде времето.
        Искаш го. Затова.
        Знам как е- тръпка.
        До скоро:)

      • Аз за събуждането съм писал и друг път.
        Случва се само от голям катаклизъм, глад …… :)
        Песимистично е, но съм реалист, след опити вече 16-17 г.

  4. Родопа.
    Мислете и не го допускайте!
    Родопа!
    Мислете, сили! Родопа на всяка цена трябва да остане в България!
    Не Странджа, не Пирин, не Стара!
    Родопа!
    Мислете!

  5. За мен е толкова ясно, толкова ясно го е описал и Антон Дончев- че ми е странно как може някой да не го разбира.
    Разберете- Родопа=България.
    Дано единици го разберат.

  6. Считам, че бях достатъчно ясна за които е трябвало да го разберат.
    Съхранявайте си силите за предстоящото.
    Падне ли тя- пада цяла бг. Затова тя ще бъде запазена и защитена.
    Южната приятелка яде същия хуй и има същите интереси.
    Наши.
    Организирайте се.
    В групи.
    Точка.

      • Понеже съм тъпа- оксиморон ми звучи като омикрон.
        Какво имаш предвид първо?
        Второ- това, че лично ти не си го изпитал, според теб изключва ли го като вероятност?

      • Понеже дори не се доближаваш до тъпите и си по-умна от мен, няма да пояснявам оксимороните, а ще се опитам за другото.
        Може да съм некадърен и да не ми се отдава, така че не го изключвам като вероятност. Но както и по горе писах, очаквам групите да се организират, след катаклизъм. Мое мнение си е и не ми е минавало през ум да го налагам. Извинявам се ако на някой му се е сторило така.

  7. ето доказателството,че турците ни контролират-мой роднина работеше в ком.служби по турска линия..по стечение на живота познавах един от резидентите му бг турчин..не знам дали сте наясно какво значи резидент..да кажем,че е човек,който ръководи мрежа от хора..преди повече от 10г отивам на екскурзия в турски град и посещавам ист.обект..нашия човек бачка охрана и контрол..и наблюдава чужденците-екскурзианти..питам го кво праиш тука..преместил се бил..дъщеря му се оженила там..и там живеел вече..по-добър бил живота…кой го е настанил на работа е ясно..проблема,че чрез него вече турска служба е поставила ръка върху старата мрежа у нас..не ми се пище-отчаяна работа..

    • Как разбираш сегашните събития. Турски поток- пак ще получаваме руски ресурси през Турция.
      Ердоган е лично обвързан с ВВ, предвид, че беше предупреден от Русия за преврата срещу него. Накрая пак ще получаваме руски газ- през Турция.
      Моето мнение е, че докато Ердоган е жив и е приятел на ВВ- няма да имаме проблем. Какво е твоето?

      • Макар че не питаш мен, ще си кажа мнението. Дали е Ердо или някой друг в нормалните държави не играе роля. Те си имат стратегии и си действат по тях. България също има стратегия, която еничарите-политици спазват стриктно. Да се заличи християнското население, за да може територията безпроблемно да се подари на турция. Като през това време им е позволено да мародерстват.
        В твои постове чета, че си оптимист, но реално погледнато е малко вероятно Русия да тръгне отново да ни освобождава от наглосаксонското робство и да си разваля „добрите“ си отношения с турците. Разбира се може да се случи по стечение на обстоятелствата, но няма да е заради нас.

      • Добре. Така да бъде. Ти би ли заплюл майка си? Ако решат- нека го направят. Съмнявам се, че са толкова тъпи.
        Гарантирам ти, че няма да го направят.

      • Аз съм доста далече от това да плюя някой, който не се опитва да ми налага начин на живот (лайфстайл), чужда религия …. или за избива народа ми, за да заграби родината му.
        Не казвам, че руснаците са тъпи, умни или други, тъй като очевидно са по-умни от нас и си бранят държавата. Ти така го казваш сякаш ги мразя хората, а е точно обратното.

  8. ердо си отива скоро..няма той да решава бъдещето на бг..вова също ще се оттегли след като приключи с укрия..всъщност той не приключва само с укрия,а и играта с рокфелерите..той ги изигра..започна по тяхната гайда играта с короната и те се хванаха,че заигра хорото….а истината е,че той не беше готов,русия не беше готова с отговора си.за сблъсъка..тайно се готвеше..и когато моментът дойде със сво,вовата отговори на глобалистите…на ви ковид..на ви укрия..

    • Ясновидецо, евала за предния пост. Аз имам същата информация от висш офицер, който напусна армията още като разбра накъде са ни подкарали….. Но дори когато съм споделял това с разни познати, нещо не им се вярва …… и така кръгът ми на приятели, познати, дори семейния кръг се стесни постепенно.

  9. вова е голям ум..и силно религиозен..знае,че Бог му помага и действува решително..много хора го обвиниха за ковида,че играе с глобалите..не е така,..русия не беше готова още,тя подготвяше отговора си..беше принудена да симулира съгласие,за да печели време..и да удари едновременно..и укрия и глобо ковида..и глобалния ред..а това с ковида-лабораторно модифициран грип..глобалите грабиха,крадаха,ядаха и пиха на гърба на света десетилетия..и сраха..с извинение..но трябваше да плащат трилиони на света,а не искаха..пуснаха ковида..и ваксината с него…и задължиха света да я купува..така си нулираха дълга..и се опитаха така да си спасяват капитализма в този му вид..удариха на камък..но това е само началото на това което има да става..

  10. Хора. Разберете. Ако Русия иска да бъде добре- тя ще признае България.
    Това не е в материалния свят. Считам, че го знаят.
    Русия е победител. Тя няма да ни остави просто ей-така! Тя много добре знае кои сме.
    Вие бихте ли оставили майка си, или баща си на произвола на съдбата?
    Да просят, да ги требят и убиват? Не!
    Христос ни каза- почитай родителите си, за да имаш дълъг и щастлив живот.
    Мислите ли, че русите не го знаят!?
    Знаят го.
    Имайте малко вяра!
    Колкото синапено семе.

    • Похвално е да си такъв оптимист и макар да ми се искаше да пиша, най-малкото защото ще прозвучи като тъп русофоб, не не знаят. 99% от руснаците да попиташ няма да са съгласни с такава теза. Както не са съгласни, че българската азбука е българска, а религията им също. Това било славянска писменост, свещените им книги са църковнославянски….. Абе нямат общо с България. Има хора, знаещи но до там. ЗА останалите Кирил и Методи им написали буквите, че дори съм чувал руснаци да набеждават Ломоносов ….. Религията пък я имали от някаква си византия, която само те знаят. Заради тяхната пропаганда България се води на 1300 години…..
      Извинявам се за разочароващото ми мнение и много се надявам ти да си правата. :)

      • Не съм оптимист. Явно е въпрос на гледна точка. С мои руски роднини съм изпадала в амок- племенника ми, на 18 год., рева- едвам го спряхме да не се записва доброволец да “умира за Родината”.
        Ти да си чул някой булгар да се бута така?

      • Да, чувал съм и познавам няколко такива, които не са между живите. От нашето поколение, което се е клело да брани родината, също може да се намери някой, но от възпитаниците на сорос – така наречените демократично родени, едва ли.
        В крайна сметка твоя племенник си има родина, макар и леко болна от сорсоидните болежки има защо да воюва. Радвам се, че не е заминал на фронта, както се радвам, че има такива руснаци. Но ние сме тотално минали в графата фирми – „Българска земя ООД“, така че дори да иска човек, ще му е трудно да воюва за някаква си краварска фирма.
        Значи твоите руски роднини знаят за ролята на България. Да не би от там да си правиш извода, че всички руснаци знаят?
        Имай в предвид, че в Русия го има елемента изкривено образование и пропагандна телевизия. Имат си и историци предатели, макар да ги бием по този показател. :)

  11. да се надяваме..лошото е,че нямаме чест и достойнство,които да демонстрираме пред русите….като сърбите напр….държим се като роби..живеем в мат.свят и загърбихме духовното…1.5 милиона напуснаха бг,за да се устройват,да живеят по добре..а като деца в училища ни учеха..най-висшата ценност в този живот са честта и достойнството..за тях си струва да се живее..защото те не се купуват пари…дори с много пари..

    • Първото нещо, което направи сорос при идването си в България е да приватизира министерството на образованието. Така че младите хора хал хабер си нямат какво е морал, чест и достойнство, за съжаление. ЗА патриотизъм, родолюбие и други Ганьовски черти няма смисъл да говорим.

  12. FuckEu, не съм оптимист. Напротив. Виждам толкова чернилка, че едва ли искаш да знаеш. Но съм вярваща- вярвам в доброто за бг. То ще мине през трудности и месомелачка- за добро. Ще се отдели зърното от плявата.
    Който си мисли, че ще е лесно- няма да е.
    Едно е да пишат- друго е да го направят.
    Какво виждам ли- ще оцелеят способните. Не с писане. Ще оцелеят само притежаващите умения да оцелеят. Ще оцелеят силните. Не смарт идиотите.
    Ще оцелеят най- добрите. Естествен подбор.

    • Абсолютно съм съгласен с написаното от теб. Аз също вярвам, че част от България и българите ще оцелеят. Вярвам и в написаното от Бог, че нищо не е свършило, докато не свърши с победа на доброто.
      Аз звуча песимистично, за което се извиних, но съм оптимист.

      • Няма за какво да се извиняваш. Казвам ти- не всичко е в нет пространството. Има сили на светлината- не се предавайте. Не знаем резултата.

  13. На 10 януари 1944 г. София е ударена от две разрушителни въздушни нападения от авиацията на САЩ и Великобритания.
    Над българска територия са хвърлени 45 268 бомби, бомбардирани са 187 населени места, жертвите са 4 208, тежко ранени – 4 744. В София жертвите са над 2 000, разрушени са между 12 586 и 12 657 сгради: 24 болници, 40 училища, 14 черкви, 42 фурни, 8 кина, 10 002 жилищни сгради, 1684 магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 288 обществени учреждения, огромен брой други сгради са тежко увредени или опожарени. Унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи. България губи безценни произведения на изкуството, архитектурни и исторически паметници. 1/4 от сградния фонд на София е сринат. Материалните щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара. Поглед.инфо

    • Ама сега краварските варвари си имат паметник в краварското посолство. Имаме си и чисто нови 1360 джамии. Скоро и всеки турски главорез клал българи на воля ще си има, я в Батак, я в Перущица …… и населението не се трогва.

      • Значи можеш да се успокоиш. Родината ти ще бъде превзета, унищожена, плячкосана- тя вече е.
        Няма шанс за нея. Лягаш и се предаваш.
        Все пак- допускаш ли дори един процент вероятност, вяра, че може и да не е точно така.
        Разберете- чета какво пишете. Усещам и тревогите ви.
        Хора- повярвайте ми. Не сте напълно наясно. Не всичко е загубено.
        Все още.
        Някои сили не рупат доматите с колците. Това, че вие не ядете домати- не променя фактите.

      • Така- имаш разпадната Родина.
        Имаш и два избора:
        1. Предаваш се и чакаш края на света.
        2. Въпреки предизвестения край, действаш и до последно правиш това, което зависи от теб.

        Знам как ще постъпиш.
        За да те обнадеждя- ще ти кажа, че положението е брутално зле.
        Сега иди и погледни лицата на децата.

        До тогава.

  14. съдбата на бг зависи от действията на изт.фронт..както през втората св.война се реши нашата съдба за десетилетия напред..събитията се повтарят..ако русия загуби-с бг е свършено..ако победи,..има някаква надежда,че ще се застъпят…засега са ни отписали..

    • Абсолютно! На същото мнение съм.
      Но и в сегашното положение на „българите“ европейци и американци малко им се дръпна л@йното, да не би да решат руските танкове да ни налазят и да им се наложи да падат от колесници. Добрата новина е, че Русия няма да загуби.

  15. НЕБОЙТЕ СЕ ГОСПОД ПАЗИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ , ЩЕ ПОБЕДИ И НИКОГА НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВИ ! БРАТУШКИТЕ ЗНАЯТ ЗА НАРОДНАТА НИ ОБИЧ И ВЯРА , ЗНАЯТ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СМЕ С ТЯХ !

  16. Ще кажете, БГ не сме толкова тъпи колкото Укр, Рум или Полша, за да се бутаме директно у месомелачката. Но за изброените казусът стои както за нас беш(е) Македония. Шанс за обединение, разширение?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *