Белият дом: Парите за Украйна са почти изразходени

САЩ са изразходили 96 % от финансовите средства, одобрени от Конгреса и съответно отделени за Украйна, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е изразходвала почти всички средства, разрешени от Конгреса за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

„Грубо казано, общата сума, осигурена за Украйна от началото на войната, е над 60 милиарда долара. Говорим не само за пари за отбрана, но и за икономическа, финансова и хуманитарна помощ. До момента сме изразходвали около 96 %, а от фондовете за отбрана – повече от 90 %. Резултатът е че фронтът в Донбас и Запорожието остава активен с боеве по цялото му протежение. Фокусът ни е да продължим да помагаме на украинците, за да се възползват най-добре, преди времето да се влоши съвсем и да затрудни по-нататъшното украинско настъпление. Ние вярваме, че украинците могат да отвоюват територията си. Били са подценявани неведнъж още от началото на този конфликт“, каза Кърби.

Изявлението на Кърби е поредното от цяла поредица такива от представители на правителството. Целта на Белият дом е да накара Конгреса да одобри още един транш с американска помощ за Украйна, но Конгресът твърдо отказва повече финансиране за страната. През август президентът Байдън отправи към Конгреса искане за нови средства за украинската армия. От тогава всички инициативи в тази посока на кабинета му се блокират от републиканците в долната камара на Конгреса.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *